Šta je novo?

Wire VS Wireless, 5racunara € ?

Hektor

Čuven
Učlanjen(a)
09.02.2004
Poena
609
Hteo bih da umrezim 5 racunara prvenstveno u cilju deljenja fajlova i stampaca, a onda i interneta.
Voleo bi da popisem sta mi od hardvera treba za dve moguce varijante povezivanja, sa i bez kabla (pa da sracunam). Pa ako mi mozete pomoci oko ovoga. Pogotovo wireless deo.

Sa kablovima samo kablovi i switch, kartice su integrisane, kakvi su TP-Link switchevi sem sto su jako jeftini ? Telekom daje ADSL modem/ruter, ne znam da li mi nesto dodatno treba za spajanje.

Wireless ?

Ako je na prvom mestu deljenje fajlova, kao sto kazes, onda je jedino dobro resenje kabl!
A to iz jednog jedinog prostog razloga - BRZINA!

U realnim uslovima, ethernet cat5e 100MBit je do 10puta brzi od Wireless-a 108Mbit.
Jedan od razloga je full-duplex, da ne ulazim u detalje.

Bila je vec ista tema - potrazi je.

PS. Kablovi su zakon :)

Desktope nema smisla umrezavati wireless-om. Nikad nije dovoljno brzo. S'druge strane, imam wireless AP za laptop i kuci i na poslu, hocu da budem mobilan, a vishe je nego dovoljno poshto mi treba samo net i poneki dokument da odshtampam.

Poshto si naveo file/printer sharing na prvom mestu, za tebe su kablovi. Nisam video da provajderi daju rutere sa vishe od 4 porta, znachi trebace ti i neki switch.

Za wireless ti trebaju kartice i AP koji bi se povezao na ADSL ruter (ne moze na modem). Za cene vidi na Netiksovom sajtu na primer.

Hvala, hvala :).

Onda konkretno bas u netiksu TP-Link TL-SF1008D 8-ports 10/100 Switch, da li je neko imao iskustva sa TP-linkom. Oko 15e switch, sa kablovima sve ispadne oko 25-30e sto je stvarno jeftino.

Ja sam radio dosta sa njihovim maleckim ruterima, nisu pravili probleme. U principu, switch je vec podosta matora tehnologija, nema tu neke mudrosti, braca kinezi su to znachi odavno savladali. Tako da slobodno mozesh uzeti i ovog TPLinka. Svi non-manageable switchevi su u principu slichni, jedino shto su neki vishe neki manje osetljivi na spoljne uslove u kojima rade (temperatura, vlaga, metalno ili plastichno kucishte). Za kucno okruzenje su sasvim dobri i ovi "skoro najjeftiniji".

Vec nekih 6 meseci sam umrezen sa kolegama pri cemu je sva oprema TP-Link (AP,ruter,switch-evi) i nemam nikakvih zamerki.Zadovoljavajuce resenje relativno jeftino.

Vrh Dno