Nemam ja ko zna kakvog iskustva. Pricam ono sto cujem, posto moj provajder nudi i besplatno lokalno umrezavanje protokom 512kbps(postoji lokalni chat gde se svakodnevno prica o opremi koju mi korisnici imamo). Razmenjujemo iskustva i to je to.
Iako sam vec pisao na forumu, signal koji "tamo neki" program prikazuje je nemerodavan. Najbolji pokazatelj je ping izmedju opreme usera i AP-a. Ali (uvek ima ali kod wireless-a

), ping zavisi i od opreme provajdera. Recimo neki AP-ovi mogu da proteraju i ping od 1ms dok drugi "pustaju" min 5ms. Neko ce mozda reci da je nebitno par ms, ali tu je greska. Posle se ljudi pitaju zasto im je ping kada igraju online 200ms i ne mogu da se igraju. Dok se sve izrutira... paketi putuju od korisnika, preko AP-a, zatim do uredjaja preko koga ide internet link(npr. kablovski modem), pa preko rutera provajdera, pa na svetsku mrezu...i ko zna gde jos. Plus gubici u kablovima, konektorima...Sve to napravi lose pingove. I onda ovo sto kaze shku, losa oprema jednog usera ubije ostale.
Sto se tice izbora opreme, treba se upravljati ka proizvodjacu opreme provajdera. Znaci, ako provajder ima npr. d-link opremu, logicno i oprema usera treba biti d-link. Nije to generalno pravilo, znate i sami. Razliciti problemi se ispoljavaju, pa treba o svemu voditi racuna.
Aj da se osvrnemo na npr. 802.11 B standard. Max je moguce osvariti 11mbit a da li je iko ostvario taj protok? Ja mislim niko. Znam da su ostvarivani protoci od 5mbit. Sta nam to govori? Ili da su trenutni standardi losi, tj. neko nas laze, zavlaci...ili...sta vi mislite?
Sto se tice opreme, da potvrdim jos jednom (sto rece shku). Korisnik moze imati odlicnu opremu, ali dovoljno je da jedan user ima losu i da unisti ostale. E sad se zapitajte kako npr. Verat wifi radi ocajno. Pa naravno da radi ocajno kada nijedan njihov sluzbenik nije ni video opremu korisnika. Znaci, svako radi sta mu je volja, tj. Verat uopste nema tehnicku podrsku. S druge strane, npr. moj provajder ide od korisnika do korisnika, proverava svima opremu, i jednostavno covek ima moto: "Svima mora da radi kako treba", postoji prava tehnicka podrska.
Necu da navodim ime mog provajdera, pogledajte
http://www.benchmark.co.yu/forum/showthread.php?t=58938 pa cete sami zakljuciti po anketi ko je u pitanju
Kada cujete da neko nema tehnicku podrsku(citaj: "boli ih patka za korisnike"), bezite od takvih lopova.
Ovde
http://www.benchmark.co.yu/forum/showthread.php?t=48341 mozete videti pingove koje sam imao sa razlicitim antenama na samom pocetku rada mog provajdera. Posto je oprema od tada ko zna koliko puta menjana, evo sada je ping <10ms. Treba ulagati i trudite se da bi zadobio ime vredno postovanja.