Šta je novo?

WINDOWS7 64bitni.. aplikacije za svaki dan (64bitne!!)

xWoLf

Čuven
Učlanjen(a)
08.10.2002
Poena
690
Moja oprema  
Pristup internetu
  1. ADSL
malo sam trazio ovih dana.. pa neke stvari sam nasao, a neke bas i ne...

za pocetak: postoji li neki dobar mkv/avi divx plejer a da je 64bitni ... ne bilo kakav plejer, nesto kao bs.player ali 64bitni.. bs.player jos uvek radi u 32bitnom modu

za dalje cemo videti... od 64bitnih browsera sam isprobao neki palemoon 12.3 (odgovara toj istoj verziji firefoxa, samo je 64bitno kompajliran pa tako i izvrsava java i flash 64bitne pluginove)

MPC-HC x64, mada ne vidim šta će ti, svi dodatni kodeci su 32bitni i 32bitnim plejerima ne smeta da rade na x64 sistemima.

pa ne smeta im, ali ja hocu da instaliram sto vise "true" 64 bitnih programa zato sto su im bolje performanse u tom obliku

inace codeci i ds filteri postoje i 64bitni.. eno ti ga ffdshow, pa lavfilters....

samo je problem sto 32bitni plejeri ne umeju da koriste 64bitne codece.. a bs.plejer je 32bitni (jos uvek)

skontao sam koji mi je izbor: postoje plejeri koji koriste interne codece (vlc, naprimer) i postoje plejeri koji koriste sistemske.. tu je malo cupavo kod windows7-ice zato sto ona forsira svoje kodeke u odnosu na instalirane... pa tako ni instalirani ffdshow nece biti pozivan u plejerima koji ga koriste sve dok se nekim dodatnim programom ne iscackaju te opcije u windows7..

inace... 64bitni firefox i 64bitni flash i 64bitna java zaista rade zivahnije od svega toga, ali 32bitnog :)

LAV filteri ti ne znače mnogo bez madVR koji je još uvek 32bitni, a ffdshow ne znam ko i zašto još uvek koristi kad sedmica ima sve potrebne kodeke. Sa MPC-HC ti sigurno neće trebati.

Inače, "bitnost" nema mnogo uticaja na brzinu programa. Štaviše, računaj na povećano zauzeće memorije sa x64 programima i većim protokom bitova kroz RAM.

Poslednja izmena:
sto se tice video/audio plejera i reprodukcije x64 nema nikakav benefit. madshi je to izjavio,tako da okani se toga. I vecina x64 programa jedini benefit donose u bas kompleksnim radnjama,i to je mizerno ;)

znaci da se ne lozim previse na 64bitne programe.. vec da vozim ono sto ima
pa koja je onda poenta 64bitnih procesora... nije valjda samo u marketingu :)

Ako bas zelis x64, sto se programa za video reprodukciju tice, po mom pisnjenju najbolji ti je Media Player Classic - Home Cinema x64, besplatan, brz, ima sve opcije koje su ti potrebne. A sto se x86 vs. x64 tice, to je na zalost vise marketing nego zaista neka primetna razlika, postoji ubrzanje, ali je toliko mizerno da je zanemarljivo.

Poslednja izmena:
x64 player i kodeci? glupost. MPC i KMP se pale skoro instant, a sumnjam da ima ikakve razlike u reprodukciji.
x64 ima svoje mesto u ozbiljnijim apliakcijama

Ja sam probao MPC-HC x64 i Klite x64, sve radi ok, al' dzabe kad ne radi MadVR. ;)

Nije mi jasno zašto ljudi insistiraju na 64 bitnim aplikacijama tako gd eone ne mogu da pokažu svoju prednost?

samo tamo gde procesu treba vise od 3 gb RAM-a dolazi x64... sve ostalo nema potrebe.

Jel' probao neko, fore radi, obicne matricne operacije na 64-bit vrednostima kada je app 32 i kada je 64-bit? (ne zbog memorije, nego da li obicne instrukcije na 64-bit vrednostima rade brze kada je app 64-bit?)

Illustrator 64bit i Photoshop 64bit primetno zivlje rade nego 32bit verzije :)

Ja koristim 64-bitne aplikacije već oko 3 godina i nikada nisam imao problema sa njima, jer sam pazio šta stavljam pošto sam čitao opise na raznim sajtovima, pre svega na www.start64.com i još nekim 64-bitnim forumima.

Moja iskustva su da zaista skoro sve 64-bitne aplikacije koje sam probao rade dosta živahnije i mnogo ređe mi pucaju negoli njihovi 32-bitni pandani. E sad, da li je tako i kod vas ne bih da ulazim, svako ima drukčija iskustva što zavisi koje verzije 64-bitnih programa je probao i u kakvom stanju mu je sistem bio.

Najlepše iskustvo imam sa Waterfox-om, što je 64-bitna nezvanična verzija Firefoxa. Program daleko brže i življe radi. Takođe, koristio sam i neke 64-bitne audio-video programe za kompresiju audio-video materijala, u 64 bita. Svi rade odlično !

Ako smo tek dosli do toga da mora/treba da se kaze da "nismo imali problema sa 64-bit appovima" ili da "Rade odlicno!" nakon 10 godina... nisam uopste ohrabren :D

Vrh Dno