Šta je novo?

X Fi + Z 5500

vkozomar

Slavan
Učlanjen(a)
05.12.2005
Poena
410
Postovanje

Ima li neko ovu kombinaciju ??? Ima nas bar 2-ica koji smo maltene kupili zvucnike i imamo X Fi ali se pojavljuje problem " konektora " . Da li neko ima kombinaciju i kako je resio opticki kabel, slusalice, igre i filmove u isto vreme ???

HVALA

Imam Z-5500 i X-Fi Xtreme Music i sve je povezano i sljaka zajedno sa Geniusom 3600W. Genius mi je analogno povezan sa X-Fi i koristim ga kada sedim za kompom i igram igrice a Coax SPDIF ide ka Z-5500 i koristim za muziku u filmove na tv. AKo hoces sve na Z-5500 povezi i analogno i digitalno (imas dovoljno prikljucaka) i muziku i filmove radi dig a igrice analgono. Sta ces biras u meniu X-Fi u windowsu i preko daljinca na Z-5500.

Da se javi i drugi sa istom dilemom :) Zasto ne bi mogli i filmovi da se guraju preko analognog? Nemam nista protiv da ide preko digitalnog, ali mi treba taj port za mikrofon :(

Imam Z-5500 i X-Fi Xtreme Music i sve je povezano i sljaka zajedno sa Geniusom 3600W. Genius mi je analogno povezan sa X-Fi i koristim ga kada sedim za kompom i igram igrice a Coax SPDIF ide ka Z-5500 i koristim za muziku u filmove na tv. AKo hoces sve na Z-5500 povezi i analogno i digitalno (imas dovoljno prikljucaka) i muziku i filmove radi dig a igrice analgono. Sta ces biras u meniu X-Fi u windowsu i preko daljinca na Z-5500.

A sto igras igre na geniusu ??? a ne na Z 5500 ??? ,)

Pa Z-5500 mi je sistem oko tv kupljen za moju sobu kada gledam filmove i slusam muziku samo radi muzike. A Genius je oko kompa i tako da na nemu igram igre zbog monitora, taman 5.1 u igrama ide samo analogno, dok sedim za kompom muzika je u drugom planu te ono....
Sto se tice filmova i muzike mozes da ih slusas i preko analognog izlaza, tada se koristi X-Fi decoder a ne Z-5500-ov. Slobodno, heh, jedini nacin da prikljucis i mic i SPDIF je preko I/O drive koji nazalost posebno ima da se kupi samo u USA, a kod nas ga niko je uvozi. Zasto ne znam, a po meni to je ipak velika glupost domacih dobavljaca.

Ima li razlike u kvalitetu zvuka izmedju situacije kada je X-Fi povezan na Z-5500 preko SPDIF i kad zvucnici rade dekodiranje i situacije kada se koristi X-Fi kao dekoder a zvucnici su povezani preko analognih konektora?

Imao sam negde seme decodera iz Logitecha Z-5500 i sa Creativovih X-Fi kartica i u principu blaga prednost je na strani Z-5500, mada pitanje je da li ces primetiti razliku. Kupi malo kvalitetnije kablove i probaj obe postavke, jer ono sto prija tvome uhu je ono sto je bitno i moze se kositi sa hiljadu teorija.

Radi mi najnormalnije X-Fi Elite Pro, analogno na Megaworks50D i Coaxom na Z-5500 u drugoj sobi. Zvuk sa 550D mi je prirodniji i bolji za slusanje muzike, dok Z-5500 koristim za gledanje filmova i pustanje muzike u drugoj sobi. E da, na Logitecha pustam stream, tj. sam obavlja dekodiranje.

Teoretski, zar nije bolje prepustiti dekodiranje signala X-Fi kartici i iskoristiti napredna podesavanja koja ta kartica dozvoljava (pozicija zvucnika u odnosu na "sweet spot", bass management, EQ, Crystalizer...) nego propustiti "sirov" signal do zvucnika, koji pretpostavljam imaju samo osnovna podesavanja za zvuk?

Digitalni (opet teoretisem) ima smisla kod recimo onboard zvucnih resenja, koja nisu u stanju da dekodiraju Dolby signal, ali imaju mogucnost da preko SPDIF proslede takav signal na dalje procesiranje...

Neka me neko ispravi ako gresim, i dalje sam u dilemi...

Pa ovako Crystalizer daje "kvalitet" 24bit zvuka i propusta se kroz SPDIF kao i CMSS ali u stereo obliku. DolbyDigital i DTS su vec 24bit i 5.1kodirani tako da za njih nikakva podesavanja nisu ni potrebna tako da decoder u Z-5500 radi svoj odlican posao. Z-5500 ima THX sertifikat koji se ne dobija lako i prilicno kosta tako da decoder u Logitechu nije za podcenjivanje, cak daleko od toga. Tako da kada se kroz SPDIF pusti signal ako nije DD ili DTS onda je stereo sa Crystalizer efektom i CMSS (ako su ukljuceni) i tako stizu do ext decodera koji tada procesira zvuk u stereo, stereo x2, ProLogic II movie ili music (zavisno od izbora).

Vrh Dno