Šta je novo?

wireles dilema (laik) :)

• Začetnik teme Začetnik teme rmb
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

rmb

Čuven
Učlanjen(a)
30.12.2003
Poena
619
E ovako ! Hocu da uzmem wireles i imam dilemu
U mom mestu provajder daje opremu za oko 220 eura (D-Link DWL-900AP+.....antena,instalacija...itd), a ima opcija da mozes sam da nabavis opremu i samo da otvoris nalog kod njih!
E sad ja sam totalni laik i hteo bi da znam dal se isplati da sam nabalvjam opremu i sta mi treba od opreme (sto se tice antene nije problem imam druga koji ce da napravi)!Verujem da je cena ako sam pravim znatno manja od 220 eur 🙂
E da... dali moze oni usb aadpteri da se koriste (mala kutiica sa antenicom 🙂 )
Inace AP mi je sa terase na 50 M vidljivost 100%

Najjeftinija varijanta je svakako uzimanje matorog racunara (dovoljan je neki P1 na 100 Mhz), kupovina LAN i wireless PCI kartice i instalacija nekog linux-based AP. Troskovi - 60-70E bez antene i dobijas AP(ili bolje receno bridge) kakav ugradjuju mnogi provajderi po BG. Ovo radi mnogo bolje od malecnih AP-ova proizvedenih na istoku. Samo treba znati......je**ga 🙂

Mada bi ti bez problema prebacio tih 50 m i sa solidnom wireless karticom direktno i bez ikakve dodatne opreme - za ovo pitaj tehnicku podrsku provajdera.

Poslednja izmena:
Ma kakav, ap, linux......
Uzmi slobodno wlan pci karticu(~30e), antenu kupi ili pravi i kupi kabal(samo pazi na duzinu, sto krace to bolje) i pichi.Ovo te izadje zavisno od antene max. 70-80 e.

Da stvarno, zasto bi on pravio AP ako provajder ima AP na 50m od njega...
BTW, Milanche, koja je to kartica ~30e?

Ne AP, nego wireless bridge. Fak it, jos nisam cuo da se neko povezao tek tako (PCI karticom) na provajdera, a koliko znam niko jos nije pokusao da uradi mrezu hotspotova kod nas (osim hobista). Zato oni odmah nude taj dlink-ov uredjaj, i celo to resenje je u stvari koncipirano ne za povezivanje jednog racunara vec celog LAN-a na wireless i dalje na net.

Hvala vam puno! SAmo ovo me mnogo buni sto rece salac te ap i gluposti....kolko ja znam ap sluzi kao pristupna tacka.....sta ce meni to kad sam ja klijent a pristupna tacka mi je na vidiku ..zgrada prekoputa!?
I ja sam razmilsjo nesto kao sto rece milance, samo mi nije jasno to izadje max 100 eur a kad ti ovi satvljaju onda oko 220 eur (tu uracunavaju ugradnju i podesavanje<-- ako im ovo izadje ostatak para onda alal im vera 🙂 )

AP moze da ti sluzi i kap host i kao client. Ja bih pozvao provajdera i pitao sa kojom karticom je vec neko umrezen kod njih i ustu bih kupio.
btw Odlicne kartice pheenet za ~30e imate u www.netiks.co.yu ,a msi kartice su svega 22e npr. u www.mbsoft.co.yu , premda su se mnogi zalili na njih.
Ja bih najpre probao sa karticom i antenom koja se dobija uz nju ~2-4 db pa bih potom investirao u antenu ako ima potrebe.
Poz!

p.s.
U netiksu mozete da nabavite sve na jednom mestu a mislim da su im cene sasvim ok.

@ Salac
Hehehe, kakvi hotspotovi 🙂 Mnogo mase se kaci PCI karticama i to savrseno radi...

@Shina1:
Vecina AP uredjaja ima klient mod...

leksa je napisao(la):
Da stvarno, zasto bi on pravio AP ako provajder ima AP na 50m od njega...

U vec pomenutom Netiksu, proizvodjac Pheenet.Ima i USB ima i apova,meni ova radi posao.
Kod mene u Pancevu, lokalni net provajder ima ripiter u mom naselju, mada vatam i glani ap u centru.Kupio sam karticu, antenu i kabal(posto mi je trebalo malo meteri kabla, mogao sam ovako da izvedem) i uplatio sam sate kod njih, mada imaju i flat.Sve radi.
Inace oprema je kod njih 200 e, mada ne znam sta tacno dobijas uz to(mislim na opremu i proizvodjaca iste).

Mali dodatak. Prvih par nedelja sam se kacio preko te male antenice koja dolazi uz karticu, do AP sam imao max. 150-200 metara, ne bas ciste vidljivosti, neko drvece je smetalo.
Kroz zid nije htelo da radi tek kad sam prineo komp prorzoru sve je proradilo.Tako da najbolje kad pazaris karticu probaj tako pa tek onda investiraj dalje.Setaj malo komp po stanu ako treba i do terase......
Naravno ako je velika udaljenost antene od kompa ides na gore pomenuto resenje, sa APom.........

Poslednja izmena:
leksa je napisao(la):

Meni odmah na pamet padaju tri kartice (ima ih vise):

MSI PC11B - kao 22EUR-a,
ASUS WL-130B - ne znam napamet, ali ispod 20EUR-a...
D-Link DWL-510 - recimo 26-27EUR-a (nisam siguran)...

Sumnjam da je d-link kartica samo ~27e ???
Ako zaista ima negde za taj novac, recite mi gde, jer ovih dana treba da pazarim 2 kartice.
Pajo zemljace, reci gde ima...
Poz!

npetar je napisao(la):
Sumnjam da je d-link kartica samo ~27e ???
Ako zaista ima negde za taj novac, recite mi gde, jer ovih dana treba da pazarim 2 kartice.
Pajo zemljace, reci gde ima...
Poz!

Na vise mesta - kod mene recimo...
Vise me interesuje kako radi onaj Asus (do sada ga nisam probao)...

Aj neka napise neko gde ima(ali provereno) u BG-u jer necu skoro u Krusevac 🙂
Poz!

rmbe rmbe ccc .... 😛PPP
salc ??? shta pircasht ti bre ?

Ajde momci sta vam nije jasno? 🙂
Hotspotovi? Eeee to je mnogo dobra fora sa trulog zapada....pretplatis se kod provajdera ili kupis greb karticu, nabodes pci/pcmcia/usb wireless karticu, setas se po zemlji i stalno imas wireless net. Slicno mobilnoj telefoniji. Bez stresova sa usmeravanjem antena, pravljenjem kantena, preklapanjem signala razlicitih provajdera i smetnji od mikrotalasne. Valjda ce i kod nas neko toga da se seti.....
Wireless bridge-vi? Standardno svako uvodjenje wireless linka (video po firmama i "firmama") podrazumeva dolazak ekipe koja montira antenu i ostavi za sobom bridge (ili bridge+router) - pa bridge na switch ili ruter, racunari na switch, i svi na net 🙂 Slazem se da je ovo za kucne korisnike nepotrebno - po kucama uglavnom treba izbaciti 1 racunar na net i za to je super obicna wireless kartica i (ako treba) dobra antena. Drago mi je da cujem da provajderi imaju vremena i nerava za home user-e koji bi da prodju sto jeftinije.
Za tih 50m o kojima se prica ne verujem da je potrebna ni extra kartica ni extra antena.
Btw ja ipak navijam za odlazak point-to-point veza u proslost i dolazak gorepomenutih hotspotova u nase zivote 🙂

salac je napisao(la):
Btw ja ipak navijam za odlazak point-to-point veza u proslost i dolazak gorepomenutih hotspotova u nase zivote 🙂

a sad bi mogao i da se probudis jer je vec pola dvanaest 😛

Samo mala napomena sto se tice gore pmenutih kartica. MSI su skoro svi ispljuvali. Za asus nisam siguran ali verujem da nije nista bolji od MSI. To su kartice koje su namenjene za uslove LANa - dakle dometi od par desetina metara - unutar jedne prostorije ili stana. Male su jacine. Za spoljna umrezenja preporucujem jace kartice kao naprimer gore pomenuta pheenetova ili eventualno dlink koju mnogi korisnici koriste. Sto se tice tvoje ocene od 50 metara preporucujem ti da proveris dobro na nekoj od mapa (recimo u plan plusu imas opciju daljinar), jer se mozes prevariti - ja sam mislio da nemam vise od 200 metara vazdusne linije kad ono ispade 580m - a ja se jos pitam kako to dami je slab signal, pa sam morao da uzimam jacu opremu.

Ajd sad konacno koja karcita-model-cena? 🙂

shina1 je napisao(la):
Ajd sad konacno koja karcita-model-cena? 🙂

koju god karticu da uzmes bice pozeljno da imas antenu, tako da uzmi za tu razdaljinu MSI i nemas brige.

Ser_Zile je napisao(la):
a sad bi mogao i da se probudis jer je vec pola dvanaest 😛

Lozim se sta cu 🙂 Ne sumnjam da ce se neko vec dosetiti, samo je pitanje vremena.

Shina1 : kod netiksa (www.netiks.co.yu) imas pci wireless kartice, pogledaj modele sa prism2 cipom i izlaznom snagom od 200mW - ja nisam video bolje od tih 🙂 Da uzimam za sebe i nije mi zao 50 i kusur evrica, uzeo bih je bez razmisljanja. Btw, pozovi netiks, ljudi su vrlo ljubazni i odgovorice ti fer na sva pitanja.

Glede asusa - kolega je probao sa njima i koliko sam provalio nije bio narocito odusevljen; imao je problema (sad kucam po secanju) jer asusove kartice nisu videle AP na donjem spratu zgrade (debeo beton, armatura, pojma nema sta je). Sa karticama od 100mW (izvor netiks) sve radi ko zmaj.

salac je napisao(la):
Shina1 : kod netiksa (www.netiks.co.yu) imas pci wireless kartice, pogledaj modele sa prism2 cipom i izlaznom snagom od 200mW - ja nisam video bolje od tih 🙂 Da uzimam za sebe i nije mi zao 50 i kusur evrica, uzeo bih je bez razmisljanja. Btw, pozovi netiks, ljudi su vrlo ljubazni i odgovorice ti fer na sva pitanja.

ta kartica sa prism2.5 chipsetom i 200mW kosta 103€ jeste da nema bolje ali cena, a MSI kosta 20€ i radi i na linux-u.

salac je napisao(la):
Lozim se sta cu 🙂 Ne sumnjam da ce se neko vec dosetiti, samo je pitanje vremena.

nemamo mi ovde tako velikog provajdera.

Ser_Zile je napisao(la):
ta kartica sa prism2.5 chipsetom i 200mW kosta 103€ jeste da nema bolje ali cena, a MSI kosta 20€ i radi i na linux-u.

Nisi dobro gledao, redni broj 363, cena 55e. Ova "provajderska", broj 368, cena 103e je ipak preskupa (osim kad se stvarno nisi nameracio da prebacis kilometre).
Kompatibilnost sa linuxom : prism cipovi su podrzani direktno u jezgru, a velika vecina ostalih (ja eto povremeno koristim neku usb canyon sa zydas cipom na linuxu) ima napisane drajvere u okviru linux-wlan projekta. To je sve manje problem.

Slazem se da nemamo provajdera sposobnog da pokrije celu teritoriju zemlje, ali ocekujem da ce se neko prihvatiti pokrivanja urbanih podrucja.

Poslednja izmena:
salac je napisao(la):
Nisi dobro gledao, redni broj 363, cena 55e. Ova "provajderska", broj 368, cena 103e je ipak preskupa (osim kad se stvarno nisi nameracio da prebacis kilometre).

aaa njemu treba PCMCIA kartica za laptop, nisam odma provalio pa se izvinjavam :d

mada stavka 367 ispadne najbolja kupovina do 30€ (moj konacni predlog).

Poslednja izmena:
Kuku, pcmcia kartica 😀 😀 😀 Blam
E od sada manje fixiram oci na evre, a vise na propratni tekst 😀 😀 😀 😀

Nego jel neko probao karticu sa prism3 cipom?

salac je napisao(la):
Kuku, pcmcia kartica 😀 😀 😀 Blam
E od sada manje fixiram oci na evre, a vise na propratni tekst 😀 😀 😀 😀

Nego jel neko probao karticu sa prism3 cipom?

koju tacno?

p.s. samo opusteno 😉

Za pocetak me Interesuje kakve drajvere koristi u linuxu....da li koristi prism2 drajvere?

salac je napisao(la):
Za pocetak me Interesuje kakve drajvere koristi u linuxu....da li koristi prism2 drajvere?

kolko ja znam da.

odosmo u offtopic, imas u sobi Networking sticky temu sa spiskom wifi kartica, na tom linku ces naci i drajvere za prism i td. (pogledaj obavezno)

Poslednja izmena:
Jos nesto ljudi ! Evo npr ja se odlucim za dlink 520 karticu e sad ..koja antena je najbolje da se stavi ...gledo sam ima zilion vrsti antena itd i zbunjen sam ;>
od cega zavisi izbor antene itd?

Nazad
Vrh Dno