Šta je novo?

WinXP + Ubuntu = SATA(250Gb) + (P)ATA(80Gb)

japi

Slavan
Učlanjen(a)
30.08.2005
Poena
309
Evo stvari ovako stoje, hocu da instaliram na SATA HD-u od 250Gb(a u njoj 220Gb particiju za filmove, muziku itd.) WinXP, a na ovom od ATA HD-u od 80Gb da instaliram Ubuntu...

Uradio sam pre neki dan Dual boot WinXP i Ubuntu, medjutim zbog nedovoljnog znanja formatovao paricije gde su bili OS i BOOT record mi je otisao zauvek u __rac!!!

E sada, da ne bih opet dosao do nezgodne situacije, kako da instaliram ova 2 operativna sistema a da ne cackam nekako gadno BOOT RECORD(da mi se pojavi boot meni gde cu moci bez problema da biram koji OS cu da koristim pri startup-u)!!!

Jos da naponjimem neke stvari:

- Uglavnom cu da koristim WinXP, Ubuntu instaliram experimentalno-edukativno(da vidim kako radi i da naucim nesto o ovom Linux-u)
- Na ATA HD razmisljam da napravim NTFS particiju od 60Gb da mogu da ga koristim kao "prenosivi uredjaj"
- Ako mi se ne bude svideo Ubuntu, skinuo bih ga sa komp-a, ali kada to budem uradio, ne zelim da zeznem BOOT RECORD i da ponovo imam problema koje sam imao ovih dana :mad:

Spasite moj kompjuter od mucenja :crash: , jer zelim da mu dam sansu da zivi duze vreme :type:

Uradio sam pre neki dan Dual boot WinXP i Ubuntu, medjutim zbog nedovoljnog znanja formatovao paricije gde su bili OS i BOOT record mi je otisao zauvek u __rac!!!

Boot loader (grub ili lilo) je moguće vratiti kad ga na primer XP pregazi svojim, nakon instalacije. Preduslov je da linux particija ostane netaknuta. E sad, pošto nisi dovoljno jasan, pretpostavljam da si nešto čačkao i ubio oba OS-a.

E sada, da ne bih opet dosao do nezgodne situacije, kako da instaliram ova 2 operativna sistema a da ne cackam nekako gadno BOOT RECORD(da mi se pojavi boot meni gde cu moci bez problema da biram koji OS cu da koristim pri startup-u)!!!

Prvo instaliraj XP, pa potom Ubuntu jer potonji za razliku od XP, pita gde da smesti svoj boot loader.

- Na ATA HD razmisljam da napravim NTFS particiju od 60Gb da mogu da ga koristim kao "prenosivi uredjaj"

Znači da bi hteo da ostaviš 20GB za ubuntu ?

- Ako mi se ne bude svideo Ubuntu, skinuo bih ga sa komp-a, ali kada to budem uradio, ne zelim da zeznem BOOT RECORD i da ponovo imam problema koje sam imao ovih dana

Ubacis install disk od XP-a, startuješ recovery konzolu i uneseš fixboot ili fixmbr, kako bi pregazio linux-ov boot loader.

ja volim ovako da radim
posto imam dva HDD-a
na jedan istaliram recimo XP
i kada hocu na drugi da instaliram drugi OS
raskacim prvi HDD i instaliram OS
posel na F8 biram sa kojeg HDD da dignem sistem
imas "dual boot" ali bez poznatih porblema
predlazem ti da uradis isto jer imas dva hdd-a

Boot loader (grub ili lilo) je moguće vratiti kad ga na primer XP pregazi svojim, nakon instalacije. Preduslov je da linux particija ostane netaknuta. E sad, pošto nisi dovoljno jasan, pretpostavljam da si nešto čačkao i ubio oba OS-a.

E pa ja sam izbrisao particije oba OS-a, pa sam zeznuo stvar :crash:

Prvo instaliraj XP, pa potom Ubuntu jer potonji za razliku od XP, pita gde da smesti svoj boot loader.

OK, pretpostavljam da trebam da stavim boot loader na SATA HD-u ili ne????

Da li ovaj hard gde ce biti Ubuntu, da bude SLAVE ili CS ENABLED ili CAP LIMIT ili DS (SLAVE)???

Znači da bi hteo da ostaviš 20GB za ubuntu ?

DA DA DA

Ubacis install disk od XP-a, startuješ recovery konzolu i uneseš fixboot ili fixmbr, kako bi pregazio linux-ov boot loader.

Hmmm, interesantno, probacu

HVALA

Jel ima neko jos neki predlog, sugestiju i dr.????:type:

Poslednja izmena:
Kako sam ja to kod mene izveo pre par meseci.

Sata HDD na kome je instaliran Windows.

Imao sam neki stari pata HDD od 80 gb na kome sam instalirao ubuntu 7.04.

Nisam zeleo dual boot iz razloga sto necu svaki put da biram operativni sistem, vec sam hteo samo po potrebi da startujem Ubuntu.
Tako da je za vreme instalacije Ubuntu-a na stari pata hdd, sata disk bio iskljucen.

Instalacija je prosla glatko, bez problema.

Prebacivanje operativnih sistema sam radi0 tako sto sam u biosu odredjivao sa kog HDD ce da boot-uje.

Ovaj nacin mi je najvise odgovarao, jer sam zeleo da osim XP-a koji mi je primarni sistem, probam neke linux distribucije i posle Vistu.

:wave:

Poslednja izmena:
...Tako da je za vreme instalacije Ubuntu-a na stari pata hdd, sata disk bio iskljucen...
Prebacivanje operativnih sistema sam radi0 tako sto sam u biosu odredjivao sa kog HDD ce da boot-uje.
Ovaj nacin mi je najvise odgovarao, jer sam zeleo da osim XP-a koji mi je primarni sistem, probam neke linux distribucije i posle Vistu.

:wave:

Pribegavam istom reshenju. Mozda je manje elegantno od nekih drugih, ali je, po mom mishljenju, vrlo prakticno.

Pribegavam istom reshenju. Mozda je manje elegantno od nekih drugih, ali je, po mom mishljenju, vrlo prakticno.

veoma prakticno, ali nekako "grubo" resenje, ja bih ipak voleo uz malo lagodniji nacin birao koji OS da koristim, a na svaki put da pritiskam DEL pa da se smaram...

Neki bios-i imaju mogucnost da pritiskom na F2 taster (ako se dobro secam) pri startovanju dobijes samo boot meni, bez potrebe ulaska u kompletan bios.

inace cela procedura sa DEL varijantom traje 10 sekundi, a opet nisam koristio ubuntu svaki dan.

veoma prakticno, ali nekako "grubo" resenje, ja bih ipak voleo uz malo lagodniji nacin birao koji OS da koristim, a na svaki put da pritiskam DEL pa da se smaram...
koju plocu imas,
na novijim asusovim plocama pritiskom na F8
dobijas "boot loader" tj. boot meni odakle dizes sistem
na raspolaganju su svi uredjaji koji mogu da butuju,
dosta elegatnije resenje od del ali ni del nije toliko zamrseno

ja koristim princip F8

koju plocu imas,

ja koristim princip F8

imam Gigabyte K8NS... Sumnjam da imam te opcije :wall:

Sve novije ploce bi trebalo da imaju takvu opciju. Ja (Biostar nf520-A2) recimo imam.

koju plocu imas,

ja koristim princip F8

Eto, pokusao sam da lupam po F8 pri start-up-u, i uspeo da udjem u meni za biranje OS ;)

Instaliracu Ubuntu na PATA disk sa iskljucenim SATA diskom, pa cu sa F8 da biram koji cu OS da koristim, cini mi se kao najbezbolnije resenje...

Ali ako budem nezadovoljan Ubuntu-om, kako da ga uninstall-iram???

Poslednja izmena:
Evo da prenesm rezultate:

- Iskljucio sam SATA HD, i instalirao Ubuntu na 20GB PATA gde nije postojala nikakva particija(a na ostalih 60GB NTFS)
- Prilikom podesavanja na instalaciji, iskljucio sam opciju da mi NE instalira boot loader...
- Kada ukljucim SATA disk i ukljucim komp, i pritisnem F8, na listi operativnih sistema mi se i dalje pojavljuje samo WinXP...
- Probao sam na PATA disk da stavim cincer da bude i na MASTER i na SLAVE i na CS Enabled, ali rezultat je isti, samo mi nudi WinXP...

Sta treba da uradim da bi mi se pojavio Ubuntu na listi kada pritisnem F8???

Da li sam pogresio sto nisam instalirao na Ubuntu-u njihov boot loader???

Da li trebam da iskljucim SATA i da pokrenem Ubuntu kako bi instalirao boot loader???

Pomoc mi treba, i to ocajnicki :'(

ma instaliraj taj boot loader, neće ti ništa faliti. Slobodno ostavi oba harda uključena, digni Linux i pozabavi se boot loaderom. Prepoznaće oba sistema i sve će ti raditi.

Evo da prenesm rezultate:

- Iskljucio sam SATA HD, i instalirao Ubuntu na 20GB PATA gde nije postojala nikakva particija(a na ostalih 60GB NTFS)
- Prilikom podesavanja na instalaciji, iskljucio sam opciju da mi NE instalira boot loader...
- Kada ukljucim SATA disk i ukljucim komp, i pritisnem F8, na listi operativnih sistema mi se i dalje pojavljuje samo WinXP...
- Probao sam na PATA disk da stavim cincer da bude i na MASTER i na SLAVE i na CS Enabled, ali rezultat je isti, samo mi nudi WinXP...

Sta treba da uradim da bi mi se pojavio Ubuntu na listi kada pritisnem F8???

Da li sam pogresio sto nisam instalirao na Ubuntu-u njihov boot loader???

Da li trebam da iskljucim SATA i da pokrenem Ubuntu kako bi instalirao boot loader???

Pomoc mi treba, i to ocajnicki :'(
izgleda ti ploca ne podrzava tu mogucnost ili nije na F8
probaj na F2 kao sto je Stoske rekao,
ali najverovatnije je da ces morati pomocu del tastera da radis.
ili porbaj ovo sto je NekyBrate rekao

Trebao si bootloader ubuntu-a tj. grub da instaliraš na particiju gde si smestio / (root). Znači ne u mbr nego na linux particiju.

Trebao si bootloader ubuntu-a tj. grub da instaliraš na particiju gde si smestio / (root). Znači ne u mbr nego na linux particiju.

Problemi se i dalje nastavljaju... :wall:

2puta sam probao da instaliram boot loader na linux particiju, medjutim oba puta mi je rekao da je OPERATION FAILED i da je doslo do greske u instaliranju Ubuntu-a...

Tako da sam po stoti put formatirao PATA disk...

Vec mi se odustaje od Ubuntu-a, ma koliko se trudio, pravi mi samo probleme :smack:

Izgleda da mi jedino ostaje opcija da instaliram boot loader na mbr, ali cu opet imati problema posle sa boot loader-om kada budem uninstalirao Ubuntu :(

Moras da instaliras boot loader.
Sta ti fali da ga instaliras na sata disk?
Kada ne budes hteo vise, podignes recovery konsole sa XP CD-a pa jedno fixmbr i posle toga obrises linux particije iz disk managera ili iz nekog programa za manipulaciju diskovima (moze i gparted sa ubuntu CD-a).

Moras da instaliras boot loader.
Sta ti fali da ga instaliras na sata disk?
Kada ne budes hteo vise, podignes recovery konsole sa XP CD-a pa jedno fixmbr i posle toga obrises linux particije iz disk managera ili iz nekog programa za manipulaciju diskovima (moze i gparted sa ubuntu CD-a).

Na kraju sam i to uradio :type:

I sve radi super!!! :banana:

Hvala svima na savetima :wave:

'esam ti reko...

jeste da si resio problem,
ali me nesto zanima
taj F8 sto pominjes kada dobijes meni ne bi trebalo da biras sistem nego
boot uredjaje, tipa hdd 0, hdd 1, cd rom, foppy....
da li ti se pojavljuje start windows in safe mod? ako je tako ona ti ploca ne podrzava ovu funkciju,
F8 treba stisnusti kada se ploca POST-uje, tj. posle iscitavanja hdd-ova

Ovde mnogi brkaju "klasican" meni za izuzetne situacije iz windowsa koji se dobija na F8 prilikom boota i boot meni maticnih ploca (neke ploce ASUSa i MSI na F8, neke na F11, EPoX na ESC itd.).

Za ovo drugo treba pritisnuti dati taster (ESC, F8, F11) odmah nakon odbrojavanja memorije (onda kada bi inace pritisli DEL za ulazak u bios).
Razultat je da se dobije BOOT meni maticne ploce i onda moze da se bira floppy, CD ili DVD, HDD0-HDDx, ETH, USBxxx (sto opet zavisi od proizvodjaca do proizvodjaca i od ploce do ploce).

Potrebno je da se obrati posebna paznja kod GNU/Linuxa ako se koristi ova mogucnost jer se, ne retko, desava da dodje do renumeracije boot uredjaja i nemogucnosti ucitavanja kernela jer putanja vise nije validna.
Primer, instalirali ste linux na hdb1 i grub u master boot record za hdd1(hdb). U grub loaderu je navedena particija hdb1 kao / (root) i sada ako odaberete iz boot menija ploce da se sistem podigne sa hdd1 on postaje hda i putanja do kernela nije vise hdb1 vec hda1. To se ne desava ukoliko je grub intaliran u MBR od hdd0 (hda).
Za SATA diskove numeracija ide od SDA pa do SDx.
Ovaj problem se resava tako da se podigne neki Live linux i pod njim se mauntuje data particija sa linux kernelom i boot direktorijumom i u fajlu menu.lst koji se nalazi u /boot/grub se unesu neophodne izmene (ovo samo u slucaju da se grub instalira u MBR drugog ili treceg diska odnosno u MBR diska na kome je linux / (root) particija).

Poslednja izmena:
Vrh Dno