Šta je novo?

wireless

psy

Slavan
Učlanjen(a)
05.08.2005
Poena
310
poshto nema shanse da uvedem adsl ili kablovski net,ostaje mi wireless.
zanima me,jednostavno,gde da kupim neku solidnu opremu i koja je cena.
mnogo se to sve iskomplikovalo po ovim sajtovima koje sam gledao :D
ja sam negde kod super vera,naselje denkova bashta(cini mi se da je najblizi ap istocna kapija)

verat mi izgleda kao najbolji provajder?!

i da nemojte da mi ostavljate linkove,ako neko ima iskustva i moze da mi pomogne,bio bih mu veoma zahvalan :D

psy je napisao(la):
i da nemojte da mi ostavljate linkove,ako neko ima iskustva i moze da mi pomogne,bio bih mu veoma zahvalan :D
A jel ti nije malo glupo to da trazis. Na forumu je bilo jedno milion puta reci o tome koju opremu, kog provajdera i sve. Pa j***te u sticky-ju imas sve o Wireless Veratu. Udari search, nemoj biti lenj. Ali, da ne bude da sam te iskulirao, evo: Nemoj da kupujes novu opremu. Pogledaj na oglasima mozda nadjes nesto interesantno. A sto se tice provajdera, samo zaobidji technicom, ako hoces net zbog p2p, jer je kod njih iskljucen.

evo ovako.memodatin ap mi je najblizi(evo i slike) :)

mapa_03_an.gif

nalazim se odmah kod super vera,dakle veoma blizu ap(mozda 500m).

moze sada neka konkretna preporuka za opremu?!

Ja bas nisam neki strucnajk za wireless opremu (ali totalni strucnjak za satelitsku :p ), anyway, evo moj konkretan savet, pa ako neko ima nesto da ispravi, slobodno :)

Ako ti je AP na 500m i ako imas optiku vidljivost (znaci vidis ga bez zgrada koje ulaze u pogled :)), PCI wireles kartica je sasvim dovoljna, uz antenu, ali opet uz uslov da kabl koji bi isao od kartice do antene nije duzi od 10ak metara.

Ako je sve tako, onda na primer kartica D-Link DWL 520+ (hint: eno bas jedna u oglasima) i antena, na primer Dual Super Gain 17,5dB uz CFD 400 kabl. To kosta, nesto kao 30ak + 40ak + 30ak eura.

Ako od kompjutera do lokacije sa koje vidis AP imas vise od 10 (15) metara, onda kombinacija AP u klijent modu na krovu, UTP kabl do sobe, antena.. To je nesto skuplje, ali ne mnogo...

Iako uglavnom svi pljuju Asus kartice, imao sam slucajno i Asus WL-138g karticu kod sebe, kada sam postavljao wireles sistem, pored vec pomenute D-Link i pokazala se kao bolja, ima nesto vecu izlaznu snagu, koristim je vec dugo bez problema.. imam u rezervi D-Link, ali izgleda da nema potrebe..

Taj asus moze lako da se nadje, kosta 25 eura cini mi se.

Inace AP mi je na 2km, imam 15 metara cfd 240 kabla.

:wave:

Nazad
Vrh Dno