Šta je novo?

Word i formule

morbius

Rambo Amadeus
VIP član
Učlanjen(a)
08.03.2003
Poena
1,065
Moja oprema  
CPU & Cooler
Ryzen 5 5600X
Matična ploča
Asus Prime B350-Plus
RAM
2x8GB Corsair DDR4 CMK16GX4M2B3200C16
GPU
Sapphire Pure Radeon 9060 XT 16GB
Storage
XPG Gammix S11 Pro 1TB
PSU
Seasonic 520W 12Mii
Monitor
ASRock PG32QF2B 32"
Miš & tastatura
Motospeed Ck104, ProtoArc EM03
Mobilni telefon
Poco F5
Pristup internetu
  1. Optički internet
Treba devojci da kucam diplomski rad iz hemije. Cini mi se da u Word-u postoji neki dodatak bas za hemijske formule. Posto su u pitanju slozena organska jedinjenja standardno koriscenje crtica je neprakticno. Znate sta mislim...
H O
| //
H--C--C
| \
H O--H
Takodje ne mogu da se setim kako ono bese podizanje kursora za pola reda vise ili nize, recimo za prikaz stepenovanja.
Pa ako neko koristi Word vise od mene bio bih mu zahvalan na pomoci.

Kanda vam ovde se razmak ne prihvata kao legitiman znak?
Celu formulu je sabilo.

Za strukturne hemijske formule, rekao bih da nema nista bolje od ChemDraw (ili ChemOffice) . To mi je (kada je meni trebalo) inace preporucio covek sa foruma za koga bih rekao da je vrlo upucen u hemiju - dejandj. Ceo chemoffice je paket od 50ak MB, a samo chem draw ima oko 10ak.

Za subscript i superscript (npr. kod stepenovanja) mozes da ides Format>Font ali je to malo vise neprakticno, pa je najzgodnije izvuci "dugmice" koji to rade - na toolbar.
To ces uraditi tako sto ides u word-u:
Tools>Customize>Commands ,pa u Categories izaberes Format , zatim skrolujes (commands koji je desno) i stanes kada vidis Superscript i Subscript. Onda drag-ujes (prevlacis)ono sto hoces, na glavni toolbar u word-u, i to ti ostaje tamo. Pa uzivaj.

Inace, mozda ti bude korisno da pogledas ovaj thread http://www.benchmark.co.yu/forum/viewtopic.php?t=27250

Word-ove default precice su:

subscript CTRL + =
superscript CTRL + +

Mozda je ovo i najbrze.

Ako kome treba kucanje matematickih formula, preporucujem MathType, lako se nalazi na web-u.

Ili LaTeX, ako bas puno formula kucate, ali onda zaboravite na Word.

Nazad
Vrh Dno