Šta je novo?

Wireless router

gpetar

Cenjen
Učlanjen(a)
19.01.2011
Poena
170
Bez dovoljno iskustva, pokušavam da konstruišem sledeću wireless mrežu pa mi treba savet koji ruter da kupim.

1. Prvi cilj je (koji nije zahtevan) da se u stanu povežu dva desktop računara i jedan laptop (da dele internet konekciju)

2. Drugi cilj je da se moj drug (komšija) nakači na istu mrežu (bez deljenja interneta) da bi smo mogli da igramo igre i razmenjujemo filmove. Njegov komojuter se nalazi na 35 metara maximalno vazdušnom linijom.

"Problem " je što su oba kompa na identičnim pozicijama (isti stanovi, iste sobe, ista zdgrada), na različitim ulazima. Dakle,komšija nije prekoputa mene, već u istoj zgradi . ne znam šta može da utiče na kvalitet i jačinu signala,ali je možda bitno napomenuti da se na prostoru između naša dva kompjutera nalazi jedan stan i jedna firma gde ima dosta komjutera).

Razmišljam da li je potreban router koji ima Access Point u sebi, ili, da li bi ovaj Belkin N serije odradio posao ili postoji nešto bolje : http://www.belkin.com/IWCatProductPage.process?Product_Id=461161

Hvala unapred

Ja sam za sebe kupio Tp-Link TL-WR543G, on ima Router i AP u sebi, meni radi kao Router, a kao AP mi je TL-WA5110G, jer glavni link mi je wireless, 543 mi se super pokazao, nakacio sam dva racunara, ima 4 izlaza, i plus mi siri wifi po kuci preko antenice, sto se tice udaljenosti, nisam sad ispitivao preko laptopa kakav je signal kad se malo odaljim od kuce, uglavnom na nekih 10-15 metara signal na laptopu je pun, za 1 stavku koju si naveo 543 zavrsava poso , i nije skup, mozda ces ga nekad koristiti i u Client modu.

A sto se tice tvoje druge stavke, to ne znam.

Ako si u stambenoj zgradi i imaš i firmu pored, male su šanse da će dobro (uopšte) raditi. Obično ima previše AP-ea u etru. Pomažu usmerene antene jedna prema drugoj (što bolje, tj veće). Bolje rešenje je UTP kabal između vas, makar preko prozora.
Drugi problem, podešavanje mreže tako da komšija (pretpostavljam ima svoj izlaz na NET) vidi i tvoje računare i ima svoj izlaz na internet.
Znači ovako: predpostavimo da će vam mreža biti u opsegu 192.168.1.0/24 (da pojasnim: od 192.168.1.1 do 192.168.1.254), Tvoj modem (ADSL) podesiš na recimo 192.168.1.254, i tu adresu namestiš kao getvej sebi. Tvojim računarima daš adrese od 192.168.1.11 do 192.168.1.20, a komšijinim recimo 192.168.1.100 do 192.168.1.110. Košiji namestiš modem (ADSL ili kako ide na internet) na 192.168.1.1 i tu adresu njemu upišeš za getvej (da ne koristi tvoj internet). U mreži može biti samo jedan DHCP sever, tako da ako imate dva ADSL modema, ti i komšija, (obično su DHCP severi na njima ukljčeni) jedan moraš isključiti. Ostaje ti samo da na svim računarima zadaš istu WORKGROUP i šeruješ foldere koje hoćeš.

Nazad
Vrh Dno