Šta je novo?

Wireless Internet Beograd?

Dmjenk

Slavan
Učlanjen(a)
07.03.2007
Poena
330
Situacija je sledeća. Posto sam od sledeće nedelje u Beogradu (brucoš), a stanujem privatno biće mi potreban internet pristup. Stvar je u tome što gazda stana ne želi nikakav ugovor koji bi zahtevao njegovu umešanost, pa pretpostavljam da tu adsl otpada. Zato sam mislio da je najbolje neki wireless, a posto do sada nemam nikakva iskustva sa istim niti znam neke provajdere u Beogradu rekoh da je najbolje da pitam ovde. Dakle potreban mi je pretpostavljam neki wireless provider po mogućstvu bez ugovora ili u slučaju ugovora sa mogućnosti promene adrese korišćenja. Ima li neko neki predlog jer zadnja opcija su mi šugavi mobilni provajderi? :/

imas opciju i 3g internt od telenora i oriona ima bez ugovora telenor pospeid ima i orion pripeid pozz

Koliko ja znam, najbolju pokrivenost ima Veratov wimax. Zaobisao bih klasican wireless zbog opticke vidljivosti i drugih ogranicavajucih faktora.

Pitaj gazdu koju kablovsku ima. Ako je SBB trebalo bi da moze net bez ugovora.

Po meni WiFi na 5Ghz ti je najbolja opcija (ako nema kabla). Ali, sve zavisi u kom kraju živiš, da li je kuća ili zgrada, na koju stranu je ista okrenuta... bez tačne lokacije teško da se može išta tačno odrediti.

Nisam za 3G jer veoma varijabilno radi, plus ograničen protok. Nisam za WiMAX jer su cene prevelike, a protok zna da opadne i to drastično (ping je mahom uvek prilično velik). Nisam za CDMA (Orion) jer je protok mali i zavisi od mesta na kome ćeš živeti, takođe ping zna da varira i to prilično. Međutim, prednost WiMAX-a i CDMA pristupa internetu je taj što opremu dobjiaš džabe, dok za WiFi minimum moraš oko 100e da se otvoriš za neki NanoStation.

Poslednja izmena:
Pitaj gazdu koju kablovsku ima. Ako je SBB trebalo bi da moze net bez ugovora.

Nema nikakvu kablosku tako da to nije opcija.

Po meni WiFi na 5Ghz ti je najbolja opcija (ako nema kabla). Ali, sve zavisi u kom kraju živiš, da li je kuća ili zgrada, na koju stranu je ista okrenuta... bez tačne lokacije teško da se može išta tačno odrediti.

Nisam za 3G jer veoma varijabilno radi, plus ograničen protok. Nisam za WiMAX jer su cene prevelike, a protok zna da opadne i to drastično (ping je mahom uvek prilično velik). Nisam za CDMA (Orion) jer je protok mali i zavisi od mesta na kome ćeš živeti, takođe ping zna da varira i to prilično. Međutim, prednost WiMAX-a i CDMA pristupa internetu je taj što opremu dobjiaš džabe, dok za WiFi minimum moraš oko 100e da se otvoriš za neki NanoStation.

Nisam baš upoznat sa wirless varijanatama tako da bi bilo lepo ako bi nekao mogao da me uputi sta je najbolje, koliko sam razumeo taj 5ghz je najbolji samo bi mi bio problem ako bi morala da se uzima oprema posebno, bilo bi najbolje kad bi provajder davao opremu za korisćenje kao što je slučaj sa adslom. Za WiMax nikad nisam ni čuo, budžet mi je nekih 20e mesečno za isti, a namena surf, video chat, download po nekog filma tako da bi pretpostavljam neki paket od bar 1024/256 latencija pretpostavljam da za ove stvari nije toliko ni bitna. Mobilni internet (mts, telenor, vip) ne bih osim ako mi baš nista drugo ne preostane jer koliko sam video paketi im imaju veoma mali bandwidth, a ja bih mesečno najverovatnije skinuo 25-50GB.
Najbolje mi preporučite par providera pa ču ih pozvati da vidim šta mogu da mi ponude.

WiFi - KBCnet, Maksnet
WiMAX - VeratNet
CDMA - Orion

Svaka tehnologija ima prednosti i mane, ali bi' ja svakako išao na WiFi zbog odnosta cena/brzina/odziv. Pojedini provajderi samo uz potpisivanje ugovora daju opremu na revers. A pošto reče da ti je i 1024kbps dovoljno, onda imaš i CDMA za te pare, tzv. ''Internet za kuću'' od Oriona. Ali, protok i odziv zavise od bazne stanice na koju ćeš se kačiti. Pa tako u jednom kraju grada radi ok, u drugom sa prekidima, u trećem raspad sistema... Nije ni kod svih WiFi provajdera super, ali je bolje nego na CDMA.

Ja sam u Telekomu uzeo ADSL bez problema, iako se ni priključak ni stan ne vode na moje ime (niti sam prijavljen na toj adresi).

ADSL mozes da uzmes u Telekomu i on ce se voditi na tvoje ime. Ne trebati ni gazda ni na koga se vodi telefon itd. Samo odes kod njih potpises ugovor i to je to.

Onda je najbolje da uzmes adsl (kad vec moze kod Telekoma bez gazde), mani se bilo kakvih oblika bezicnog interneta.

svuda moze ADSL bez prisustva vlasnika. preporucujem ti da uzmes ADSL kodd ptt-a i to 16mb jer kosta svega 1400din koliko bi te kod drugih kostao 1mb ukljucujuci i o wifi provajderima (o kojima je rano razmisljati ukoliko ne znas koji pokriva tvoj kraj)

Ok, hvala ljudi nisam znao da je moguće potpisati ugovor za adsl bez vlasnika. Probaću onda prvo adsl kod ptt-a jer koliko vidim akcija im traje samo do prvog. Nego je li moguće promeniti adresu korišćenja adsla ukoliko dodje do promene stana?

Moguce je.

Nisam uzeo adsl kod ptt-a, pa me zanima da li neko ima iskustva sa KBC wireless-om pošto sam našao različite komentare ili možda sa Orion-om? Šta mislite o njima i koji biste mi preporučili?

Poslednja izmena:
bitsyu nudu adsl sa 50%, a o cabe vs wifi ne treba diskutovati.

za bitsyu sad prvi put čujem, trenutno razmišljam o ove dve varijante, obe su wireless pa me zanima koji je bolji , KBC ili Orion? bilo kakvo iskustvo sa njima bi mi bilo od pomoći da odlučim

Poslednja izmena:
verujem da si i za kbc prvi put cuo u vreme pisanja prvog posta u ovoj temi. bitsyu postoji skoro 2 decenije, dok kbc znatno manje. u svakom slucaju, ni to kad si cuo za nekog provajdera nije nikakvo merilo kvaliteta niti bilo cega drugog.

@Dmjenk

Bio sam kod njih (KBC) 4 godine i bilo je svačega. Skraćena verzija je da net radi dobro onoliko koliko je bazna stanica na koju se kačiš opterećena (više opterećenija - net radi lošije i obrnuto). Manje-više boljka svih WiFi provajdera koju neki reše, neki pokušavaju da reše a neke boli đoše (tzv. pilićari). Što se tiče Oriona, kod njh sam imao aDSL dok su još bili Sezam (sve radilo super). Imao sam priliku i da ''testiram'' par dana njihov WiFi i nisam baš bio zadovoljan. Bilo je tu i gubitaka paketa, oscilacije signala... nekako se ne mogu otrgnuti utisku da su previše nonšalantno ušli u taj posao.

Najbolja opcija ti je svakako aDSL jer najmanje plaćaš, prvenstveno za opremu i pakete. Tako da gledaj sad i raspitaj se kod koga ti je najbolje da ideš, tj. ko ti daje najbolje uslove. A trenutno to (makar za tebe kao novog korisnika) jeste Verat - http://www.verat.net/sr/novosti/201...-korisnike-4-mbit-s-adsl-za-samo-1090-dinara/

@slatkisi

http://forum.benchmark.rs/showthread.php?265502-Dobar-los-internet&p=2645805&viewfull=1#post2645805

Poslednja izmena:
mene prvenstveno zanima kbc ili neki drugi wireless internet, adsl je samo u krajnjem slučaju eventualno ako postoje neke veoma dobre akcije, pa ako još neko ima iskustva nek napiše i ako postoje neke akcije napišite ovde...
takođe me zanima da li wireless normalno radi zimi (zbog snega, nevremena,...) i da li postoji neki gubitak u brzini kao od 10-15% kod adsl-a ili nešto slično

Poslednja izmena:
Pa ovo kod Verata ti je odlična akcija.

A što se tiče WiFi-ja, vremenske nepogode mu ne smetaju. Osim ako provajder tokom nevremena ne izgasi bazne stanice (to je makar KBC radio). Ne postoji gubitak zbog overhead-a kao kod aDSL-a, koliko platiš, toliko i dobiješ.

Obrni-okreni, moj neki savet ti je da ideš na aDSL. Jeftinije će te ispasti i to prilično (opremu ne plaćaš - ruter, paketi jeftiniji). WiFi može da ti radi dobro, a možda bude i problema, jer kao što reko', sve zavisi od bazne stanice (samim tim i od provajdera).

Poslednja izmena:
Hvala na savetu, ali rekoh adsl mi je samo krajnja opcija koja nije ni sigurna jer vlasnik stana ne želi da bude umešan

koliko sam razumeo vlasnik ne mora da potpiše ugovor ali u svakom slučaju na fiksni telefon mora da se prikači...možda grešim?

ne kacis nista na telefon. telefon ne moras ni da imas. modem koji dobijes prikljucis na uticnicu u zidu i to je sve.

btw taj tvoj gazda hitlerov unuk?

Da ne otvaram novu temu, da li mozda neko zna kom provajderu pripadaju bazne stanice "Rudo2Nova-sec2", "Rudo2Nova-sec6", itd.?

Vrh Dno