Šta je novo?

Wireless,2 racunara,2 bezicne i 2 obicne kartice.Povezivanje

baneks

Čuven
Učlanjen(a)
09.03.2002
Poena
619
Dva racunara u razlicitim kancelarijama.Svaki je vezan u lokalnu mrezu na klasican nacin, UTP kablovima i mreznim karticama u toj kancelariji. Kako povezati bezicnim karticama ova dva racunara a da se svi vide odjedanput i da se ima pristup svakom racunaru u bilo kojoj kancelariji. Operativni sistem Windows XP Pro. Saveti, iskustva, pomoc...

Svi junaci, svi poznavaoci, svi strucnjaci, a niko ne zna :(

Svi junaci, svi poznavaoci, svi strucnjaci, a niko ne zna :(
Zar je moguce da niko nema iskustva sa ovim ?
Beogradjani, gde ste, pa vi uvek sve imate i znate.

Pa kakvo posebno iskustvo treba za to, kada se radi o najosnovnijoj postavci?

Stavis u oba racunara po WiFi mreznu kartu i uzmes jedan wireless access point i ubodes u hub ili switch u dometu tih karti i to je to.

Ne treba ti access point pošto povezuješ samo ta dva računara. Access point zapravo samo radi "prevođenje" wireless--wired (ethernet).

Treba to access point jer zelis da vidis i ostatak "kablirane" mreze, to jest, ne povezuju se samo ta dva racunara. Ta dva samo imaju wireless, a ostatak mreze ostaje na kablu, prema onome kako je Baneks opisao postavku - obrati paznju na covekov zahtev:

"da se svi vide odjedanput i da se ima pristup svakom racunaru u bilo kojoj kancelariji"

Možda ja nisam dobro shvatio, ali zar nije rekao:
"Dva racunara u razlicitim kancelarijama.Svaki je vezan u lokalnu mrezu na klasican nacin, UTP kablovima i mreznim karticama u toj kancelariji"

Znači, koliko sam ja razumeo, računari su već u lokalnom mrežama, on bi samo da uradi wireless bridžing između te dve praktično nezavisne mreže? Ili možda da se on javi pa da bolje objasni šta zapravo želi da postigne :)

Ako je onako kako sam ja shvatio: ima dve kancelarije, i u svakoj lokalnu mrežu. Želeo bi da te dve kancelarije/mreže međusobno poveže. U tom slučaju, u po jedan računar u svakoj kancelariji ubaciti wireless karticu (ili uzeti eksterni USB adapter), podesiti IP adrese (možda je bolje da cela mreža -- tj. obe mreže budu na istom subnetu), i ostale parametre za bežičnu vezu.

Pa kada si siguran da je bežična veza između ta dva računara uspostavljena, onda probaj u Control Panel / Network Connections da izabereš istovremeno LAN i WLAN adapter, klikni desnim dugmetom na selekciju i izaberi "Bridge Connections". Pa ako ne proradi javi da vidimo šta dalje. U tom slučaju ćeš verovatno morati da se zezaš sa rutiranjem...

Ali Access Point ti ne treba, osim ako nećeš u budućnosti povezivati još računara isključivo bežično. Mada možeš ići i na kombinaciju 1 AP + 1 WLAN adapter, ili čak dva AP-a, što je najbolja ali i najskuplja varijanta.

Na drugo citanje, i meni se cinida covek zeli da bezicno poveze dve mreze.
Za to treba ruter koliko se ja kapiram, ili da masine koje imaju Wireless kartice budu ruteri.
Uglavnom, dosta podesavanja, nikako jednostavno :)

Pozdrav!

Pa onda bi trebala dva rutera, ali je to bespotrebna komplikacija -- svaki računar može da izigrava ruter. Mada mislim da je najjeftinija i najjednostavnija varijanta: razvući mrežni kabl :) (naravno ako je to fizički moguće).

a da se covek javi pa da vidimo sta hoce? :)

instaliraj kartice podesis ih da rade kao ADHOC, a ne kao AP u XP imas mogucnost da stavis BRIDGE connection , tako sto selektujem WFkarticu i ET karticu pa aktiviras bridge connection i zavrsio si posao

pozdrav,
marko

Miroslav je napisao(la):
a da se covek javi pa da vidimo sta hoce? :)

Covek je na odmoru, a vraca se za dan-2. :mrgreen:

Vidim, bili ste vredni dok nisam bio tu. Evo me vratio sam se pa da se i ja javim i da Vam prvo zahvalim na odgovorima. A onda, evo ovako:
Svaka kancelarija ima VEC INSTALIRANU svoju UTP mrezu. Zelim da pomocu Wire less kartica te dve kancelarije povezem u zajednicku mrezu. Naravno, ad-hoc metodom da bih izbegao ruter, a pri tom koristeci BRIDGE CONNECTION iz WinXP-a. Meni se desava da kada izaberem bridge connection vise mi ne funkcionise lokalna mreza u kancelarijama vec samo ova dva racunara na kome su bezzicne kartice. Oni se lepo vide u mrezi ali ostali ne. Takodje onda na lokalnoj mrezi izgubim mogucnost dodeljivanja IP adresa racunarima, vec obe mreze imaju svoju IP adresu preko Bridge connection. (zajednicka IP adresa).
A posto sam bio na odmoru tek cu ovih dana ozbiljnije da se pozabavim stim. Karice su D-link DWL-G520. Ima li neko iskustva sa njihovim maksimalnim dometom ?

Cekaj, cekaj, opet nisi do kraja jasan; postoje li samo te dve kancelarije ili ima n kancelarija (n>2)? I ukoliko postoji vec mreza u ostatku tih n-2 kancelarija, da li vadis obicne mrezne karte iz te dve kancelarije?

1. ukoliko svi ostali racunari, u ostatku ovih (n-2) kancelarija imaju vezu sa tom UTP mrezom, a ti hoces iz ova dva racunara u ove dve kancelarije da izbacis klasicne UTP mrezne karte iz nekog razloga, onda ubacis u njih wifi karte i negde u toj UTP mrezi kod huba/switcha moras da postavis AP, da se ne bi videla samo ta dva racunara, nego da ta dva mogu da vide i na ostatku mreze.

2. ukoliko hoces da povezes wifijem dva odvojena segmenta kablirane mreze, znaci dve grupe kancelarija, tu imas dva nacina; jedan jeste taj da u dve "krajnje" masine ta dva segmenta ubacis pored UTP karti po jednu wifi, pa ih 'bridzujes'. Drugi nacin jeste da u svaki od ta dva segmenta postavis samo po jedan AccessPoint. Tada ti ne trebaju wifi mrezne karte, sve se i dalje komunicira kablom, samo AP-ovi formiraju bridge izmedju ta dva segmenta. Treba samo pre kupovine proveriti specifikaciju AP-a da moze da radi u tom modu, posto neki prvi modeli nisu umeli korektno to da izvedu.

Postoje SAMO dve kancelarije svaka sa po 5 racunara vezanih preko switch-a. Da bih bio jasniji, kancelarija 1 ima pet racunara i svoj switch, kancelarija 2 isto to. Na po jednom racunaru u svakoj kancelariji nalazi se pored UTP mrezne kartice i Wireless kartica. Zelim da pomocu ovih bezicnih kartica povezem ta dva segmenta mreze tako da svi racunari mogu da vide sve racunare i da dele resurse u mrezi. Zeleo bih, ako je to moguce, da to ostvarim bez upotrebe AP-a.
Za sada sam dobio da mi se vide ta dva racunara u mrezi (na kojima su WiFi kartice) ali cim uradim bidge connection gubim ostatak mreze, tj. racunari u kojima su WiFi kartice ne vide se od strane ostalih racunara u kancelariji, kako prvoj tako i drugoj. Bridge connection mi ukida mogucnost dodele IP brojeva pojedinacno za LAN karticu i za WiFi karticu, vec samom mostu dodeljuje jedinstven IP broj. Isprobavam dalje...

da li si uspeo da spojis te dve kancelarije?

imacu uskori isti problem , ali u mom slucaju su kancelarije u dva stana , pa neznam kako ce i da li ce moci wireless da radi kroz zid

pozdrav,
marko

marko1101 je napisao(la):

imacu uskori isti problem , ali u mom slucaju su kancelarije u dva stana , pa neznam kako ce i da li ce moci wireless da radi kroz zid

pozdrav,
marko

Ma nisam nista uradio, toliko sam u poslu d anemam vremena da se zezam jos i sa tim. Ali nisam odustao.
Ti ako vezujes samo dve kartice neces imati nikakvih problema. Problem se javlja ako na ta dva mesta trebas da vezes i druge dve lokalne mreze a da se svi vide u mrezi. Zidovi svakako stvaraju gubitke i to ti se moze odraziti na brzinu mreze. Svaki zis, zavisno od kog materijala je napravljen ima svoj procenat smanjenja jacine signala (5-20) kao i uglovi pod kojim se nalaze kartice. Najbolji je prav ugao jer je onda gubitak kroz zid najmanji. Domet D-link G-520 kartice, NA OTVORENOM PROSTORU je maksimalno 400 metara. Izracunaj onda koliki ce ti biti gubitci srazmerno debljini zidova kroz koje signal treba da prodje.

marko1101 je napisao(la):

pozdrav,
marko

Wireless ce raditi "kroz zid" ako su ti stanovi na istom spratu pa cak i ako su na rastojanju od jednog ili dva sprata. Dve tacke se gotovo uvek mogu povezati samo je pitanje broja uredjaja koje ces za to morati da angazujes.

U pravu su ljudi, posto prakticno vezujes 2 odvojene lan mreze, neophodno je rutiranje paketa. Pokusaj sa WinRoute-om koji ces da instaliras na ta 2 xp-a; onda bi trebalo da klijente iz prve kancelarije podesis da im gateway gadja IP adresu jedne wireless, a u drugoj kancelariji ip druge wireless karte. Ovim bi trebalo da dobijes da se racunari medjusobno vide, tj radice ping. Da bi sad racunari mogli da dele mrezne resurse u win mrezi, potrebno je napraviti VPN - virtual private network.

To je teorija :) Nikad ovako nesto nisam isprobao u praksi, a nije da mi nisu padale 'blistave' ideje napamet. Bez ljutnje, mnogo manje muka imaces ako kablom spojis ta 2 switch-a.

Nazad
Vrh Dno