Šta je novo?

wireless u zgradi

sharac321

Slavan
Učlanjen(a)
28.10.2007
Poena
301
Pozz svima,

Komsiluk i ja (nas 6) bi htelo da se umrezavamo, sto zbog mreznih igara, sto zbog neta. Prva stvar, cenim da nam je najjednostavnija (mada ne i najjeftinija) varijanta wireless, pa sam hteo da pitam sta nam je sve od opreme potrebno. A drugo, hteli bi da kroz tu istu mrezu imamo i internet, tacnije ja bi svoj modem (kablovski SBB) pustio kroz tu mrezu( ako je to moguce). Da ne duzim vise, mislim da razumete problematiku. Hvala unapred.

tako kako si postavio pitanje je ko da si pitao .. a koji komp da kupim :")

elem... sa sadashnjom cenom UTP kablova po meni je suludo se umrezavati bilo kako drugachije osim kablom ... :) ... jedino ti kabl moze pruziti stabilnost u radu ...

vifi mozesh da uradish ali tje te korisnichki komplet skupo izatji itd...

tako kako si postavio pitanje je ko da si pitao .. a koji komp da kupim :")

Ok, ali mislim da bi bilo previse da sam sad razvezao kako znam da bi nam kabliranje bilo najjeftinije, ali dosta komplikovanije, tj, razvlacenje kablova po zgradi ... I da sam u pitanju naveo ko kakav komp od komsija ima, na kom je spratu... Sledeci problem za kabl je sto nas dvoje iz cele price imamo laptopove, tj, nemamo stalno mesto koriscenja racunara u stanu.
I, ako se odlucimo za kabl ili wirelees, da li cu biti u mogucnosti da onaj SBB modem podelim svima nama?

Uvek je kabal bolej resenje. U zgradi je to cak i verovatno jedina opcija jer wireless se slabo nosi sa armiranim betonom. Mozda ti to sada izgleda komplikovano ali kada namestite prvi switch, posle ce sve ici mnogo lakse.

Da bi SBB podelio sa drugima u mrezi trebace ti neki ruter. Moja preporuka je Mikrotik, posto ce ti sasvim sigurno trebati ogranicenej protoka a verovatno i mogucnost kontrole ko moze na Internet i na koji nacin. Uz to, porazmisli otome da u ugovoru koji imas sa SBB deljenje Interneta nije dozovljeno bez njihovog znanja.

Pozz svima,

Komsiluk i ja (nas 6) bi htelo da se umrezavamo, sto zbog mreznih igara, sto zbog neta. Prva stvar, cenim da nam je najjednostavnija (mada ne i najjeftinija) varijanta wireless, pa sam hteo da pitam sta nam je sve od opreme potrebno. A drugo, hteli bi da kroz tu istu mrezu imamo i internet, tacnije ja bi svoj modem (kablovski SBB) pustio kroz tu mrezu( ako je to moguce). Da ne duzim vise, mislim da razumete problematiku. Hvala unapred.

sigurno je tacno sta ljudi kazu da je kabl najbolje resenje. ali ga nije uvek jednostavno postaviti.

ako vec ides na wireless onda je moj savet da koristis TP-Link TL-WR642G ili TL-WR542G wireless ruter. prvo, ruter ce ti omoguciti da spojis vise racunara na internet a ima i firewall pa si sigurniji. drugo, ovi modeli imaju podrsku za 'extended range' i zaista sam u praksi video da dobacuju duplo dalje i od mnogo skupljih uredjaja. pored toga ovim modelima se moze umesto male fabricke antene spojiti i neka malo jaca antena pa se tako domet moze jos povecati. ja po mom soliteru sa laptopom mogu da uhvatim signal i u komsijinom stanu dva sprata ispod i to sa antenom koju sam dobio uz uredjaj. sigurno je svaka zgrada drugacija i pitanje i kakve kartice stavis u racunare ali ovi uredjaji su svakako preporuka ako ides na wireless. pogledaj link http://www.tp-link.com/products/product_des.asp?id=3

Prolem je što deljenje intenreta niej jednostavan posao. Najlakše je namestiti da svi imaju pristup netu ali ako samo jedan pusti kakav p2p, svi ostali mogu da okace konekcije o klin.

Neophodno je da ruter preko koga se deli internet može da kontrolise ko, koliko, kada, kako i kakve konekcije može da pravi.

Jeftini all-in-one kućni ruteri to ne mogu. Raj posao mora da radi nešto ozbiljnije. Najjeftinije rešenje je neki stari PC sa instaliranim Linuxom, ili specijalizovanom ruterskom distribucijom ali to treba znati podesiti. Najjednostavnije rešenje je opet Mikrotik.

Što se wireless-a tiče, u zgradi je to prava muka. Moje iskustvo je da se na wireless konekciju možeš koliko'toliko osloniti samo ako signal prolazi kroz jedan, najviše dva zida i to obična nearmirana. Koristiti wireless u zgradi je recept za stalnu glavobolju.

Prolem je što deljenje intenreta niej jednostavan posao. Najlakše je namestiti da svi imaju pristup netu ali ako samo jedan pusti kakav p2p, svi ostali mogu da okace konekcije o klin.

Neophodno je da ruter preko koga se deli internet može da kontrolise ko, koliko, kada, kako i kakve konekcije može da pravi.

Jeftini all-in-one kućni ruteri to ne mogu. Raj posao mora da radi nešto ozbiljnije. Najjeftinije rešenje je neki stari PC sa instaliranim Linuxom, ili specijalizovanom ruterskom distribucijom ali to treba znati podesiti. Najjednostavnije rešenje je opet Mikrotik.

Što se wireless-a tiče, u zgradi je to prava muka. Moje iskustvo je da se na wireless konekciju možeš koliko'toliko osloniti samo ako signal prolazi kroz jedan, najviše dva zida i to obična nearmirana. Koristiti wireless u zgradi je recept za stalnu glavobolju.

Verujem da je ovo tacno i da je Mikrotik najbolje resenje. Ali pitanje da li ces znati da ga podesis kako treba. Takodje, ako imas internet 512Kb/s i npr. nakacile se 4 komsije i kao svakom je dato po 128Kb/s na Mikrotiku. Ali sta to znaci u praksi ? I kada samo jedan izlazi na internet njemu ce brzina biti ogranicena na 128Kbs iako nema potrebe za tim ? Ili mozda gresim i mozda Mikrotik moze da 'odvrne slavinu' ako nisu svi spojeni ?

Ja sam vec delio a i sada delim internet na TP-Link ruteru pa znam ipak sta pricam. Nije mi komsija neki fanatik koji stalno nesto svlaci a i uvek mozemo da se dogovorimo, a uvek mogu i da ga otkacim ako nije dobar... Ali ne secam se da sam primetio neko isporenje zbog njega. Ako mene pitas, 'odvrni slavinu' svima, sto vise brzine to bolje...

Nazad
Vrh Dno