Šta je novo?

Winrar arhiva zasticena password-om

barakuda111

Cenjen
Učlanjen(a)
02.08.2010
Poena
169
Hteo bi da zastitim neke fajlove sa winrar archive+password posto mi to deluje kao najjednostavniji nacin. Moje pitanje je da li je moguce i koliko je tesko otvoriti taj fajl od strane treceg lica?

Ranije sam se susretao sa programima koje je lako zaobici jednostavnom uninstall-acijom programa ili reinstalacijom operativnog sistema. Da li je ovo moguce sa winrar arhivama?

Nije.
U principu, samo stavi što duži i nasumičniji password, imaš brojne onlajn password generatore, 16 nasumičnih znakova (slova, brojevi i znaci) biće više nego dovoljno, osim ako CIA ne krene da krekuje password sa nekom farmom računara.

Ima i programa koji razbijaju ove sifre, metodom "pesaka" - nizanjem svih kombinacija po redu. Jeste da to razbijanje traje, ali radi. Ali sto je duzi niz, po mogucstvu sa ponekom cifrom, to je naravno bezbednija arhiva. A uvek mozes staviti arhivu u arhivu u arhivu i svaku zastiti passwordom :D

Pazi, dužina trajanja pokušavanja se povećava eksponencijalno svakim povećavanjem dužine lozinke (pod uslovom da nisi koristio uobičajene reči već nasumične karaktere), tako da si sa 16-znakovnom lozinkom dovoljno bezbedan. E sad, ako neko ima CUDA/Stream sistem od nekoliko kartica koje koristi za krekovanje lozinki, ili se CIA namerači da ti provali šta ima u arhivi, tu pomoći nema.

Zavisi za koje potrebe i od koga se želi zaštiti. I najjednostavniji pass za neupućene će predstavljati problem a i najkomplikovanija šifra za onog ko se namerači može da bude reazbijena.

Inače CIA za informaciju jer se više puta netačno provlači se time nebavi to za nju radi mnogo jača i važnija agencija NSA (National Security Agency)

Pa ako se gleda zastita onda je TrueCrypt odlicno resenje :) Klasican pass od 20+ karaktera je vrlo vrlo tesko probiti a s' obzirom da 50+ pass je nemoguce crackovati - FBI probao pa nisu uspeli posle 2 godine bruteforcinga i dictionary napada....
WinRar enkriptuje fajlove sa AES-128 standardom i to je sasvim dovoljno za sigurnost fajlova :)

Ako oces bas bezbedno stavi bolju enkripciju tu nece pomoci ni svi racunari sveta.
Ako ti treba cisto radi zastite od druga/sestre/devojke onda ti je i najobicnija lozinka dovoljna.Osim brute metodom koja ce na obicnim racunarima trajati godinama nema drugog nacina da se zaobidje sifra.

da li je moguće šifru upisati ćiriličnim fontom, ili bilo kojim drugim nelatiničnim? to mi je nekako sigurnije...

Moze. Mislim, postavljanje pitanja a mogao si da napravis obican prazan tekstualni fajl i da ga enkriptujes na milion nacina i vidis sta radi a sta ne...

Vrh Dno