Šta je novo?

WLAN neće da se instalira na laptopu

tozovac

- P. Živković -
Učlanjen(a)
07.03.2003
Poena
755
Imam Dell Inspiron N7110 laptop i sa dell-ovog zvaničnog sajta sam skinuo drivere za sve pa tako i za WLAN, i isti neće da se instalira. Tj. instalira se i mogu da pristupim wireless adapteru, ali ne mogu da dodam nijednu konekciju, prijavljuje mi da je verovatno problem do drivera. Računar mi ne vidi nijednu wireless konekciju u okolini, a ima ih dosta. U tray-u stoji preškrabana ikonica. Bluetooth je instaliran.
I još jedna stvar mi nije jasna, možda ima veze sa tim, na laptopu imam lampicu za wireless, pored ostalih za hdd, power... I ta lampica nekad sija a nekad ne, jutros nije sijala, pa je onda sijala koji sat i sad opet ne sija, ne kapiram u čemu je fora. Ja na tastaturi mogu da uključim ili isključim wireless, ali to nema nikakve veze sa tom lampicom.
Ne znam, smorio sam se ko tuđi, pomagajte.

Brate, bio sam na sajtu, poskidao sam sve drajvere redom i instalirao ih sve, ali nijedan ne radi poso. Bio sam na tvom linku, tu mi se otvorilo dosta novih mogućnosti (hvala ti puno), ali opet nisam uspeo da instaliram wifi. Na njihovom sajtu ima 100 kur... da se instalira i čekira i sve sam to i uradio. Čekiranje wireless adaptera je prošlo bezuspešno jer prijavljuje da je diskonektovan ili isključen. Ali ga fizički prepoznaje da je tu.
Uspeo sam da dođem do mac adrese adaptera. Penje mi se bre više ovo na palac.
I hvala ti na trudu, dosta si mi pomogao.

Proveri u programu aida64 extreme pod sekcijom Windows Network i PCI /PnP network da li ti pise koji imas wireless cip pa posle progoglaj i trazi drajvere za svoj windows!

Capture.PNG

A da nisi instalirao neku wlan client aplikaciju....koja ti kontrolise wifi uredjaj, pa iskljuci uredjaj?

Kao prvo, hvala ti na ovom programu! Instalirao sam ga i nije mi našao wifi adapter u sekciji u kojoj bi trebalo da bude, međutim, kad sam dvokliknuo na neki od ponuđenih adaptera, pojavili su mi se svi adapteri instalirani na laptopu, pa tako i taj nesrećni wifi (staza je Control Panel\All Control Panel Items\Network Connections, ko ne zna, ja prvi put video). Tu mi prijavljuje da je adapter enablovan i kad uradim diagnose, report svega toga izgleda kao u dispozitivu rešenja :), mislim kao u attachmentu.
Elem, prilikom instalacije jednog od 16000 drivera za wifi i bluetooth (jedan driver za oba, ne kapiram?), prijavljivalo mi je da ne može da instalira bluetooth server. Možda tu ima neke mutljavine.
Toliko za sada. Wifi još ne radi. Smejurija, smrdljivi wifi, to bi bre trebalo kad prdnem da bude instalirano, kad pomislim na internet - wifi auto-installment! Ej bre, koja je ovo tehnologija brate, fuj.

Prilozi

• report.pdf
    84.4 KB · Pregleda: 20
  • ipconfig.all.txt
    4.2 KB · Pregleda: 23
  • route.print.txt
    3.5 KB · Pregleda: 17
Kazi sad, nisam pitao u startu, vidim da je noviji Windows verovatno sedmica. Da li si vodio racuna da izaberes drajver za x32 ili x64, odnosno za odgovarajuci tip sistema? Znam da je glupo pitanje ali niko to jos nije postavio. Cisto da i to eliminisemo.

Jedno od resenja je da skines Driver Pack Solutions (gledaj sto noviji, imaju sajt oni), narezes na DVD ili ga mountujes kao .iso fajl u neki virtual drive (Daemon Tools npr.) i pustis njega da potrazi, on sadrzi bazu drajvera i skenira ti komp i ponudi odgovarajuce drajvere. Vrlo koristan programcic.

A da nisi instalirao neku wlan client aplikaciju....koja ti kontrolise wifi uredjaj, pa iskljuci uredjaj?
Mislim da mi to ne pravi problem, jer ja na tastaturi mogu da uključim/isključim wireless konekcije (wifi i bluetooth). Pokušavao sam i sa tim.

Kazi sad, nisam pitao u startu, vidim da je noviji Windows verovatno sedmica. Da li si vodio racuna da izaberes drajver za x32 ili x64, odnosno za odgovarajuci tip sistema? Znam da je glupo pitanje ali niko to jos nije postavio. Cisto da i to eliminisemo.
Win7 x64 je u pitanju, tako da sam i x64 drivere koristio.

Jedno od resenja je da skines Driver Pack Solutions (gledaj sto noviji, imaju sajt oni), narezes na DVD ili ga mountujes kao .iso fajl u neki virtual drive (Daemon Tools npr.) i pustis njega da potrazi, on sadrzi bazu drajvera i skenira ti komp i ponudi odgovarajuce drajvere. Vrlo koristan programcic.
Probaću sa tim, ovo do sad nije dalo rezultate. A negde sam na nekom forumu našao i redosled instaliranja drivera. Ne znam da li je to uopšteni redosled ili je baš za Dell-a. Ja uvek instaliram sledećim redosledom: Os, service pack (ako ima), chipset, grafika, zvučna, pa sve ostalo. Tamo je dato nešto malo drugačije.
Priča mi sve više liči na to da ću da odem i da kupim usb wifi adapter i ćao.

A da nije slucaj da kombinacija fn+random taster, naizmenicno pali bt-gasi wifi;pali wifi-gasi bt. Na nekim lapovima znam da radi na taj nacin.

Idi u device manager, pa na hardware info za taj wireless. Ukucaj kod koji budeš tu video na ovom sajtu http://www.pcidatabase.com Tako ćeš saznati ko je proizvođač čipa i koji driver da tražiš. Nebrojeno puta sam imao dilemu koji je pravi driver za neki adapter u laptopu i na ovaj način sam rešavao problem.

A da nije slucaj da kombinacija fn+random taster, naizmenicno pali bt-gasi wifi;pali wifi-gasi bt. Na nekim lapovima znam da radi na taj nacin.
Nije ovo u pitanju, meni se na alt+F2 pali/gasi wifi+BT, zajedno, tako barem piše u manual-u za laptop, mada meni stoji ikonica za wireless stalno, preškrabana.
Idi u device manager, pa na hardware info za taj wireless. Ukucaj kod koji budeš tu video na ovom sajtu http://www.pcidatabase.com Tako ćeš saznati ko je proizvođač čipa i koji driver da tražiš. Nebrojeno puta sam imao dilemu koji je pravi driver za neki adapter u laptopu i na ovaj način sam rešavao problem.
Što se ovog tiče, protekla 3 sata efektivno pokušavam da nađem odgovarajući driver za moj adapter i ne uspevam. Za danas je dosta. Ovo što si mi preporučio je super, nisam znao za to. Odlična stvar. Sad je problem što ima milion drivera za taj adapter, pa treba ubosti pravi a ima i nekih smaračkih programa koji sami update-uju drivere ali traže kintu ili registraciju ili bla-bla... Ali barem znam šta tražim, ili mislim da znam.

Nije ovo u pitanju, meni se na alt+F2 pali/gasi wifi+BT, zajedno, tako barem piše u manual-u za laptop, mada meni stoji ikonica za wireless stalno, preškrabana.

Što se ovog tiče, protekla 3 sata efektivno pokušavam da nađem odgovarajući driver za moj adapter i ne uspevam. Za danas je dosta. Ovo što si mi preporučio je super, nisam znao za to. Odlična stvar. Sad je problem što ima milion drivera za taj adapter, pa treba ubosti pravi a ima i nekih smaračkih programa koji sami update-uju drivere ali traže kintu ili registraciju ili bla-bla... Ali barem znam šta tražim, ili mislim da znam.

Ako si provalio koji je proizvođač čipa, pogledaj na zvaničnom sajtu laptopa koja je verzija drajvera, pa onda idi na sajt proizvođača čipa i skini poslednji driver. Dobro bi bilo da ako ti je bio uključen system restore da se vratiš na point pre bilo kakve instalacije što si radio za wireless. Rešićeš problem. Ne brini :)

Nisam ti lepo objasnio gde se nalazi taj kod... Device Manage - Properties (na adapter) - Details - Device Description (otvoriš) - (pa izabereš) Hardware Ids

Neki laptopovi imaju trik da isključe wlan ukoliko je povezan ethernet. Čim otkacis ethernet wlan se pojavi.

1. Ubaci service tag svog laptopa kada trazis drajvere, ponudice ne vise od 2-3 WiFi adaptera
2. Dell ima raspored po kojem se instaliraju drajveri - evo ga, nekad sve radi i kad se ne instalira redom, ali ne treba rizikovati.
3. Ako nisi instalirao Dell softver za kontrolu Fn keys, ili ako ga nisi instalirao po redosledu, moze se desiti da nece da radi. Odradi system restore na prvi restore point, pre svih drajvera, pa odradi sve po redu.

Ljudi, uspeo sam! :D:smash:
Krenuo sam instalaciju redom po Dell-ovom redosledu, i sve je prošlo bez problema, sad mi laptop radi bolje nego pre, sve radi besprekorno, svi Fn tasteri se prikazuju na ekranu i rade ono što bi trebalo, sve je utegnuto do maksimuma :)
Hvala vam svima na podršci, ovo je baš potrajalo. I želim da se zahvalim svima što je i nama mladima pružena šansa :d
Ovo je za mene bio baš podvig, mislio sam da mi wireless neće nikad proraditi. Ali eto, proradi.
ajt :wave:

Cuti sad i vozi :)

Nazad
Vrh Dno