Šta je novo?

Wireless 2.4 GHz, vidljivost dobra signal loš

Gadjan

Slavan
Učlanjen(a)
01.05.2006
Poena
390
Pošto se ne razumem, hteo bih da pitam nešto da ne bih za džabe pomerao i isturivao antenu još više, menjao polarizaciju itd.
Na selu sam, ima 4 provajdera, međutim samo je jedan (Beotel) ozbiljno pokrio (sa 8-9 baznih stanica), ostali imaju samo po jednu. Hteo bih da se prebacim ako je moguće, jer su ovi drugi duplo povoljniji međutim iako imam dobru vidljivost, loš mi je signal. Jeste udaljenost veća ali ne verujem da je to glavni problem, pre će biti do moje loše opreme ili najpre preklapanja kanala i frekvencija, to me najviše zanima. Ona krš varijanta je u pitanju (grid antena sa 15m koaksijalnog kabla u karticu), znam da je to loše ali dobro radi sa bližim stanicama, onaj ralinkov utility mi na Beotelu koga koristim pokazuje 89-94%. Međutim drugi provajder je samo 350m dalje, na istom pravcu i ne mogu izvući više od 30ak%, ako se dobro sećam rekoše mi da je valjda 85 decibela - katastrofa. Ali utility mi pokazuje da su oba AP-a na istom kanalu 1 (2412 MHz), da li je to možda glavni razlog? Da ne tumbam antenu i ne gubim vreme bezveze. Kod onog trećeg provajdera sam bio neko vreme ali loše je radilo, međutim iako je najdalji imao sam bolji signal (57%) nego ovde. Ima li šanse da oni promene taj kanal ako im ja objasnim problem?
1z6v0p.png

Meni je na jednom linku od 1025m signal -59dBm s tim što je situacija sledeća, na jednom kraju je 3D Corner antena na koju je zakačen onaj reinkjet wifi ruter na 2.4GHz što imaju, a sa druge strane se nalazi Ubiquity Bullet 2 koji je povezan na yagi antenu od 16dB, i to tako gura -59 -61 signal je u tim granicama.

Ništa, ova varijanta otpada, čuo sam se sa podrškom, promenili su na kanal 2 koji je slobodan međutim signal mi je i dalja jednako loš. Džabe sam tumbao antenu i nosač po krovu :lupko:
Sad me dalje samo informativno interesuje šta još može da bude uzrok, da li broj nakačenih korisnika utiče na nivo signala (ovo što ja kod mene očitavam u procentima)?

Broj korisnika utiče na kvalitet signala, ali ne drastično ako je mreža odrađena propisno. Mislim da je kod tebe veći problem što koristiš antenski koax kabl, a ne cdf-200 (ili sličan) low loss rp-sma kabl. Jednostavno, imaš preveliko gubljenje signala od antene do kartice. Opet, to što je provajder prebacio na kanal 2 ne menja ništa. Nisu baš mnogo stručni rekao bi, jer se 1 i 2 preklapaju glad (baciti pogled na sliku). U principu, idealno rešenje bi bilo da staviš AP ispod antene (ne više od 1m low loss kabla), pa utp-om do mrežne karte na kompu. Ujedno, i da taj provajder promeni na neki drugi kanal koji se ne preklapa sa postojećim, kao i sa okolnim kanalima drugih provajdera. Koliko je to sve realno uraditi, ostaje da se vidi.

PS: Objasnio si mu u prvoj poruci carski. Čitao sam je jedno 10 puta, da bi skontao o čemu se radi. :D

A ja se baš potrudio da jasno iznesem problem :) zato sam i kačio sliku. Zapravo nije problem bio, već dilema jer pošto nema vajde ostajem kod ovog provajdera i gotovo, samo reko ako mogu da pređem kod drugih na brži a jeftiniji paket, što da ne. Znam ja kako to treba i šta je najbolje ali to nije opcija, zapravo nikakvo ulaganje, ni u 5ghz opremu a pogotovo u staru 2.4ghz ne dolazi u obzir dokle god ovo dobro radi. Samo je fora što radi dobro isključivo kod najbližeg, i najskupljeg provajdera :).

Pa, ako nećeš ništa da menjaš, ostaje tako kako jeste. :)

Verovatno imaš preveliku gubljenje signala od antene do kartice i signal do tog najbližeg provajdera je ok. Ali kako pucaš na dalju baznu stanicu, zbog prevelikih gubitaka zbog kabla, jednostavno nemaš dovoljno dobar signal.

Da ali baš tolika razlika zbog tih 350m to mi prosto neverovatno. S krova gledao i durbinom i vidim obe omnice perfektno, identičan pravac a signali ~90% vs ~30% :). Onaj treći provajder je čak na kilometar i po pa imam 57%. I dalje više mislim da je nešto do njih a ne do mene. Da nije kabl terminisan unutar feed-a na anteni, popeo bih kućište na tavan i probao s 2-3 metra kabla :). Inače ima još par baznih stanica na 800-900m gde mi je preko 70 i 80% signal.
Ovo za broj korisnika sam pitao jer smo ortak i ja bili jedno vreme kod onog trećeg (bus computers) i loše je radilo uveče jer su prebukirani, a kad su ih neki ljudi napustili jedno (kratko) vreme je signal skočio za 20-30%.

До недавно сам имао сигнал око 30% и радило је нормално, имало је понеки изгубљен пакет, али ништа значајно. Треба да их питаш да се накачиш за пробу.

Ubi me sa tim procentima, daj to u decibelima. Ovako u procentima samo nagađamo jačinu signala.

Opet, nema veze što je tako ''mala'' razlika. Može biti da je provajder stavio antene slabije izrečene snage, a ovaj kod koga si stavio jače (pa ga još turirao dok cpu ne pregori), etar u tom pravcu zagušeniji, pa taj kanal prezagušen... I opet, to su omni antene, one i nisu namanjene da se kače korisnici udaljeni kilometrima.

Sve što možeš jeste da ih pitaš da promene na kanal 6 ili 11. Ako ne bude poboljšanja signala, ili bataljuj ili kupuj bolju opremu (na 5Ghz naravno). Nema treće.

До недавно сам имао сигнал око 30% и радило је нормално, имало је понеки изгубљен пакет, али ништа значајно. Треба да их питаш да се накачиш за пробу.

Ma nema šanse da radi kako treba a i ne bi me oni ni prikačili, rekoh već zakačio sam se proverili su signal i rekli da je katastrofa (-85dB). Pa i tamo kod onog trećeg gde sam imao 57% je bilo na granici i loše radilo, često su me i isključivali uveče i noću (-80dB). Nije frka, ovaj Beotel je i inače najbolji i najstabilniji provajder, samo je niža brzina, ali bar uvek radi, jako retki su prekidi i to kad je neko nevreme ili rade nešto.

Znam da procenti slabo znače ali šta ću kad se ne razumem :) ne znam ni da li mogu nečim da očitam u decibelima, tj da li neki takav programčić (i koji) sarađuje s mojom karticom/čipsetom (ralink rt61). Ne bih ponovo da ih smaram već su mi izašli u susret za menjanje kanala. A i sutra mi ističe net, već sam odlučio da uzmem ponovo ovde, nemam ni vremena da se dalje petljam zbog neizvesnog ishoda. A kanale si ubo :) baš ti su slobodni, ostale stanice su na 1,2,4,5,7,8 i ima neka kućna mreža na 11 :).

Probaću još jedino da skratim kabl, jer sad kad sam premestio antenu direkt iznad sobe,bar 3-4 metra su mi višak. A kako vidim na netu ti koaksijalni imaju čak 2-3 puta (1-1.5 dB/m) veće slabljenje po metru od cdf200 (0.5dB/m).

Poslednja izmena:
Gadjan, takođe i šuntavi/nekvalitetni konektori, kao i loš spoj kabla i konektora hoće da poveća slabljenje signala.

Ma kod mene je taj konektor vrlo dobro i čvrsto odrađen, retko kad i odvrćem to, samo leti kad je strašna grmljavina i to u blizini kad puca ko nenormalno.
Nadam se samo da ću i ja uspeti da ga jednako čvrsto zakrimpujem, danas sam dodatno isturio cev s antenom i bolje od ovog ne može a ostalo mi je viška 2.5m kabla pa ću to da skratim da vidim ima li nekog efekta. Mada ne verujem, u teoriji bi trebalo da dobijem ~3dB.
Inače probao sam sa net stumblerom očitavanja u decibelima i kaže da je onih 90-95% kod beotela = -53dB a local net -73. Sad ne znam koliko je to dobro-loše.

I sa jednim i sa drugim signalom net treba da radi super. E sad, ako je etar smušen (to ne zavisi samo od tih lokalnih provajdera), onda mrka kapa.

Pa da onda tu nešto ne štima, jer taj slabiji local net (~40% i -73dB signal) ni nemam uvek, samo jednostavno nestane iz liste iako se predajnik vidi odlično i antena je direkt tamo uperena. A i to je samo prijem, moje odašiljanje do tamo je još gore :) možda bi neka jača kartica nadoknadila gubitke u kablu :D.

Uglavnom ne diram više ništa, bitno da sam probao druge opcije i da znam da ne može bolje, da me ne kopka bezveze. Samo još jedno pitanje, šta mu dođe onaj "noise strenght"? Preklapanje kanala, moj 75ohm kabl, nečija mikrotalasna :D tako nešto?

24cfrdw.png

Prilozi

• RaUI.png
    RaUI.png
    36.1 KB · Pregleda: 53
Samo još jedno pitanje, šta mu dođe onaj "noise strenght"? Preklapanje kanala, moj 75ohm kabl, nečija mikrotalasna :D tako nešto?

Tačno. To je nivo šuma kojeg će tvoj signal (od tebe do provajdera) sretati (u pozadini, naravno) prilikom transmisije podatak. Valja da bude što niži zarad što kvalitetnije primopredaje podataka.

Nazad
Vrh Dno