Šta je novo?

WinXP SP2 zauzeće memorije

thunderchase

Čuven
Učlanjen(a)
11.06.2003
Poena
620
Ovo me muči već mesecima; dok sam imao SP1 u "idle" režimu, znači nikakvi programi upaljeni, ni AV, niti bilo šta drugo, windows je zauzimao tačno 81.5 MB memorije, a to sam proveravao preko Task managera. Takvo stanje je trajalo mesecima (zato sam i naučio cifru napamet). Od kako sam stavio SP2, zauzeće je, takođe u idle režimu, tačno 102 MB. E sad, znam za Security center, znam za "services.msc" i ostale zezalice, al' nikako ne mogu da ga "spustim" na ispod 100 MB! Sve sam probao, tačnije, u services.msc sam pogasio istu bagru kao i pod SP1 i plus još Security center, znači totalno isto stanje kao sa SP1, osim što fali 20 MB memorije :) . Pitanje glasi: zašto? Je l' postoji neko rešenje, ili je sam OS porastao za tih 20 mega?

P.S. JEDINO što se razlikuje na mašini u odnosu na SP1 stanje su najnoviji drajveri za ATI-ja. Ranije su bili, mislim, 4.9. Može li to da bude uzrok problema?

što razbijaš glavu... instaliraj FreeRAM XP Pro... :) Fantastičan besplatan memory manager, optimizer i defragmenter...

Inače, uopšte nije isključeno da isti servisi u SP2 zauzimaju malo više RAM-a... Ne znam šta se brineš zbog 20 mega, možda jednostavno malo više kešira sistem nego SP1, mislim da nije zabrinjavajuće... ;)

Probaću taj program, hvala...

Brinem zbog tih 20 MB jer i ovako imam 256 rama, a taj gubitak nije zanemarujuć ;) .

Ako imas 256Mb memorije onda mozes da koristi i taj FREERam ali bolje kupi jos 256mb

Sto se procesa tice:
Ako koristi neku od Desktop tema to znaci odmah 10mb vise u odnosu na classic

Moguce da ti je SP2 dodao jos neki servis...securiti center ili nesto slicno.
Pogledaj sticker o Winxp servisima. Disableaovanje nekog servisa mozes osloboditi nesto memorije. Ja licno se ne bih trzao zbog toga osima ako imas 256mb
Bolje pogledaj da ti u systray ne stoje bespotrebno ucitani programi.

Systray čist kao suza, servisi ubijeni do maksimuma :) . Ako neko pati od čišćenja po sistemu, onda sam to ja ;) . Inače, stoji mi classic tema i najverovatnije da je do novih ATI drajvera. Ne mogu sad da se cimam, ali videću da odradim format (ponovo) za par dana i staviću 4.9. Ako je u tome stvar, baš me briga - i onako imam R9000 Pro, tako da nova verzija ne igra mnogo...

Moja zapažanja u vezi SP2 i zauzimanja memorije do sada: prilikom logina sa isključenim swapom zauzme 90-95MB bez programa koji se pokreću u startup-u, a sa swapom oko 105MB.

Isključivanjem nekih servisa možeš osloboditi 10-ak MB. Recimo print servis koji zauzme oko 4MB, ali posle moraš ručno svaki put da ga podižeš ako želiš nešto da odštampaš. I ako ti je stvarno bitan svaki megabajt...

anko imas mrezu zauzme jos koji mb (10-ak)

ne zaboravite da kad gledate kroz task manager uvek oduzmete 4.5mb koliko on sam zauzima :)

A kako da znam sta da iskljucim, odnosno koje servise. Jel to ima neko uputstvo?

Potraži preko searcha, bilo je postova o servisima. SP2 jeste 20-ak MB veći, dokazano. Stavio sam stare drajvere na SP2 i ništa se ne menja. Mrežu nemam, znam da ne računam tih 4.5MB od Task managera :) . Eto...

Vrh Dno