Šta je novo?

WinXP i Fedora12 dualboot

syntax

Slavan
Učlanjen(a)
26.05.2004
Poena
319
Situacija je sledeća:
WinXP instaliran na C particiju prvog hdd-a. (standardno)
Nakon toga je taj hdd otkačen fizički, ubačen drugi i na njega instaliran Linux.
Stanje na tom drugom (linux) hdd-u je sledeće :
sda1 je ostavljeno u NTFS formatu da bih koristio taj prostor tokom rada u xp-u.
sda2 je /boot particija

Već sam potražio rešenje i došao do one dd komande koja uzima prvih 512 bajta i čuva ih u jedan fajl. Konkretno sam uradio: dd if=/dev/sda2 of=fedora bs=512 count=1. Kreirani fajl kopiram na C particiju prvog hdd-a i dodam liniju u boot.ini. Ništa teško, ali ne radi. Izbor Linuxa prilikom boot-a ništa ne radi.

Ima li neko ideju zašto to ne radi? Da li se mesto na kome bootloader traži linux menja zato što je sada prisutan i drugi hdd koji nije bio tu tokom instalacije dotičnog pa se /boot particija zapravo nalazi na sdb2 umesto na sda2? Grešim?

Situacija je sledeća:
WinXP instaliran na C particiju prvog hdd-a. (standardno)
Nakon toga je taj hdd otkačen fizički, ubačen drugi i na njega instaliran Linux.
Stanje na tom drugom (linux) hdd-u je sledeće :
sda1 je ostavljeno u NTFS formatu da bih koristio taj prostor tokom rada u xp-u.
sda2 je /boot particija

Već sam potražio rešenje i došao do one dd komande koja uzima prvih 512 bajta i čuva ih u jedan fajl. Konkretno sam uradio: dd if=/dev/sda2 of=fedora bs=512 count=1. Kreirani fajl kopiram na C particiju prvog hdd-a i dodam liniju u boot.ini. Ništa teško, ali ne radi. Izbor Linuxa prilikom boot-a ništa ne radi.

Ima li neko ideju zašto to ne radi? Da li se mesto na kome bootloader traži linux menja zato što je sada prisutan i drugi hdd koji nije bio tu tokom instalacije dotičnog pa se /boot particija zapravo nalazi na sdb2 umesto na sda2? Grešim?

Nije mi jasno zašto si to radio, zašto nisi to ostavio linuxu da sam odradi i ubaci u grub izbor sistema koji hoćeš da boot-uješ... samo si trebao da ostaviš zakačena oba HDD i instaliraš linux i to je to...

Nisam planirao da ću zadržati linux. Instalirao sam ga iz radoznalosti, zanimalo me je da li će sve raditi kako treba, da li ću znati da podesim stvari itd... Sada kad vidim da sve radi ok, zadržao bih ga.

ajd probaj da jos jednom napravis taj fajl ali umesto /dev/sda2 stavi /dev/sda
Kod:
dd if=/dev/sda of=fedora bs=512 count=1

Hvala na interesovanju. Probao sam to i dobio "Geom Error".

Ne znam da li je bitno, prilikom kreiranja boot particije nisam čekirao opciju "Force to be a primary partition". Ako će organizacija particija da pomogne evo prilažem i sliku.

Postoj rešenje mog problema, a to je da svaki put prilikom paljenja računara menjam first boot device sa hdd-0 na hdd-1 ili obrnuto, ali to rešenje nije elegantno, tačnije krajnje je hardcore :)

da, ima smisla... jer to nije taj hdd... (mbr na koji ga upucujes je sa drugog diska...)
pitanje je veliko sta taj boot.ini radi dalje kad mu prosledis mbr drugog diska (daj link sa kog si to gledao)

a ova varijanta bi trebalo da radi bez problema:
stavi da ti se podize sistem sa harddiska na kome je linux.
kada se podigne edituj grub menu i dodaj mu windows sa drugog diska (ako treba pomoc, postavi svoj trenutno /boot/grub/menu.lst fajl)

ovo ce ti omoguciti da podizes i win i linux. kada neces vise linux, samo prebacis da ti se podize sa harddiska gde je windows - i vise ne vidisi grub menu

Poslednja izmena:
Evo linka sa koga sam gledao.

Ako proradi ova druga opcija biću podjednako srećan :)
Staviću linuxov hdd kao primary master i editovati grub (ako budem znao).

Dok ja search-ujem kako da dodam xp u grub meni, evo menu.lst fajla unapred, za svaki slučaj.

Kod:
default=0
timeout=5
splashimage=(hd0,1)/grub/splash.xpm.gz
hiddenmenu
title Fedora (2.6.32.9-70.fc12.i686.PAE)
	root (hd0,1)
	kernel /vmlinuz-2.6.32.9-70.fc12.i686.PAE ro root=/dev/mapper/VolGroup-lv_root  
LANG=en_US.UTF-8 SYSFONT=latarcyrheb-sun16 KEYBOARDTYPE=pc 
KEYTABLE=us rhgb quiet rdblacklist=nouveau vmalloc=256m
	initrd /initramfs-2.6.32.9-70.fc12.i686.PAE.img
title Other
	rootnoverify (hd0,0)
	chainloader +1

zanimljiv tekst... pominje takodje da windows nece da radi kako treba ako nije na primarnom disku...

sto se tice prvobitnog pitanja, kada si instalirao fedoru stavio si grub u mbr tog drugog harddiska, a ne na particiju (/boot) kao sto kaze u uputsvu. Da je na particiji, onda ne bi mogao da podignes linux bez cd-a (ili usb-a ili diskete...)

ajd da vidimo hoce li da radi windows sa sekundarnog hdd-a :)

Uf, ja sam se prije par godina imao isti problem sa fedora 8 (dva diska, na jednom win, na drugom naknadno ubacenom - linux). Na kraju sam linux boot particiju morao staviti na prvi disk (srecom sam imao par desetaka MB nealocirano).
Kasnije, nakon "redovnog" formatiranja, stavio sam oba OS-a na prvi disk, a drugi ostavio za podatke i sl. Tu je sve proradilo kako treba (prvo instaliram win xp, pa onda linux)

zanimljiv tekst... pominje takodje da windows nece da radi kako treba ako nije na primarnom disku...
Tako je, ali winxp jeste bio na primarnom disku.

sto se tice prvobitnog pitanja, kada si instalirao fedoru stavio si grub u mbr tog drugog harddiska, a ne na particiju (/boot) kao sto kaze u uputsvu. Da je na particiji, onda ne bi mogao da podignes linux bez cd-a (ili usb-a ili diskete...)
Ovo mi je nekako promaklo :D

ajd da vidimo hoce li da radi windows sa sekundarnog hdd-a :)
Editovao sam grub.conf, dodao sledeće :
title Windows
map (hd0) (hd1)
map (hd1) (hd0)
root (hd1,0)
chainloader +1

i sad sve radi ok :)
Zahvaljujem se Mihi na pomoći!

Vrh Dno