Šta je novo?

wireless oprema

skroller

Čuven
Učlanjen(a)
20.03.2002
Poena
619
Resio sam da se otkacim od dial-up-a i uvedem wireless. Posto mi provajder
trazi 80 e za opremu (wireless kartica, antena i kablovi sve sa povezivanjem), odnosno 150 evra za varijantu sa AP-om, sve mi se nesto cini da je resio da me
odere za opremu.
Zato sam resio sam da nabavim sam opremu. E sad vi tu uskacete :D :eyebrows:

* Od predajnika do antene imam vazdusnom linijom oko 300-400 metra,a od antene do kompa treba oko 7-8 metra kabla. Da li da idem na varijantu sa wireless karticom ili varijantu sa AP-om ? Znam da je sa AP-om bolje, ali da li dobitak vredi razlike u ceni?
* Koju mi opremu preporucujete ? (koji AP, kablovi, koja antena) U opremu se bas ne razumem, tj u kvalitet iste, tako da bi mi tu pomoc u vidu predloga bas dobro dosla. Znaci nesto da ne bude krsh, a sa druge strane da ne bude preskupo.

za 80 e te nece odrati,i ja ti to preporuchujem zbog toga shto,ako ti net mozda bude slabo radio ISP ce imati uvek izgovor da nije do njega,da on nema nishta sa tvojom opremom..

Samo tih 7-8m kabla ce te kostati 20+ evra. Ako provajder garantuje da ce sve raditi kako treba za 80e, to je i vise nego povoljno.
Ne znam odakle ti info da ce sa AP-om raditi bolje? To nije tacno vec sve zavisi od kvaliteta uredjaja, izlazne snage (bio to AP ili kartica) a ponajvise od antene.
Ae!

Samo tih 7-8m kabla ce te kostati 20+ evra. Ako provajder garantuje da ce sve raditi kako treba za 80e, to je i vise nego povoljno.
Ne znam odakle ti info da ce sa AP-om raditi bolje? To nije tacno vec sve zavisi od kvaliteta uredjaja, izlazne snage (bio to AP ili kartica) a ponajvise od antene.
Ae!

Kazu da kabal od antene do wireless kartice ne bi trebao da bude duzi od 3-4 m, sve preko toga sto je duzi kabal dolazi do vise gubitaka paketa a samim tim i opadanja brzine net-a. Kad bi isao AP, od antene do njega bi bio kabal 2 m, a posle njega moze i 200m kabla da se stavi bez problema. Eto tako sam ja cuo i zato kazu da je sa AP-om bolje.

Mozda mozes da ustedis 20€ tj. da za 60 kupis karticu i antenu,ali tada provajder uvek moze da se vadi i tvrdi da je tvoja oprema problem....

Daj 80€ za "wireless u šake :d",pa ako ne funkcionise "udavi" provajdera...

Nemoj da brines za kabal - moze dobro da radi i sa 15m od kartice do antene ( testirano sa "obicnim" i CDF200 )

Poslednja izmena:
Tih 7-8m cfd200 kabla nece ti praviti problem tako da opusteno idi na varijantu sa karticom. Sam da kupujes ne verujem da mozes nesto da ustedis. Moja preporuka ti je da uzmes opremo od provajdera za 80€ jer kao sto neko rece onda mozes ti njih stalno da smaras ako budes imao nekih prolema. Ako hoces da pogledas neke cene opreme mozes recimo u http://www.netiks.co.yu/.

Poslednja izmena:
Kazu da kabal od antene do wireless kartice ne bi trebao da bude duzi od 3-4 m, sve preko toga sto je duzi kabal dolazi do vise gubitaka paketa a samim tim i opadanja brzine net-a. Kad bi isao AP, od antene do njega bi bio kabal 2 m, a posle njega moze i 200m kabla da se stavi bez problema. Eto tako sam ja cuo i zato kazu da je sa AP-om bolje.

Naravno, sto je kraci kabal kvalitetniji je net. Ja sam probao sa kablovima duzine 1m i 3m od antene do AP razlika u jacini signala je bila oko 5% ali osim razlicitih brojki pri merenju jacine signala nisam primetrio neku drugu razliku u kvalitetu neta. Btw ja sam bio udaljen od pristupne tacke preko 2km i signal mi je bio oko 25% i bio sam zadovoljan sa kvalitetom veze.

Kvalitetna antena (sto usmerenija kao sto su grid antene) ce nadomestiti sve te gubitke u kablovima, konektorima...Antena je kljucni cinilac!
Poz!

Resio sam da se otkacim od dial-up-a i uvedem wireless. Posto mi provajder
trazi 80 e za opremu (wireless kartica, antena i kablovi sve sa povezivanjem), odnosno 150 evra za varijantu sa AP-om, sve mi se nesto cini da je resio da me
odere za opremu.
Zato sam resio sam da nabavim sam opremu. E sad vi tu uskacete :D :eyebrows:

* Od predajnika do antene imam vazdusnom linijom oko 300-400 metra,a od antene do kompa treba oko 7-8 metra kabla. Da li da idem na varijantu sa wireless karticom ili varijantu sa AP-om ? Znam da je sa AP-om bolje, ali da li dobitak vredi razlike u ceni?
* Koju mi opremu preporucujete ? (koji AP, kablovi, koja antena) U opremu se bas ne razumem, tj u kvalitet iste, tako da bi mi tu pomoc u vidu predloga bas dobro dosla. Znaci nesto da ne bude krsh, a sa druge strane da ne bude preskupo.

Zašto vršiš odokativnu procenu kada ne znaš koju opremu ti provajder prodaje. Lepo ih pitaj koja kartica ili koji AP koja antena koji kablovi, da ti lepo daju specifikaciju sa imenima proizvođača i modelima pa onda proveri po cenovnicima, na tu cenu dodaj i cenu montaže pa zaključi sam. Kod wifi-ja najbitniji su antena i kablovi, mada ne treba zanemariti ni uređaj ili karticu koji je dokazan u eksploataciji jer jedno je specifikacija a drugo rad na terenu. Kvalitetan antenski kabl sa fabrički montiranim konektorima što kraći i fabrička antena renomiranog proizvođača znaju da ti uštede nerve i vreme. E sad ako imaš strpljenja i hoćeš da se igraš i isprobavaš kombinacije i uštediš novac to je druga priča.

?

Ae!

Otkud znas koje kablove ce ti provajder dati?
7-8 m kabla moze da kosta 20Eur ali moze i 70-tak din/m, tako da je uvek bolja varijanta da sam kupujes i onda znas sta dobijas za ono sto platis!

Inace kako neko pre mene rece - dobra antena ce ti kompezirati sve gubitke u duzini kabla i sl.
Ja licno imam 15m kabla, udaljenost 1 km i kvalitet signala je uvek oko 90%

Bas tako. Ima ljudi koji za kabl koriste obican koaksijalac :)
Kvalitet signala nikada ne uzimaj za reper vec ping. Ako je provajder pustio 20-ak korisnika na jedan AP, kvalitet signala moze da bude i 100% a zbog ovih 20-ak koji nonstop srcu internet, ping bude 1000ms :)

Bas tako. Ima ljudi koji za kabl koriste obican koaksijalac :)
Kvalitet signala nikada ne uzimaj za reper vec ping. Ako je provajder pustio 20-ak korisnika na jedan AP, kvalitet signala moze da bude i 100% a zbog ovih 20-ak koji nonstop srcu internet, ping bude 1000ms :)

ping 40-tak ms

Eto vidis, sa takvim pingom nista od online igranja a ljudi jure mali ping upravo zbog igranja.
Ae!

ja sam ustedeo pare i za kabal i za antenu, sve sam sam napravio.
antenu sam pravio od nes-kafe a kabal sam uzeo obican koaksijalni. konektori koji idu na antenu, f-konektori muski i zenski, i kupio sam jedan konektor koji se stavlja na kabal koji ide u karticu(onaj mali konektor).
Sve sam to lepo povezao usmerio i sve to odlicno radi, ja imam brzinu 128-128 upload-download.
Znaci da kupis nes kafu od 250 grama i kablove i sve konektore kosta ce te max 1000 dinara.
Za pravljenje se malo pomuci i potrazi na netu.

Može da radi ali to nije put koji treba slediti. Zbog loših antena i kablova trpeće svi klijenti na mreži čak i oni koji imaju odličnu opremu. No to je već stvar provajdera koji dozvoljavaju da im se na mrežu kači sve i svašta.

u slicnoj sam situaciji i resio sam ovako...

polovna asus wifi kartica, nista posebno ali radi 10€
kabl cfd200 7m duzine 15€
panel antena 12dbi 30€

udaljen sam nekih 300m od provajdera i sve funkcionise odlicno, nikad ni najmanji problem. ping je obicno oko 40-60ms. mada mi nije toliko ni vazno, ne igram se... vazno je da mi net uvek radi kako treba, ni najmanji problem.

Nazad
Vrh Dno