Šta je novo?

Wireless adapteri - jaca antena a nista bolja veza

Učlanjen(a)
24.07.2003
Poena
619
Povezivao sam se na bezicni telekomov ruter laptopom preko PCMCIA wireless adaptera TP-LINK WN610G. Nabavio sam i adapter sa antenicom od 4 dB TP-LINK TL-WN422G koji bi trebalo da je jaci od prethodnog, ali ja ne primecujem da je konekcija ista bolja. I jedan i drugi adapter mi daju dobru vezu (fali jedna crtica do max) ali je kod ovog drugog ta veza nestabilna - cesto se gubi. Ruter je kod komsije u istoj zgradi i povezani smo bili kablom i naravno, sve je bilo ok, ali sada sam hteo da se resim kablova.

Obe kartice mogu da uhvate i neke okolne mreze. Nova kartica uhvati nekoliko mreza vise ali one koje uhvete obe, uhvate sa po jednom crticom jednako.

Dakle, kako onu mrezu koju je stari adapter uhvatio sa 1 crticom ovaj novi ne uhvati bar sa 2 crtice, cisto da vidim da je jaci, ne moram da se povezem? Ima li to veze sa jacinom antene?

Poz

i ja trazim neki adapter koji ce moci da uhvati mrezu bar na 3 crte i tipovao sam na taj tp link ali sam skontao da je to izgleda marketing... u praksi nishta bolje ne hvata taj tp link od bilo kog drugog adaptera... opet, ovo pricham manje vishe napamet, jer taj tp link nisam imao prilike da probam (probao sam neke noname adaptere sa antenicom i nishta bolje nije bilo bar u mom sluchaju)...

inache meni je ruter od lapropa udaljen 15m i signal dijagonalno prolazi kroz 5 zida... Na lap topu imam jednu crticu i signal se non stop gubi... :(

Kod radia/televizije je dovoljno uzeti što jaču antenu na prijemu i problem je rešen jer se radi o jednosmernoj vezi emiter/prijemnik, međutim wireless je dvosmerna veza, mora postojati dobro pojačanje signala i na strani AP-a i na strani wifi kartice. Džabe što AP/ruter sa jakom antenom može da dobaci signal do računara ako njegova slaba kartica i antena svoj signal ne mogu da proslede nazad, i obrnuto.

Zasad najaci i najkvalitetniji uredjaju dolze od Alfe tipa osetljivost
11 mbps -91 dBm at 8% packet size
54 mbps -76 dBm at 10%
neki modeli su jos osetljiviji, izlazna snaga 500mw, 1w a cak postoje i modeli sa 2w

drugi bi mogao da bude Senao, ali po usb karticama nemaju sanse sa alfom, oni imaju dosta kvalitetne AP-ove i wifi rutere, ali su im malo vece cene

@C4in: Bas sam za vikend malo testirao ove adaptere sto imam i primetio sam razliku. Ono sto sam uhvatio sa TP-LINK WN610G, sa TP-LINK TL-WN422G sam uhvatio sa 1 crticom vise. Dakle, primecuje se da je jaca. Sigurno bi modeli sa 5dB antenicom uhvatile i malo bolje.

@Vuk: E, sada mi je jasno zasto, kada sam daleko od rutera, kada uhvatim dobar signal, ne mogu da uspostavim vezu. Imao sam 3 crtice i pokusavao sam 100 puta da se povezem ali nista. Verovatno je situacija sledeca: vidim 2 rutera sa po 3 crtice. Jedan je blizi sa slabijom antenom, a drugi dalji sa jacom antenom. Moja kartica moze da dobaci samo do ovog blizeg pa mogu samo sa njime da se povezem.

@mr008: Ima li negde da se kupe te kartice u Bg?

Poz

A zasto ne kupis usmerenu antenu, koliko kod da ti je jaka kartica nece ti nista znaciti, imas kod nas da kupis male panel antenice sa magnetnim kucistem raznih snaga a cena nije velika. TP-link je u pitanju pa pitaj u Netiksu.
E da ako signal ide kroz metal ili vodu (kupatilo, lift) nista od dobrog signala.

Poslednja izmena:
Evo da vam ja pomognem i pruzim resenje koje je jednostavno - treba vam 10 min max (5 minuta realno) posla - napravite "antenu" tj. reflektor koji cete staviti na pendrek antenicu od router-a i dobiti oko 9 dB ili vise pojacanja. Popravice vam poprilicno signal - antena se zove "Windsurfer" - ima je na netu, ali okacicu i ja.
Dakle bitno je da odstampate ono iz pdf-a i da zadrzite onaj kvadrat da ostane kvadrat - ja sam ih pravio u A4 formatu.
Dakle:
1) odstampate to
2) isecete oblike
3) na reflektorsku povrsinu (zaobljeni kvadrat) nalepite obicnu kuhinjsku foliju
4) isecete one crtice (procepe)
5) proturite onaj drugi deo kroz rupice i zalepite "jezicke"
6) nabijete na pendrek antenicu i usmerite tamo gde zelite da bude usmeren vas signal
7) kliknete na dugme reply i kazete da li vam je pomoglo

Ja sam isprobao to za outdoor varijantu i jedini problem je sto konstrukcija nije za outdoor, ali antena ima realno pojacanje 9 do 12 dBi.
Srecno!!! :p

Prilozi

• ez12.pdf
    42.9 KB · Pregleda: 654
  • windsurfer-wifi-antenna.jpg
    windsurfer-wifi-antenna.jpg
    62.8 KB · Pregleda: 2,596
Evo da vam ja pomognem i pruzim resenje koje je jednostavno - treba vam 10 min max (5 minuta realno) posla - napravite "antenu" tj. reflektor koji cete staviti na pendrek antenicu od router-a i dobiti oko 9 dB ili vise pojacanja. Popravice vam poprilicno signal - antena se zove "Windsurfer" - ima je na netu, ali okacicu i ja.
Dakle bitno je da odstampate ono iz pdf-a i da zadrzite onaj kvadrat da ostane kvadrat - ja sam ih pravio u A4 formatu.
Dakle:
1) odstampate to
2) isecete oblike
3) na reflektorsku povrsinu (zaobljeni kvadrat) nalepite obicnu kuhinjsku foliju
4) isecete one crtice (procepe)
5) proturite onaj drugi deo kroz rupice i zalepite "jezicke"
6) nabijete na pendrek antenicu i usmerite tamo gde zelite da bude usmeren vas signal
7) kliknete na dugme reply i kazete da li vam je pomoglo

Ja sam isprobao to za outdoor varijantu i jedini problem je sto konstrukcija nije za outdoor, ali antena ima realno pojacanje 9 do 12 dBi.
Srecno!!! :p

Apsolutno tako. Uz dva windsurfera sam postigao bolji signal na linku za dobrih 12dB. Dve lokacije su udaljene oko 350 m između se nalaze dva prozora. trenutno je signal na -50dB +-3dB u zavisnosti od vremenskih prilika.

Ovo je zanimljivo resenje. Hoce li moci da radi i sa mojim USB adapteromTP-LINK TL-WN422G? Valjda je to isto, ista je antenica kao i na ruteru. S obzirom da je moja antenica 4 dB, ovo pojacanje od 9 dB bi bilo haos. Udenucu je u produzni USB kabl pa cu da je okrecem i setam se po sobi.

Ovde pominjete neke +- dB. Kako izmeriti jacinu signala na linku?

Pozz

Dobices mozda par procenata...malko stabilniji link...ali pojacanja od 9 - 12 dB zaboravi...

To znaci da ni u pocetku nisi dobro namestio...
ja znam sta sam video u praksi kada sam probao sa windsurfer-om. Inace poredio sam ga sa fabrickom pendrek antenom i sa HG2424G (koja se moze reci da je standard za 2.4 GHz antene).

Poslednja izmena od urednika:
Vidis, i ja sam video u praksi.
Prethodno stanje dve lokacije na 200m-250m postoji odlicna opticka vidljivost.
Na oba kraja fabricke omni antene, signal meren na mikrotiku je bio u proseku na -75dB. Posle postavljanja windsurfera signal u proseku -50dB (mereno ponovo na mikrotiku).
Kod omni antene nemas sta da podesavas osim da vodis racuna da su u istoj polarizacionoj ravni.

Nazad
Vrh Dno