Šta je novo?

X-Plane 10

bro82

Slavan
Učlanjen(a)
13.12.2008
Poena
425
Ko voli simulacije aviona,ima prilike i da proba!

Samo se pripremite da ne gasite racunar narednih nedelju dana posto iznosi cirka 60 GB!

Ne sećam se da me skoro neki trejler ovako napržio a nisam od onih što se jako prže na simulacije letenja.

Trejler su bruka napravili, čini mi se da je ovo pravi naslednik Flight Simulatora, evo baš sad tražim linkove i informacije o igri.

Ali ako stvarno može da se vozi spejs šatl kao što trejler prikazuje to jednostavno moram da probam!

Pojavili su se i dodaci za 10-ku,iznose oko 20 GB. Doduse,treba prvo skinuti i ovih 60.

Poslednja izmena:
X-Plane postoji vec nekoliko godina, pratim ga jos od verzije 5 ili 6 cini mi se. Svaku verziju sam probao i najvise sam se zadrzao u verziji 9, mozda svega nekoliko sati cist oda odradim par letova. Obrni okreni uvek se na kraju vratim na FSX jer je po svemu bolji od X-Plane-a. Znaci FSX kada mu nabacis ORBX+REX+FSPassengers+bruka payware avion=perverzija. Sa takvom kombinacijom X-Plane moze da mu pljune pod prozor.
U X-Plane-u su modeli aviona uzasni, retko koji ima Virtual Cockpit uopste, sama podrska za njega je jako slaba, nisam vidjao mnogo izbora za dobar addon scenery. Jedino znam da Carenado radi dobre payware avione za X-Plane, za ostalo ne znam. X-Plane 10 je inace UZASNO zahtevan, cak i zahtevniji od FSX SP2, a ne izgleda mnogo bolje da bi opravdao zahtevnost. Probao sam demo pre nekoliko dana, doziveo slideshow na mojoj konfi i rekao zdravo dovidjenja, sramota.

Poslednja izmena:
Ne kazem da nije dobra,ali ovaj demo je toliko zahtevan da otpadaju nokti na prstima!Odmah sam se setio Arma 2 kada je izasla i njene zahtevnosti!Nije mi cak ni u full screen-u,nema tutorijala!Mogu samo da bezveze da stiskam tastere pa da vidim sta koji znaci,a i onda nisam provalio!Skinuo sam ovaj Flight Simulator sa svim ekspanzijama,pa cu njega da probam!

Ne kazem da nije dobra,ali ovaj demo je toliko zahtevan da otpadaju nokti na prstima!Odmah sam se setio Arma 2 kada je izasla i njene zahtevnosti!Nije mi cak ni u full screen-u,nema tutorijala!Mogu samo da bezveze da stiskam tastere pa da vidim sta koji znaci,a i onda nisam provalio!Skinuo sam ovaj Flight Simulator sa svim ekspanzijama,pa cu njega da probam!

Koliko si skidao demo? Meni procenio 20 sati skidanja...

Skinuo sam ga za 2h,ali brzina je bila oko 320kb/s od mogucih 730kb/s!

Sto se fizike letenja tice, procedura, performansi aviona i instrumenata FSX je real deal (FS2004 zapravo, FSX samo izgleda bolesno dobro), a X-plane 10ka je igrica vise za razonodu sa primesama simulacije. Mada je prilicno dobra :]

Ako niste probali jedrenje(a zanima vas) imate odlican simulator koji se koristi i na jedrilicarskim sajber takmicenjima.
Zove se Condor - Soaring simulator.

Video sam to pre nekoliko meseci, predobro je, nivo detalja je fantastican. Zanima me samo kako ce flight sim developeri d aprihvate taj engine i koliko ce im odgovarati za custom scenery i sl?

Uh koliko je ta Outerra naprednija od svih endžina koje imamo danas. Znači tako to izgleda kada to rade profesionalci a ne musavi wannabe programeri i gejm dizajneri i ostali Turci :d

Još kada bi uspeli da implementiraju onu modifikovanu voxel tehnologiju koja bi trebala da omogući unlimited detalje ispod površine, da površina ne bude jedna ravan nego da bude moguće menjanje morfologije terena što bi od svake igre napravilo Minecraft. To bi bila zaista prava stvar koju čekam već godinama. Sa takvom tehnologijom igrice bi konačno prerasle u igre :)

Poslednja izmena:
Igrice postoje samo za mobilne telefone, i eventualno Zuma fazon na PCu se moze nazvati igricom. Xplane, FSX i ostale ozbiljnije APLIKACIJE, se tesko mogu nazvati i igrama, kamoli igricama. :)

Mislim prvenstveno na mainstream igrice ne na prave simulatore poput FS serijala (koji je ipak razvijan 25 godina da bi stigao tu gde je danas).

Evo odgovora na moje želje:

Yes, realtime deformation is in the plan, the way the roads are done is also a type of terrain deformation. It just needs some additional support to make it realtime, with larger and more complex changes possibly hidden behind a particle cloud while the terrain gets reprocessed.

Inače oni na ovome rade čitave četiri godine i engine je napredovao od najprimitivnijeg mogućeg terena do istog takvog terena sa sprajtovima umesto 3D drveća do ovoga:

Engine podržava mnoge neviđene stvari, više možete saznati na ovom blogu koji pokazuje kada su šta dodali.

Izvinjavam se što sam ukrao X-Plane 10 temu :)

Poslednja izmena:
Predlazem da se tema preimenuje u Simulatori letenja, jer upravo instalisem narodnu verziju Microsoft Flight Beta, LOL. :D
Ne ocekujem mnogo od MF-a, jer je vec opste poznato da nece biti hardcore sim, vise su isli na polu sim flight zabavu, kako god to zvucalo.
BTW pre par sati sam opet probao Xplane 10, podesio sam da nije slideshow, radio oko 25-30fps, ali izgleda ocajno i kad pomislim da mi treba pola harda za instalaciju batalio sam bez razmisljanja.

Jel to ovo?

Letački model ko da su prekopirali iz San Andreasa ahahah :d

Probao malopre MF i letacki model uopste nije toliko los koliko sam ocekivao da ce biti. Ono sto mi je zapalo za oko je 60fps zakucano sa max detaljima, a izgleda bolje od fsx-a. Pu bre, sto u fsx ne implementiraju ovakav engine.

ček sad... je l postoji neka igriva (alfa, beta, svejedno je) igra sa outerra engine-om?

Nazad
Vrh Dno