Šta je novo?

Wireless umrezavanje...???

M3

Čuven
Učlanjen(a)
06.01.2004
Poena
690
Evo ovako povezao sam dva kompa Wireless komunikacojom.Ali sve je ok proslo prepoznavanje itd...ali mi je brzina 11Mbps odnosno ne moze drigacije da se poznamo osim PeerToPeer mreze...Npr kad ga stavim na Gateway mode kartica izbaca najvecu brzinu od 56Mbps...kako je nastelovati da radi mreza na toj brzini?
p.s. odma da kazem da nemam iskusta sa Wireless umrezavanjima,ovo mi je prvi put :)
btw.CUo sam od nekih likova da kad se stavi na Gateway mod mora da se postavi priemnik neki izmedju dva racunara da bi protok bio 56Mbps...pa dali je to zaista tako i kako to zapravo izgleda?
Pozdrav i hvala... :bottle: :wave:

Posto nemam edit opciju ne mogu da ispravim, umjesto 56Mbps treba da bude 54Mbps...

Kad povezujes 2 racunara bez AP-a (acces point), a i sa - njim makximalna brzina koju mozes da dobijes je 11Mbps (ukoliko imas opremu po 802.11b) ili 54Mbps (za 802.11g opremu).

U vasem slucaju je jedini nacin koneckije peer2peer ili da se jedna kartica (ili AP - zavisno sta koristite) prebaci u AP mod, a drugi da se na njega povezuje kao klijent.

54Mbit/s mozes ostvariti (naravno ako imash opremu po G standardu), ali bi transfer poodataka ishao mnogo sporije od te brzine - u praksi oko 2.2MB/s

Tih 54Mbps se uglavnom koriste za manje razdaljine jer opada kvalitet signala dosta.

Pa razdaljina od kancelarije do moje sobe je nekih desetak metara ...tako da mislim da razdaljina nije problem;)

Poslednja izmena:
Kakav peer2peer i gateway ?
Oba kartice se podese u ad-hoc mod,
u SSID ukuca isto ime,
odgovarajuce IP adrese,
scan
i to je sve.

Glober je napisao(la):
Kakav peer2peer i gateway ?
Oba kartice se podese u ad-hoc mod,
u SSID ukuca isto ime,
odgovarajuce IP adrese,
scan
i to je sve.
I brzina ce biti onda 54Mbps...jeli?

M3 je napisao(la):
I brzina ce biti onda 54Mbps...jeli?

Brzina nikad nece biti 54Mbps sa normalnim G standardom. Maksialna brazina koju mozes da razvijes je oko 27 Mbps.

Ma nece. Nema sanse da bude ni priblizno 54 mbit. U teoriji imaju po 54 mbit u jednom smeru, ali ako koristis dvosmernu komunikaciju, odmah prepolovi. Kao sto je neko prethodno rekao, ocekuj 2 mbyte (da se razumemo i to je nekad xtra). Moze i vise, i preko 3 mb sa g opremom (tacnije super g koja u teoriji radi na 108 mbit).
Mnogo zavisi od samih uredjaja, antena, kablova, konektora, razdaljine... Znaci moze da bude i max 500 kb sa g opremom. Obicno je oko 1,5 do 2,5 mbyte.
Ono sto je bitnije da nema izgubljenih paketa i da radi konstanto. Znaci kucas ping ip_adresa_drugog kompa i gledas... Ne bi trebalo da prelazi 5ms na tako maloj razdaljini kad je sve namesteno i bez protoka.

A sto se tice podesavanja, mozes ad hoc i Ap mod. U ad hoc- obe karte su klijenti, samo se stavi isti ssid, razlicite ip adresa sa istim opsegom (npr. 255.255.255.0) i to je to. A u AP modu, jedna karta je AP a druga je klijent i kaci se na AP. Kod druge se kuca ssid od tog AP. Isto za ip vazi.
Brzina prenosa ce biti maltene ista u oba slucaja.

Ok hvala vam mnogo ,kasnije cu da pokusam ;)
Poz...

Bio sam odsutan par dana.
Brzina konekcije zavisi od kvaliteta signala.
Ako imas 100% signal (ili priblizno) imaces 54Mbps.
Ako ne, automatski ce se uspostaviti najbrza moguca konekcija.
To sto protok nece biti oko 6 megabajta (pri 54Mbps konekciji)
(sto je otprilike toliko 54Mbps = 6 MB)
to ne znaci da kartice ne rade na 54Mbps vec ce protok
biti oko 3MB a 2 klijenta * 3MB = 54 Mbps.

Glober je napisao(la):
to ne znaci da kartice ne rade na 54Mbps vec ce protok
biti oko 3MB a 2 klijenta * 3MB = 54 Mbps.

Nikad nisam ni video ni cuo da je neko ostvario 2 x 3mb :d
Ako se ostvari preko 3 mb samo u jednom pravcu, ( i to samo u peakovima), to se smatra dobrim linkom na b/g standardu.
Odlika svakog boljeg linka je da nema izgubljenih paketa, i da ne prelaze 5 ms bez opterecenja (idealno ne preko 2 ms).
Mada ovde je suvisna ova debata o max protocima (i to sa dve usmerene antene, a ne sa omni sa jedne strane), jer se radi o kacenju na ISP, koji je limitirao svakog korisnika... Ono sto je bitno da nema izgubljenih paketa, da radi stabilno po SVIM vremenskim uslovima, i da ima relativno mali odziv, pogotovu bitno kad se igraju igre.

Kako se postavlja lozinka u XP za foldere, to je bilo lako u 98 i Me, kada su 2 i vise racunara u mrezi, da ne moze neko sa strane da brlja po mom folderu.

@positive mogao bih i da se slozim ali je ovde u pitanju
umrezavanje 2 kompa a ne na ISP, ako sam ja dobro razumeo.

@musky_sv probaj iz total commander-a, desni klik na folder
pa sharing ...
Za desni klik ti u opcijama totcmd-a mora biti ukljuceno
"operation -> left mouse button (windows standard)"

Da, jeste rec o umrezavanju dva racunara :( Moja greska. Ali ostajem pri tvrdnji da je maltene nemoguce imati 54 kbit (cak sta vise ni blizu :(

Nazad
Vrh Dno