Šta je novo?

Wireless situacija... Potrebno par prakticnih saveta.

BRAT

Čuven
Učlanjen(a)
11.11.2001
Poena
609
Da probam ovako.
Imam 2 neumrezena kompjutera u kuci. Za pocetak bi oba isla na internet.
Udaljenost od ap-a je 2km. Opticka vidljivost sa sipke sa vrha krova. Ne znam detalje oko njihovog hardwera.
Moj AP (potrebno je da mi pomognete u izboru) bi bio u potkrovlju, antena (takodje potrebna pomoc oko izbora) na krovu. Kompjuteri 2i3 sprata nize.
Trebace mi do 5m kabla AP-ANTENA.
Znaci, potrebno je:
-nezavistan pristup internetu sa svih kompjutera (u smislu da nije neophodan neki upaljen kompjuter)
-mogucnost prikljucenja na net, pored moja 2 kompjutera odmah, bar jos nekog komsije kasnije i 3. komp-a... osim ako nije neka razlika u ceni - tada bi isla samo 2 kompjutera na net.
-medjusobna komunikacija izmedju kompjutera nije neophodna, ali je pozeljna ako ne pravi dodatne komplikacije - troskove :)(ne racunajuci kablove)
-licno bih dao vise para za dobru antenu nego za ap (koji bih kasnije i mogao da menjam za g ili neki noviji)
-cena svega ovoga jeste bitna, potreban je stabilan rad uz neku skromnu sumu novca
I to je to...Meni trebaju znaci saveti sta je sve potrebno kupiti od opreme, kako izvesti (povezati) sve to, i precizno: koja antena, koji ap, koji kabl, koji jos HW (switch, router, bridge, ili sta jos moze da bude potrebno, ne znam stvarno, sve je to dosta konfuzno)

NADAM SE DA STE ME RAZUMELI.
HVALA!
Ako nesto nisam naveo - tu sam da dodam.:)

1. Malo teze da ces postici kvalitetnu vezu na 2km uspostavljajuci vezu ka, obicno, omni anteni provajdera. Ukoliko zivis tamo gde nema vecih zagusenja u etru a pritom je mali broj korisnika na AP-u provajdera, ima nade. To vec moras da se raspitas sam. U protivnom, neces postici optimum.

Nema potrebe da ti neko odgovara na ostala pitanja dok ne resis problem 1. Napisi gde se nalazis, koji je provajder u pitanju pa ce se vec javiti neki korisnik koji se kaci na AP na koji planiras i ti. Potom pazari opremu.

U principu, svakako ces najpre da pazaris opremu za wireless i testiras link pre umrezavanja ostalih kompova (za koje ti je potreban ruter). U pravu si kada kazes da "pik" treba baciti na antenu. Za 2km razdaljine ti treba Grid 24db ili pak home made varijanta dish+biquad. Naravno, treba ti i AP koji moze da radi u skladu sa vidom mreze koncipirane kod provajdera (pozovi provajdera i pitaj). O ostalim detaljima otom-potom. I jos nesto, svuda mozes da ustedis, ali na anteni nemoj.

Poslednja izmena:
Sta je etar i sta je zagusenje etra?
Nisam iz bg vec iz malog mesta u srbiji. U blizini ima par porodica koje koriste wireless. Oni su uzeli opremu od njih direktno. Kostalo ih je: 40e - ap i oko 40 antena, i oko 20e kablovi. Ja bih da napravim, uz vasu pomoc, malo naprednije resenje od njihovog, posto se i nalazim malo dalje od APa nego oni i trebace mi za 2i vise kompjutera. BTW bas mi jedan od njih malopre rece da nema vise od 1500m do ap, ali je ap na visini oko 50metara.
Kako bi se ti opredelio oko antene? Da li je bolje "losija" fabricka ili bolja hand made? Recimo da kostaju isto. Ovi sto su uveli imaju neku kockastu antenu.

A sad samo jedno pitanje oko tog rutera, posto bih ipak pre bilo kakve kupovine da sve isplaniram lepo. Da li ruter, striktno, deli protok na onoliko kompjutera koliko je trenutno na netu? Recimo ja sam sam na netu i koristim sav protok, a pritom se povezuju i komsija i drugar i onda se deli protok na 3 jednaka dela, ili je protok uvek podeljen na 3 dela, tako da ako sam sam na netu koristim 1/3 protoka....ili kako to ide? Gde stoji ruter? Jel bolje blizu APa, na potkrovlju, ili kod mene u sobi? I da li ruter u stvari pravi mrezu medju ovim kompjuterima koji se nalaze na njemu, ili samo internet? Koliko kosta neki ruter?

Etar je prostor koji nas okruzuje :) Zagusenje etra znaci da u prostoru koji nas okruzuje ima previse signala usled kojih dolazi do medjusobne kolizije-smetnji. Na primer, ukoliko tvoj komsija ima neke predajnike koji rade na frekvetnom opsegu wireless tehnologije koju ti planiras da koristis, docice do medjusobnih smetnji. Kazes da zivis u nekom manjem mestu i da se komsije ne zale, znaci nema problema ni za tebe.

Fabricka ili home made antena? Ako napravis antenu kako treba, nece biti razlike a bice mnogo jeftinije. Ja ti svakako ne preporucujem da koristis panel antene koje tvoje komsije koriste, vec da uzmes Hipergain grid 24dB antenu koja kosta 80-ak evra (www.netiks.co.yu) ili ako zelis da sam da pravis tzv. dish+biquad (sat. tanjir 20-25 evra + biquad koji ce te izaci par stotina dinara za materijal). Uputstvo ces naci na www.bgwireless.net

Sto se tice rutera, protok se deli na ravne casti. Znaci, ako je jedan korisnik nakacen, imace ceo bandwidth (protok) za sebe; ukoliko se nakaci i drugi korisnik, delice po pola itd. Jos nesto, ako je taj drugi korisnik nakacen a pritom ne "skida" nista, ti ces imati ceo protok. Onog trenutka kada on pocne da skida, protok se deli na ravne casti.
Ruter mozes da postavis bilo gde (tj. tamo gde je tebi najzgodnije), samo vodi racuna da je maksimalna duzina UTP kablova oko 100m (i obavezno uzmi cat 5e kabl).
Napomenuci ti i to da ima AP-ova koji imaju ugradjen ruter u sebi, tako da ne moras da kupujes zasebne uredjaje. Cene uredjaja pogledaj na www.netiks.co.yu , www.albicom.co.yu ... Vodi samo racuna da ne kupis uredjaj koji se zove "Wireless router" jer on nema client mod za povezivanje sa provajderom, vec kupi AP koji ima client mod i u sebi ugradjen ruter. Svakako, pre kupovine AP-a obavezno nazovi provajdera i pitaj da li AP za koji se opredelis, odgovara tipu konekcije koju oni koriste.

Poz!

Poslednja izmena:
Evo samo da potvrdim ovo sto je npetar reko i jos da dodam da je bolje da izbegnes home made resenja ako si pocetnik u wireless-u, jer moze doci do koplikacija i onda skuplja dara nego mera. Ako imas nekoga prijatelja koji je to vec radio i dobar je u tome onda svakako to uzmi u obzir. U suprotnom "Hipergain grid 24dB" (po sistemu kada je torta nek je sa orasi :) ) stavi i uzivaj u carima interneta :)

npetar je napisao(la):
Fabricka ili home made antena? Ako napravis antenu kako treba, nece biti razlike a bice mnogo jeftinije. Ja ti svakako ne preporucujem da koristis panel antene koje tvoje komsije koriste, vec da uzmes Hipergain grid 24dB antenu koja kosta 80-ak evra (www.netiks.co.yu) ili ako zelis da sam da pravis tzv. dish+biquad (sat. tanjir 20-25 evra + biquad koji ce te izaci par stotina dinara za materijal). Uputstvo ces naci na www.bgwireless.net

Naravno, nije mi bas svejedno da li dati 70e za tu fabricku ili 30e da sam napravim pod uslovom da bi meni isti posao vrsile. Molim te potvrdi mi ovo pa da delam u tom pravcu.
Ali pre toga,
1 da li moze da se izbegne taj satelitski tanjir bez gubitka kvaliteta? Pitam zato sto bih ja to okacio na stub na krovu koji je bas visok i fiksiran, pa je ne mogu da se nikako popnem i okacim antenu na njegov vrh, vec negde na pola stuba (2m iznad krova).
2 da li bi i takva hand made kupovna antena vrsila dobar posao odnosno isti kao ta hipergein 24db od 75e? Prodaju je oko 20e. Koliko ona ima db?

I jos nesto. Zakljucio sam da se nalazim na takvom mestu u gradu, gde od jednog do drugog kraja grada ima manje od 90stepeni pa mislim da bi sve svi provajderi videli sa jednom antenom koja zahvata taj ugao. Da li to menja situaciju?

:) Puno pitanja, hvala unapred!

Nista mi vise nisi jasan :)

Kako da izbegnes sat. tanjir ?

Nije mi poznato da neko prodaje dish+biquad antene; ako i prodaje, cena sigurno nije 20e.
U svakom slucaju radile bi podjednako dobro obe, samo da "upikujes" tanjir kako treba a to je malo teze. Zato kao sto i Stator rece, pazari lepo ono sto radi u startu kako treba, nemoj da se "zezas" kad nemas ama bas nikakvog iskustva.

90 stepeni...? Ne kontam. U kom smislu da menja situaciju?

Da, da, to su neke moje interfaze razmisljanja....zanimalo me je u prethodnom postu da li bi mi kompletan posao zavrsila neka kupovna hand made natena ili samo bikvag, bez tanjira......tek sam kasnije shvatio sta znaci dish + bikvad: pojacava signal al smanjuje ugao... Resio sam da pravim biquad. Sutra idem za vidim kakvo je stanje sa materjalima. Imam par pitanja: Na koliki dish da ciljam? Sta je ofset? Da li se bakarna cev za plocu bikvada lemi isto kalajem? Da li da kompletan bikvad stavim u neko zastitno kuciste? Zar to ne smanjuje opticku vidljivost?

Kad bi za 40evra imao solidnu antenu za moje uslove ne bih se cimao oko pravljenja.

Procitaj detaljno ovo http://www.benchmark.co.yu/forum/showthread.php?t=48341
U jednom postu ces videti pdf fajl o satelitskim tanjirima, pa skini i njega i procitaj.
Kad si vec resio da pravis biquad, probaj prvo bez tanjira ali zaista tesko da ces nesto postici samo njime. Ipak, ne zaboravi da nisu iste dimenzije "standalone" biquada i onoga koji ide na tanjir tako da ces posle morati da prepravljas biquad. Zato najbolje odmah pravi onaj za sat. tanjir.
Bakarna cev se takodje lemi ali znaj da neces moci da zalemis nista obicnim kucnim lemilicama, vec mora da se lemi onim plinskim lemilicama koje imaju limari. Najbolje odnesi sve kod limara, uradice ti posao za par stotina dinara a tebe nece da boli glava ;)

Pozdrav,
Procitao sam nesto al ne sve. Anyway, materjale za bikvad mogu da nabavim. Neka sam nabavio. Nasao sam i ko moze da zalemi i precizno isece i savije. Pitanje: Da li moze kabl iz antene direktno u AP bez ikakvih konektora izmedju? Znaci bez onog repa od ~30cm? Trebalo bi mi 2-3m.
Ovo na slici su kablovi koje mogu da nabavim.
Niko ne zna nista o cfd400 i cfd200. Da li ovaj deblji sa slike moze da posluzi? To su nasi, fabricki kablovi.
Na jednom mestu sam nasao "RP-SMA kabl" koji se prodaje na metar i to za 13 evra?!?!

Sto se tice AP-ova, kod razlicitih proizvodjaca se razlikuju i konektori !
Ukoliko AP ima RP-SMA konektor o kome pricas, moze cfd200 (hdf200) kabl direktno na njega a taj kabl je i preporuka za tebe s' obzirom da ti ne treba vise od 5 metara.
Onaj "rep" se koristi samo ako koristis 400-ku.
Sto se tice cene...Da, kablovi su mnogo skupi, pre svega zbog konektora na njima a ne zbog samog kabla, premda je i on skup.
Sve cene mozes da uporedis na sajtu koji sam ti vec dao, www.netiks.co.yu

Aj pa sa srecom i javljaj kako napredujes !
Poz!

p.s.
Pominjes neku sliku koja se nigde ne vidi ???

Poslednja izmena:
eh...zaboravlja se....
Takodje ne znaju ni za 200ku kabl. Nemaju kablove po tim nazivima. Razvrstavaju ih po omazi (50 i 75oma). Tako da se nadam da ovaj najdeblji (licnasti, bakarni) koaksijalni kabl mozda moze. Mogu da kupim i taj od 13 evra ako nije problem da se isece i ubaci u antenu. Sto se tice tanjira, nasao sam za 20evra 125cm. Taj lik mi rece da je ofset, a na drugom mestu mi rekose da je ofset oko 70evra. Nebitno je to.

Hvala, javljacu rezultate kada postignem neki :)

Prilozi

• 3kabla.jpg
    3kabla.jpg
    35.7 KB · Pregleda: 93
BRAT je napisao(la):
eh...zaboravlja se....
Takodje ne znaju ni za 200ku kabl. Nemaju kablove po tim nazivima. Razvrstavaju ih po omazi (50 i 75oma). Tako da se nadam da ovaj najdeblji (licnasti, bakarni) koaksijalni kabl mozda moze. Mogu da kupim i taj od 13 evra ako nije problem da se isece i ubaci u antenu. Sto se tice tanjira, nasao sam za 20evra 125cm. Taj lik mi rece da je ofset, a na drugom mestu mi rekose da je ofset oko 70evra. Nebitno je to.

Hvala, javljacu rezultate kada postignem neki :)
ja vas u stvari pitam dal moze ovaj najdeblji kabl...

Ja ne znam sta da ti kazem o tim kablovima. Ako mozes uzmi ove proverene kablove iz BG-a, premda se ljudi "kunu" da im wifi radi i sa obicnim koaksijalcem za TV. Ipak, tu su veliki gubici tako da....znas sta ti je ciniti.

p.s.
A odakle su nabavili kablove te tvoje komsije?

Njima je provajder to valjda sve u kompletu....:)

Ljudi potreban mni je uredjaj koji bi nekoliko kompjutera, povezanih lan kablom za njega (a medjusobno neumrezenih), povezao na wireless internet.

npetar je napisao(la):
...
Fabricka ili home made antena? Ako napravis antenu kako treba, nece biti razlike a bice mnogo jeftinije.
...

Nemam komentara... Zato nam i ide ovako - svi smo mi strucnjaci...

npetar je napisao(la):
...
Sto se tice rutera, protok se deli na ravne casti. Znaci, ako je jedan korisnik nakacen, imace ceo bandwidth (protok) za sebe; ukoliko se nakaci i drugi korisnik, delice po pola itd. Jos nesto, ako je taj drugi korisnik nakacen a pritom ne "skida" nista, ti ces imati ceo protok. Onog trenutka kada on pocne da skida, protok se deli na ravne casti.
...

Napredniji ruteri imaju mogucnost definisanja protoka po korisnicima...
Asus WL500G recimo ima tu mogucnost...

Paja je napisao(la):
Nemam komentara... Zato nam i ide ovako - svi smo mi strucnjaci...

Jel ? Ako si strucnjak, bar obrazlozi. Ja nisam strucnjak, priznajem :D

npetar je napisao(la):
Jel ? Ako si strucnjak, bar obrazlozi. Ja nisam strucnjak, priznajem :D

Nisam ni ja :D
Ali, imao sam prilike da vidim da vidim u N situacija kako su pojedini (mnogi?) za sitnu ustedu u ceni kostanja upropascavali "posao" koji su radili - bilo da je to PC-racunar, HI-Fi ili wireless.

Konkretno za Wireless:
Kvalitetne (jagi) antena krecu od recimo 35EUR (ne mislim na hand-made).
HDF-400 kabl kosta od 2.5EUR-a po metru duzine i oko 5EUR-a po N konektoru (da ne pricam da ima varijanti i za 2EUR-a/metru)...
Pigtail N>RP-SMA kosta ispod 10EUR-a.
Za konkretnu primenu (BRAT), trosak je 35+12.5+10+10=67.5EUR-a.
Nije malo, ali kvalitet veze (i zivci) vrede - po meni - malo vise.

Frekvencije od 2.4GHz nisu nimalo naivne - gubici su veliki ako se ne koristi kvalitetna oprama (antene, kablovi, konektori) - nema tu mesta za proizvoljnosti...

Nije problem oko antene. Napravio sam bikvad i cekam da nabavim neku opremu pa da ga probam. Ako ne radi - kupicu antenu.
Ja bih inace logicno izbegao varijantu pigtaila jer valda u odnosu na direktan kabl antena - ap ima manje gubitaka (zbog 2 vise konektora). Jel sam ovo razumeo ok?? Takodje bih vrlo rado koristio samo 400ku kabl od antene do ap-a, ali nisam siguran da li moze da se taj deblji kabl gurne u AP.

Paja je napisao(la):
Nisam ni ja :D
Ali, imao sam prilike da vidim da vidim u N situacija kako su pojedini (mnogi?) za sitnu ustedu u ceni kostanja upropascavali "posao" koji su radili - bilo da je to PC-racunar, HI-Fi ili wireless.

Konkretno za Wireless:
Kvalitetne (jagi) antena krecu od recimo 35EUR (ne mislim na hand-made).
HDF-400 kabl kosta od 2.5EUR-a po metru duzine i oko 5EUR-a po N konektoru (da ne pricam da ima varijanti i za 2EUR-a/metru)...
Pigtail N>RP-SMA kosta ispod 10EUR-a.
Za konkretnu primenu (BRAT), trosak je 35+12.5+10+10=67.5EUR-a.
Nije malo, ali kvalitet veze (i zivci) vrede - po meni - malo vise.

Frekvencije od 2.4GHz nisu nimalo naivne - gubici su veliki ako se ne koristi kvalitetna oprama (antene, kablovi, konektori) - nema tu mesta za proizvoljnosti...

OK, ja sada ne razumem sta sam ja to "strucno" predlozio na sta se odnosila tvoja opaska?

BRAT je napisao(la):
Nije problem oko antene. Napravio sam bikvad i cekam da nabavim neku opremu pa da ga probam. Ako ne radi - kupicu antenu.
Ja bih inace logicno izbegao varijantu pigtaila jer valda u odnosu na direktan kabl antena - ap ima manje gubitaka (zbog 2 vise konektora). Jel sam ovo razumeo ok?? Takodje bih vrlo rado koristio samo 400ku kabl od antene do ap-a, ali nisam siguran da li moze da se taj deblji kabl gurne u AP.

Pazi, razliciti Ap-ovi proizvodjaca imaju i razlicite konektore, logicno. Ono cime mozes da se vodis, je da otprilike 200 kabl ima 1db gubitke po metru a 400 oko 0,5db. Koliki su gubici na razlicitim konektorima, ne znam. U svakom slucaju, manje gubitaka ces imati sa 400 kablom. Inace, cini mi se da je 200 kabl 50ohm ali kako su i neki drugi kablovi 50ohm, najbolje da uzmes vec atestirane kablove za wireless. Bez obzira, na mozda netacne vrednosti koje sam gore naveo, antena je kod wireless-a najvazniji cinilac. Zasto? Antena je jedini pojacavac koji ne proizvodi shum ! A kako je tebi potrebna dvosmerna komunikacija, time se ta prednost postize x2. Zato je i potrebno imati dobru antenu. Nije tacno ono da se jacim AP-ovima nadoknadjuju gubici u kablovima i nadoknadjuje slaba antena...

Nesto sto sam zaboravio...Treba da znas da pored rp-sma i N konektora, postoje i neki drugi koji se standardno koriste. Zato, vodi racuna pri kupovini.

btw Budes li koristio samo biquad koji ima ugao zracenja 50-ak stepeni, nista neces postici na 2km udaljenosti. Neophodno je koristiti tanjir, koje ce taj ugao svesti na 3-4 stepena. Time postizes 2 efekta; izbegavas okolne smetnje a signal se ne rasipa.

Nadam se da ce samo bikvad moci da uhvati signal od provajdera dok se ne iscimam da namestim tanjir. Ima li negde uputstvo za pozicioniranje tanjira?

Nema uputstva. Ako si nekad gledao majstore kad namestaju sat tv, imaju odgovarajucu opremu kojom mere signal. Tebi ostaje da koristis "nisanske sposobnosti", a drugara ili nekog drugog nacrtas pored kompa da prati jacinu signala. E sad, vrednosti jacine signala koju sw prikazuje nisu merodavne...zato, kada se nakacis na provajdera pinguj njegov AP nonstop i pomeranjem antene trazi najbolji odziv.
Aj!

p.s.
Nonstop ping postize se naredbom "ping x.x.x.x -t", gde je x.x.x.x adresa AP-a provajdera.

Yagi antene bi ja izbegavao.. jer su se jako lose pokazale pri losim atmosferskim uslovima (citaj kisa) http://yu1aw.ba-karlsruhe.de/KADA MIS POKISNE.zip <-- procitajte to ovde.

Home-made resenja mogu da rade podjednako dobro ko i kupovne antene. Evo ako Trx vidi ovu temu on ce vam preneti svoja iskustva 1km 130 cm disevi "g" standard transfer oko 3 MB/s pri dosta zagusenom etru kakav je na Novom Beogradu...

Nazad
Vrh Dno