Šta je novo?

Wireless ! mogucnost, isplativost, problemi...

uNesc0

Slavan
Učlanjen(a)
29.04.2004
Poena
319
Stvar je vrlo ozbiljna. U principu totalni sam pocetnik sto se tice wireless-a. Znam samo ono sto sam procitao, a ni to nije mnogo. Znaci iskustvo je 0 (nula). To cu ispraviti tako sto cu za koji dan uzeti 2 kartice i AP, da isprobam kako radi.

Znaci interesuje me sledece. Zivim u Priboju, malom grad (oko 30000 stanovnika) i zeleo bih da otvorim wireless providera, posto ovde ne da nema nijedan wireless provider, nego nema ni internet provider (klasicni ISP), a kamoli kablovski. Telefonska centrala je iz '42 :d . Tako da mislim da za to stvarno ima mesta. Raspitivao sam se i zainteresovanosti ima.

E sad, interesuje me sta od opreme je potrebno da bi se povezalo, recimo 300 korisnika koji zive u krugu ne vecem od 2km x 500m? U tom krugu nema brda, tj, ravnica je, ali imaju zgrade sa 5-6 spratova. U startu ne bi bilo ni 50 korisnika. Koliko ta oprema kosta?

Napomena: na pocetku ne planiram internet zbog velikog troska. Njega bi ubacio za nekih 3-4 meseca, dok se malo ne razradi. Znaci, na pocetku bi bili (ako je moguce) gaming serveri (Counter, Warcraft, Battlefield) i file sharing (200-300GB hardovi, plus ono sto sheruju korisnici). Sta mislite o toj ideji? Ponavljaj gradski ISP ne postoji!

Dalje me interesuje koji su potencijalni problemi na koje se moze naici pri startovanju tog "providera" (postavljane AP-ova, server...), a koji se problemi kasnije pojavljuju ("padanje" mreze, telekom :mad: ...). Da kad pomenuh telekom, kasnije kad bi hteo ubaciti internet, kako se to izvodi? Moze li da se u tu svrhu iskoristi satelitska veza (znam da nema nista od igranja)? Dvosmerna, jednosmerna?

Takodje me interesuje i koliko je to isplativo da se otvori, tj. ima li profita? Znam da zadovoljstva sigurno ima (sto je takodje vrlo bitno), o nerviranju ne moram ni pricati. Koliko bi bilo pogodno za pocetak (bez interneta) staviti mesecnu pretplatu? Da li naplacivati opremu ili vezati ugovorom (na recimo 6 meseci) ljude pa imati malo vecu pretplatu tih prvih meseci?

Svaki savet je vise nego dobrodosao.

OK, imam jos xx pitanja, ali polako prvo ovo

Pa sad, ti bi sve na tanjiru jel ? :D
Uzmi more za pocetak neku literaturu i nauci nesto o wireless-u, posle razmisljaj, napravi neku strategiju i sl. Imaces milion problema za koje moras da budes spreman.
Zatim, iscitavaj forume i pronadji opremu koja zadovoljava tvoje potrebe(tj. koja se pokazala ok za sve sto tebi treba). Vodi racuna da wifi nije kabl, pa samim tim ima mnogo vise problema.
Provajderstvo se moze nazvati know how, samim tim nesta ne mozes dobiti na tacni.
Takodje, nemoj da razmisljas o broju korisnika u pocetku, a pogotovo o prihodima. Pusti prvih par meseci sve dzabe, kako bi skupio i zainteresovao ljude.
I budi spreman na sve izazove, nemoj da ti se posle obije o glavu ;)

Toliko od mene, sa srecom !

E aj ti lepo procitaj sticky-e koji su gore pa onda postavljaj pitanja, jel moze?

Npetar je postavio topic koji se razvukao na xx strana, i tu nadji sve sto te interesuje, e tek onda pitanja.

p

Naravno da sam procitao sticky i neke stvari na forumima, ali nigde nema konkretnih stvari. Nisam toliki bilde da hocu sad ama bas sve da mi objasnite.

@npetar

Nisam ja neka vuna da ocekujem sutra da pocnem da zaradjujem od toga. Naravno da cu da gubim prvih 5-6 meseci.

Koliko mi treba AP-ova (otprilike). Dalje, interesuje me naprimer da li je za svaki AP potreban po jedan kompjuter.

Imaj na umu i to da je recimo u BG-u veoma tesko naci korisnike. Za pocetek postavi jedan AP gde ima najvise "potencijala" i jedan server na kome ce biti svi servisi (games, file sharing, chat...). Skupi najpre drugare oko sebe koji bi da se mreze. Kad postavis jedan AP, videces i sam koliko i kakvih problema moze da bude.

Obrati paznju i na sledece. Ako recimo imas dva AP-a na udaljenosti npr. 3-4 km(na Ap-ove se obicno postavljaju omni antene)...Ta dva AP-a, jel, moras da povezes bridzevima. Znaci, dodatna investicija za povezivanje (bridzevi + usmerene antene). E sad, podji od pretpostavke da uspostavis 3-5mbit izmedju bridzeva (realno). Zamisli sad da korisnik sa AP-a br. 1 skida nesto od korisnika sa AP-a br. 2.
Ako ne ogranicis korisnike po protoku, ta 2 usera ce zauzeti ceo protok(bandwidth). Zatim, ako vise korisnika vuku, morace nesto da odradi ruiranje (potreban ti je ruter, tj. sistem koji ce to raditi...obicno se koristi Mikrotik koji je specijalizovan za tu svrhu). E sad, ako nemas jedan komp-server na AP-u br. 1, tada se svo rutiranje obavlja preko glavnog servera cime taj link od 3-5mbit postane usled velikog broja usera bas opterecen a i taj jedan server na kome su svi servisi-sada su vec potrebni novi serveri (3-5mbit je dovoljno za 15-ak usera, ali moraces da ogranicis protoke userima na recimo 512k da ne bi bilo velikih zagusenja).

E sad, zamisli da imas 5 AP-a i sve treba da umrezis. Investicija vec raste, zagusenja su vec velika...potrebno je vise servera, potrebni su kvaliteni linkovi izmedju bridzeva, tebi vec sve puca po glavi...zale se useri, linkovi pucaju i sl. Sad moras da podesis da ljudi koji su blizu jedni drugima, ne "putuju" preko glavnog linka kako ne bi opterecivali jedan link, vec moras na svim baznim stanicama da postavis servere koji ce raditi rutiranje kako treba.

Ja sam nabacao tek neke stvari, ima ih ko zna koliko jos. Ti nauci pre svega kako rade mreze, napravi neku strategiju, zatim izaberi sistem koji zelis da koristis (pomenuo sam Mikrotik, trazi po google-u ili na www.elitesecurity.org). Kad sve ovo naucis da koristis (mozda vec i znas, nisi napisao), tada napravi jednu baznu stanicu pa eksperimentisi i probaj da sam pronadjes potencijalne probleme.

Ima ovde jos milion stvari koje treba znati, pocevsi od izbora sistema, opreme, zatim samih mreza, zatim software za servise koji su se pokazali najbolje....itd. itd.
Sve je na tebi, koliko vremena i truda ulozis.

Aj, nadam se da ti bar malo pomazem.
Poz!

p.s.
Na omni 12-15dB moze se kaciti relativno dobro sa udaljenosti ~2-2.5km (pod uslovom da je kvalitetna oprema i na jednoj i na drugoj strani)
Za usmerene antene izmedju bridzeva koristi grid 24dB (moguce je i na ~10km uspostaviti ~5mbit)
Za AP-ove, ne znam sta da preporucim. Probaj recimo USR (i pazari one sa 200mW izlaznom snagom). Na AP-ove se moze kaciti, opet relativno, do 20 korisnika.
Bridzevi, opet ima ih raznih. Ne znam sta konkretno da kazem. Javice se vec neko ko zna.
Za opremu kod korisnika...nemoj da dozvolis kacenje pomocu kantena i rucnih umotvorina. Koristi D-link 520+ ili Pheenet wl11pcir sa nekim panel antenama od ~15dB.

Vodi i racuna, da se neka oprema razlicitih proizvodjaca ne slaze, pa ako mozes koristi opremu jednog proizvodjaca.

Sve ovo sam ti pisao pod uslovom da koristis 802.11B ili 802.11G standarde. Takodje, znaj da je G samo "nabudzevina" tako da preporucujem da koristis B. Inace, sa G dometi znatno opadaju kada se uredjaji poteraju na vece protoke.

Sva ova oprema radi na 2.4-2.5 GHz, pa vodi racuna da ima uredjaja koji koriste ~ istu frekvenciju. Smetnje...

Iha-haj, ala se ispisas a tek moze da se pise.

Korisni linkovi:
www.bgwireless.net/forum
www.elitesecurity.org

za cene i izbor opreme:
www.netiks.co.yu
www.albicom.co.yu

Aj, jos jednom sa srecom ! Iscitaj gore navedene linkove i upoznaj se sa razlicitim iskustvima.

Poslednja izmena:
Prostor je veoma mali (dolina izmedju brda, krug precnika 500m) i sve to moze da pokrije jedan AP. Kako bi po tvom iskustvu to moglo da funkcionise? Jel' mora imati opticka vidljivost izmedju korisnika i AP-a, tj. ako je korisnik sa suprotne strane zgrade, sta u tom slucaju raditi? Jel' server mora biti tik uz AP, ili moze biti udaljen od AP-a i kako se u tom slucaju oni povezuju?

Znaci li sve to sto si napisao da se bezicno povezivanje postize uz pomoc "stapa i kanapa".

Hvala Petre, kad budem dosao u BG imas piće od mene ;)

AP sa omni 12 ili 15 dB, signal ce se videti i na 10km ali obostrana komunikacija u praksi pokazuje da je najbolje koristiti do 2-2.5km.
Opticka vidljivost mora postojati, eventualno ako je neko blizu AP-a moze se progurati signal jacim antenama i kroz par zidova. Ako neki korisnik resi tako, vodi racuna da ce mu svakako pingovi biti losiji a to znaci: nema igranja u mrezi ;)

Server se sa AP-om povezuje UTP kablom, znaci kabl moze ici do ~100m.

Sto se tice "stapa i kanapa", znaci sve je neizvesno, nema generalnog pravila. I ti kad odes npr. u wc, signal na mobilnom opadne :D
Takodje, ima i bezicnih telefona koji rade na 2.4GHz, pa moze biti uzajamnih smetnji, mikrotalasne i ostalo (nemoj posle da te komsija vuce za rukav :) ).

Zbog svih tih eventualnih smetnji, i predlozio sam ti da ne koristite kantene i sl. vec kvalitetnu opremu.

Aj, dizi AP-ove pa da dobijem to pice ;)

p.s.

2.4GHZ je zakonom regulisana slobodna frekvencija, ali nas zakon nalaze i to da podneses nacin izvodjenja radova i naravno platis postavljanje opreme(baznih stanica). Zasada, niko to ne kontrolise ali pitanje je da li ce i kada ;)

3.5GHz vec ne mozes da koristis, potrebna su posebna odobrenja a i oprema je skupa.

5GHz kod nas koristi vojska, ali kako opremu nisu palili od 45-e :) sada mnogi koriste tu frekv. opet bespravno, narocito u vecim gradovima gde je 2.4G prezagusena.

Ovo samo ti predocavam da ipak malo povedes racuna, premda sumnjam da ce ti neko stati na sve ovo, bar zasada...

Poslednja izmena:
Super, znaci trebalo bi da moze jedan AP. Interesuje me (nisi mi odgovorio), sta ako je neko sa strane zgrade sa koje se ne vidi direktno AP.?Ima li neka fora sa postavljanjem nekog uredjaja (ne znam kako se vec zove), koji ce signal da preusmerava na AP?

uNesc0 je napisao(la):
Super, znaci trebalo bi da moze jedan AP. Interesuje me (nisi mi odgovorio), sta ako je neko sa strane zgrade sa koje se ne vidi direktno AP.?Ima li neka fora sa postavljanjem nekog uredjaja (ne znam kako se vec zove), koji ce signal da preusmerava na AP?

Pojasni detaljnije sta te muci...Gde bi ti da postavis antenu? Antena i AP uredjaj se postave na krov zgrade(AP se zastiti od kise, snega...postoje ormarici za te svrhe).

AP i antena se inace povezuju posebnim kablom (vodi racuna o tipu konektora na AP-u).

Da Antenu i AP bih postavio na soliter, tj, najvisi objekat u gradu. Tu bi morao stajati i server. Server i Antena i AP ne bi bili udaljeni ni 20m jedno od drugog/treceg.

Interesuje me ono, ako je neko sa strane zgrade sa koje se ne vidi soliter kako njega povezati, tj, da li postoji preusmerivac ili sta vec?

Kakav preusmerivac :)
Taj neko neka postavi antenu na krov svoje kuce (zgrade) pa neka 'vata signal ;)

Da, a sta ako on zivi na recimo prvom spratu i ne vidi direktno AP, a zgrada ima pet-sest spratova. Sta da radi u tom slucaju? Koliko kosta kabl od kompa do antene (video sam negde da je vrlo skupo)?

Dao sam ti linkove koje treba da pogledas a ti opet hoces sve na tanjiru. Ne ide to tako drugar ;)
Evo ti jos jednom :

Korisni linkovi:
www.bgwireless.net/forum
www.elitesecurity.org

za cene i izbor opreme:
www.netiks.co.yu
www.albicom.co.yu

I odgovoricu ti jos samo ovo a ti iscitaj linkove gore.
Taj neko postavi AP na krov svoje zgrade/kuce u client modu i spusti UTP kabl do kompa.
Aj sad na ucenje o osnovama wireless-a.

uNesc0 je napisao(la):
Da, a sta ako on zivi na recimo prvom spratu i ne vidi direktno AP, a zgrada ima pet-sest spratova. Sta da radi u tom slucaju? Koliko kosta kabl od kompa do antene (video sam negde da je vrlo skupo)?
To je moj slučaj. Rešenje je jedna mrežna karta u računaru, AP u potkrovlju a antena na krovu. Kabl između antene i AP je u tom slučaju veoma kratak 2-3m. Između AP u potkrovlju i mrežne karte razvučeš jeftini utp kabl.Treba i napojni kabl za AP. Sve to košta 60-80 E.

Nazad
Vrh Dno