Šta je novo?

wireless ruter na adsl ruter pomoc

bojjanm

Slavan
Učlanjen(a)
01.10.2007
Poena
301
Molio bih za pomoc oko sledeceg:

Imam adsl i uz njega sam dobio adsl ruter speedtoucha. Internet i ruter ok rade. Ruter ima 4 lan porta i sva su podesena preko dhcp. Uzeo sam asusov wl-500gp ruter i hocu da ga povezem na ovaj adsl ruter posto asus nije adsl. Uradio sam sledece. Iz adsl rutera jedan lan kabl u wan ulaz asusa a iz asusa (koji ima 4 lan) jedan lan kabl u komp. Medjutim internet ne radi na tom kompu ali radi na drugom koje je direktno ostao povezan na adsl ruter.
U cemu je stos.
I naravno hteo bih da podesim i wireless konekciju.

Unapred hvala na odgovorima.

Start->Settings->Control panel->Network connections->IME TVOJE KONEKCIJE->deni klik->Properties->Internet protocol TCP->properties pa onda tu stikliraj :
Obtain IP adress automatically & Obtain DNS server adress automatically i trebalo bi da ti sve lepo proradi...

Umesto na WAN port ADSL ruter povezi sa LAN portom na ASUSU(na kojem ces iskljuciti DHCP tj. koristices ga prakticno kao switch). Naravno podesi parametre za wireless na ASUSU kako bi mogao da se preko njega wireless umrezis.
Podrazumeva se da je na kompovima podeseno:
Obtain IP adress automatically & Obtain DNS server adress automatically i to je uglavnom to

Polako, polako, to sto Radus predlaze ce od njegovog Asus rutera napraviti najprostiji switch sto je totalno bespotrebno a i nece mu raditi wireless uopste.

Bojjanm je lepo izveo fizicko povezivanje, ADSL router LAN > Asus wireless ruter WAN ali nije lepo odradio podesavanje na Asus ruteru.
Licno mislim da bi najbolje resenje bilo da Speedtouch ADSL ruter postavis u bridge mod i da na Asus Wireless ruteru kreiras PPPoE konekciju i da sva podesavanja (LAN, WLAN, NAT, port forwarding, firewall) prepustis tom Asus ruteru, realno je bolji u svim poljima od Speedtoucha.

Samo da se nadovezem, na prethodni post, da ce wireless raditi, jer upravo ja koristim i kod sebe kuci i na poslu slicne kombinacije..., a moze i ova varijanta koju je predlozio Vuk, pod uslovom da taj Speedtouch moze da se prebaci u bridge mod(nisam koristio taj model pa nisam upucen). Posto odredjeni modeli ADSL rutera koji se dele kod nasih provajdera to ne mogu, varijanta koju sam ja naveo u prethodnom postu omogucava da se dobije to sto je bojanm trazio...

Poslednja izmena:
Samo da se nadovezem, na prethodni post, da ce wireless raditi, jer upravo ja koristim i kod sebe kuci i na poslu slicne kombinacije..., a moze i ova varijanta koju je predlozio Vuk, pod uslovom da taj Speedtouch moze da se prebaci u bridge mod(nisam koristio taj model pa nisam upucen). Posto odredjeni modeli ADSL rutera koji se dele kod nasih provajdera to ne mogu, varijanta koju sam ja naveo u prethodnom postu omogucava da se dobije to sto je bojanm trazio...

Hmm, moracu da probam to, imam na poslu jedan wireless ruter gde bi mi tako nesto odgovaralo. On je povezan na ostatak mreze preko WAN prikljucka i kada se desi neki problem mogao bih da mu pristupim samo preko WLAN-a (ali kada se dsei problem obicno pukne wlan konekcija) dok bi sa racunara koji su u ostatku LAN mreze ovaj ruter bio nedostupan. Onda bi morao da fizicki odem do rutera, prebacim kabl iz WAN-a u LAN i vidim u cemu je problem. Ako bi radilo onako kako ti tvrdis da radi to bi mi dosta olaksalo manipulaciju tim ruterom.

Probam pa javljam

Ipak ne radi, kada sa lap-topa pingujem wireless router on se vidi, kada pingujem bilo sta sa ostatka mreze nema odgovora i internet naravno ne radi. To je i logicno jer su meni wireless i LAN mreza u drugacijim opsezima IP adresa i samo u slucaju kada je veza sa ostatkom mreze uspostavljena preko WAN-a sve funkcionise jer NAT na wireless routeru odradjuje svoj deo posla, ovako kada se poveze kako si ti rekao ne radi, tj. vide se samo racunari povezani preko wireless routera.

Kod mene je ovakva postavka: cabl.modem>router(IP opseg 192.168.11.xxx)>switch(na koji se kace racunari u LAN-u)>wireless router(IP opseg 192.168.0.xxx)>wireless racunari, ili slikovito:

lepo objasnjeno nema sta, samo mene interesuje koja je funkcija ovog switch-a?

A da se poveze dsl router - wrouter - switch?

Moglo bi i tako, ali ne u mom slucaju, jer se ruteri (cable, adsl i frame relay) i switchevi (2 kom) nalaze na jednom mestu dok je wireless ruter na sasvim drugom mestu u firmi, na suprotnom kraju kuce i na drugom spratu, postavljen na to odredjeno mesto kako bi signalom pokrio radna mesta koja koriste lap-topove i wireless nacin umrezavanja. Takodje su svi lap-topovi u drugom IP opsegu jer se povremeno koriste na jos jednoj lokaciji sa tim opsegom IP adresa.

Poslednja izmena:
E ne zezajte coveka nepotrebno, speedtouch ide u asus wl500 na jedan od ona 4 lan porta a wan ostaje prazan. Kraj price i sve ce raditi kako treba. Sve ostale varijante sa dva subneta su totalno nebulozne. Xex, ljudi se bre trude da sto vise stvari bridzuju a vi naredjali kablove iz wana u wan i od modema do uredjaja ima 50ms kasnjenja :D A da ne pominjem da ce mozda zatrebati na nekom uredjaju da se aktivira neki servis vidljiv spolja pa kad krene port forwarding iz subneta u subnet kukuuuu :D

E ne zezajte coveka nepotrebno, speedtouch ide u asus wl500 na jedan od ona 4 lan porta a wan ostaje prazan. Kraj price i sve ce raditi kako treba. Sve ostale varijante sa dva subneta su totalno nebulozne. Xex, ljudi se bre trude da sto vise stvari bridzuju a vi naredjali kablove iz wana u wan i od modema do uredjaja ima 50ms kasnjenja :D A da ne pominjem da ce mozda zatrebati na nekom uredjaju da se aktivira neki servis vidljiv spolja pa kad krene port forwarding iz subneta u subnet kukuuuu :D

Ko zeza čoveka, kao što sam mu i odgovorio u mom prvom postu:

Licno mislim da bi najbolje resenje bilo da Speedtouch ADSL ruter postavis u bridge mod i da na Asus Wireless ruteru kreiras PPPoE konekciju i da sva podesavanja (LAN, WLAN, NAT, port forwarding, firewall) prepustis tom Asus ruteru, realno je bolji u svim poljima od Speedtoucha.

Takodje mislim da, u njegovom slučaju, u mreži gde već postoji ADSL ruter nema mesta za wireless ruter već bi trebalo postaviti AP.

Ono što sam ja u nastavku pisao, crtao i objašnjavao odnosilo se na konkretan slučaj koji sam naveo i gde objasnih zbog čega je to tako, čisto da odgovorim kada je već postojalo interesovanje, ako imaš nekih konkretnih predloga na temu slobodno ih izloži.

Pozdrav

Pa dobro, covek vec uzeo wl500 pa nek ga ostavi pa makar i u ap modu. Konkretno u tvojoj onoj shemi nije mi samo jasna uloga ovog drugog rutera za wlan juzere al posto vec kazes da je pozeljno da budu u 192.168.0/24 subnetu onda neka ga. Inace wl500 je paklena sprava (pod uslovom da je premium varijanta), sa usb hdd rackom stabilno gura 15 torenata od po ~1.5gb istovremeno sa svojih 32mb sdrama i 266mhz cpuom. Topla preporuka za sve one koji bi da izbegnu upaljen komp 24/7 :)

Posto je pokretacu teme odgovoreno, ja bih da nastavim sa OT :D

2 Vuk:
Ako imas mogucnost da na cable/dsl/frame-relay ruteru kreiras secondary adresu 192.168.0.1 (i da istu adresu skines sa wless rutera) onda bi mogao da zakacis wless ruter preko LAN-a i da ga koristis kao access point.

Inace wl500 je paklena sprava (pod uslovom da je premium varijanta), sa usb hdd rackom stabilno gura 15 torenata od po ~1.5gb istovremeno sa svojih 32mb sdrama i 266mhz cpuom. Topla preporuka za sve one koji bi da izbegnu upaljen komp 24/7 :)

Koji firmver, koji torrent klijent da bi ovo radilo? Da li su brzine bar na nivou 30% maksimalne brzine konekcije? Baci neki linak, ako te ne mrzi. Hvala

Poslednja izmena:
Vrh Dno