Šta je novo?

Wireguard profil na ruteru?

vatrogasac53

Slavan
Učlanjen(a)
18.06.2008
Poena
395
Pozdrav,
Imam Ruter ASUS TUF-AX3000 V2.
Znam da ima opciju postavke Wireguard konfiguracije/IP adrese po fizičkom Ethernet portu
(tako da mi je na port 1 nakačen Apple TV, na drugom portu poslovni računar sa drugom Wireguard profilom itd.). Ovo radi odlično.

Međutim imam potrebu za dodatnim WG profilom koji ne mogu da stavim novi Ethernet port, jer je računar (Dell Optiplex mini PC) u drugom delu stana (ne mogu da razvučem kabal).
U blizini tog računara imam Devolo Wifi 6 Repeater 5400 koji prima wifi signal sa rutera. Takođe ima 2 mrežna izlaza od kojih je jedan mrežno nakačen na gorepomenuti Dell.
Ali to mi nije od velike pošto mi treba Wireguard profil odnosno nova IP adresa.
Kada bih mogao da je apliciram po jednom od ova Devolo porta to bi bilo super, ali koliko znam to ne može.

Koje su mi opcije?
Hvala puno

Pozdrav,
Imam Ruter ASUS TUF-AX3000 V2.
Znam da ima opciju postavke Wireguard konfiguracije/IP adrese po fizičkom Ethernet portu
(tako da mi je na port 1 nakačen Apple TV, na drugom portu poslovni računar sa drugom Wireguard profilom itd.). Ovo radi odlično.

Međutim imam potrebu za dodatnim WG profilom koji ne mogu da stavim novi Ethernet port, jer je računar (Dell Optiplex mini PC) u drugom delu stana (ne mogu da razvučem kabal).
U blizini tog računara imam Devolo Wifi 6 Repeater 5400 koji prima wifi signal sa rutera. Takođe ima 2 mrežna izlaza od kojih je jedan mrežno nakačen na gorepomenuti Dell.
Ali to mi nije od velike pošto mi treba Wireguard profil odnosno nova IP adresa.
Kada bih mogao da je apliciram po jednom od ova Devolo porta to bi bilo super, ali koliko znam to ne može.

Koje su mi opcije?
Hvala puno
Tvoji zahtevi prevazilaze mogućnosti uređaja koje imaš.

Tvoji zahtevi prevazilaze mogućnosti uređaja koje imaš.
To nije problem, nego šta treba nabaviti da bi se se otklonio problem?
Efektivno želim da zaobiđem razvlačenje kabla koje bi provereno rešilo problem.

Takođe me čudi što se gorepomenuti Devolo Repeater uredno vidi u Wireguard podešavanjima rutera, deluje da se profil može podesiti po celom Repeateru?
Nisam testirao pa bolje da pitam.

To nije problem, nego šta treba nabaviti da bi se se otklonio problem?
Efektivno želim da zaobiđem razvlačenje kabla koje bi provereno rešilo problem.

Takođe me čudi što se gorepomenuti Devolo Repeater uredno vidi u Wireguard podešavanjima rutera, deluje da se profil može podesiti po celom Repeateru?
Nisam testirao pa bolje da pitam.
Davno sam batalio consumer opremu, ali koliko se sećam, Asus firmware je bio jako siromašan opcijama za policy routing. Merlin firmware je mogao da raspodeli OpenVPN klijente po SSID-u, i kontam da bi ti tako nešto završilo posao. Na žalost, nisam siguran da je tako nešto moguće sa WireGuard-om. Snimi trenutni config, pa se poigraj opcijama. Ili baci pogled na poslednji Merlin firmware, možda je to što ti treba u međuvremenu implementirano. Ne postoji jeftino rešenje da bi se odradilo ovo što tebi treba jer je potrebno da zameniš postojeću opremu. A to je poprilično ulaganje. I btw, nema potrebe da maskiraš privatne adrese.

Dodatni savet, ne deli uopste MAC adresu mreznih uredjaja po internetima (i forumima).

Nazad
Vrh Dno