Šta je novo?

Windows zakuca pre startovanja

nestolex

Cenjen
Učlanjen(a)
17.08.2010
Poena
195
Moja oprema  
CPU & Cooler
AMD Ryzen7 5800X3D + LC Power CC-120
Matična ploča
ASUS TUF B550 Gaming - Plus
RAM
2x16Gb Kingston HyperX 3200Mhz CL16 DDR4
GPU
AMD Radeon Dual RX 6700XT, 12Gb, 192bit
Storage
V-Nand SSD M.2 970 Evo Plus 3.0 250Gb + SSD M.2 Adata Legend 1Tb 1200TBW 4.0 + WD Blue 1Tb + WD Blue 1Tb
Zvuk
SONICGEAR SPACE 3 Maroon 2.1 Bluetooth
PSU
FSP Hammer 600W
Kućište
CoolerMaster MB-511
Monitor
GIGABYTE 32" VA G32QC A-EK, 165Hz, 2560x1440
Miš & tastatura
Miš - Logitech G402 Hyperion Fury + Tastatura - MS Gaming ELITE C330
Ostale periferije
Podrum vina
Mobilni telefon
Xiaomi Redmi Note 13 Pro Plus 5G
Pametni uređaji
Xiaomi Watch S1 Active
Pristup internetu
  1. Optički internet
  2. Mobilni internet
Drugari,
Problem je sledeće prirode: kolegi, koji je nedavno kupio komp (po mojoj preporuci su sastavljene komponente, a kasnije ću da napišem koja je konfa u pitanju) neće da se pokrene windows! Krene ona prva strana sa svim podacima o procesoru, memoriji...i taman kada treba da podigne OS...zakuc!
Restartuje ga nekoliko puta....drž-nedaj, upali posle 3-4 restarta...na mišiće!

Konfa:
Matična: gigabyte g41mt-s2p
Procesor: core 2 duo e6600 3.06ghz
Memorija: Kingston 1333mhz DDR3 ( 2x4gb)
Napajanje: LC power 600w
Grafika: Ati Radeon HD 6850 DDR5 256Bit
HDD: 2TB WD

šta bi moglo da bude?

hvala unapred

Poslednja izmena:
Da li si probao u safe modu da ga dignes?

Da li si probao u safe modu da ga dignes?

Nisam probao...sutra idem kod njega da vidim o čemu se radi. Sve komponente su u garanciji, tako ako je nešto riknulo lako ćemo da menjamo....Skinuću program Goldmem...čisto da proverim memoriju...da nije nešto do nje

Malo verovatno je da je do memorije. Podigni neku live Linux distribuciju i vidi kako se ponaša. Ako je napajanje uredu onda bi sledeća problematična stvar mogla da bude grafika ili ploča

Meni je zakucavao OS taman kad treba da predje preko onog prvog prozora(crni ekran sa zastavam ako mogu tako da opisem ekran), valjda je to kold but ili tako nesto. Samo jedan memorijski modul mi je bio neispravan.

Meni je zakucavao OS taman kad treba da predje preko onog prvog prozora(crni ekran sa zastavam ako mogu tako da opisem ekran), valjda je to kold but ili tako nesto. Samo jedan memorijski modul mi je bio neispravan.

E...to sam i ja pomislio...memorija!
zato sam i napomenuo da ću preko Goldmem da je ispitam
Sada...jedna nova stvar...grafička kartica HD6850 je stigla pre par dana...pre toga je bila HD5670..isto ATI Radeon....moguće da napajanje nemože da pokrene kako treba kompletnu konfiguraciju

trebalo bi da moze...al ja ne verujem tom lc "600" w
nadjite nekog chiefteca 500 w ili slicno i probajte..

Jesi možda klokovo mašinu, ako jesi, stavi ga na difolt vrednosti u BIOSu pa ga upali opet jer sam i ja imao takav problem.
A moguće i da ga memorija kolje tj. ima grešku.

Evo...problem se opet pojavio....znači, učita RAM memoriju,pokaze HDD i onda jednostavno blokira! Ne učita ni optički uređaj, a da zlo bude veće izbaci natpis-memory runs at dual chanel interlead. Pokušaću sledeće-izvadiću jednu memoriju (pošto ima dva modula od po 4gb) pa ću da testiram sistem. Posle vadim drugi modul, vraćam onaj prvi i tako u krug. Zameniću ih po slotovima pa da vidimo....da li je memorija ili matična.

Poslednja izmena:
Bubina Miljenko! :d
Mora biti memorija.

Poslednja izmena:
Nadam se da je rešenje bilo u flešovanju BIOS-a ! Ubacio sam najnoviju verziju za tu matičnu i već 5 dana sve radi kako treba....

i naravno...pre dva dana opet počeo isti problem...Džaba flashovanje biosa, džaba update...jednostavno, nekada upali i z prve, a nekada mu treba i 20 restarta da bi podigao sistem !

A da kreneš od bare-bone sistema, pa da dodaješ jedan po jedan uređaj? Poveži samo osnovno, pa da vidimo kako se komp ponaša.

Probaću danas kada odem kod drugara da mu isključim optiku...pa da ostavimo tako dan-dva. Zatim vadim jedan RAM modul, vraćam rezač u funkciju...pa tako jedno dan-dva...pa drugi RAM modul...pa menjamo im mesta....uffff

Boga mi...trajaće ovo čitavu večnost.

Iscekiraj hdd na bad sectore.

Čekirano sa MemGold-om 7.7...i sve je ok. Isključio sam mu optiku...i evo, već 4 dana kako radi bez problema. Nadam se da je do optike (koja je pod garancijom i može da se menja), ali nešto me vuče na pomisao da je i do sata kabla. Možda je on neispravan. Idem ovih dana da mu zamenim kabal pa da vidim kako će onda da se ponaša

Ma druze ti treba prvo da reinstaliras windows, ako se problem javi opet ja bi posumnjao na plocu. Cim je sistem ucitao memoriju i krenuo dalje znaci da nije do nje. Moguce i da kablovi na sata prikljuccima nemaju dobre kontakte mada ne verujem, kad optika rikne ona jednostavno zamrzava sistem. Ta graficka HD 6850 u full loadu vice mnogo struje , oko 280wati, probaj i sa nekim kvalitetnijim napajanjem tipa silverston strider, ocz, seasonic sa bar 40,45 ampera na 12v granama! javi sta si napravio

Poslednja izmena:
Ali pre svega reinstaliraj sistem! I taj core 2 duo e6600 je usko grlo za HD 6850, ne mozes da izvuces njen maksimum nikako sa tim procesorom!

Poslednja izmena:
Verujem da nije potrebno reinstalirati sistem, pošto je konfiguracija uzeta pre mesec dana...a tada je ubačena sedmica (64-bit). Nije on nešto puno rabio i mučio kompjuter pa da je već potrebna reinstalacija. A za ovo napajanje LC Power 600w su garantovali da će bez problema da vuče konfiguraciju sa tom 6850 grafom...Ma više sam izludeo zbog toga. Da se reši taj problem pa da pređemo na drugi :)

Nema veze sto je konfiguracija uzeta pre mesec dana, trebalo bi da reinstaliras sistem da iskljucis i tu mogucnost, za mesec dana moze svasta da se desi sa sistemom. A to napajanje je po meni neki minimum minimuma za tu grafiku, jer ne daje realnih 600w

Ma druze ti treba prvo da reinstaliras windows, ako se problem javi opet ja bi posumnjao na plocu. Cim je sistem ucitao memoriju i krenuo dalje znaci da nije do nje. Moguce i da kablovi na sata prikljuccima nemaju dobre kontakte mada ne verujem, kad optika rikne ona jednostavno zamrzava sistem. Ta graficka HD 6850 u full loadu vice mnogo struje , oko 280wati, probaj i sa nekim kvalitetnijim napajanjem tipa silverston strider, ocz, seasonic sa bar 40,45 ampera na 12v granama! javi sta si napravio

kad optika rikne ona jednostavno ne zamrzava sistem, ispustio sam slova, optika ne verujem da je problem

Na stranu sto napajanje nema realnih 600W, za dizanje sistema i stara i nova kartica koriste oko 130W, u full load-u 6850 trosi 50-ak vati vise (ali dotle ne stizete). Ne deluje kao da je OS problem, niti daje BSOD, niti prikazuje gresku...pre ce biti hardver. Kako se ta 6850 ponasa u drugom racunaru, jer ona je jedina izmena? Izmuci kartu (i napajanje) nekim testom, recimo 3DMark Batch Render Test.

Hoce tako slicno da "zeza" kad je los hard disk [ne sistemski-ako imas], a imao sam par slucajeva [u zadnjih mesec-dva] da je juzni most delimicno krepao...
Podigne bios, mozes i ubaciti novi, ali jednostavno ne mozes ni u safe mod, ni recovery, samo stane i nista...
Relativno se lako resava, mehanicki. promenis maticnu plocu...:D
pozz

Na stranu sto napajanje nema realnih 600W, za dizanje sistema i stara i nova kartica koriste oko 130W, u full load-u 6850 trosi 50-ak vati vise (ali dotle ne stizete). Ne deluje kao da je OS problem, niti daje BSOD, niti prikazuje gresku...pre ce biti hardver. Kako se ta 6850 ponasa u drugom racunaru, jer ona je jedina izmena? Izmuci kartu (i napajanje) nekim testom, recimo 3DMark Batch Render Test.

Pa pazi....ta kartica je par dana bila kod mene u računaru, čisto da je malo testiram kroz neke igrice. Radila je bez problema i to na napajanju koje je mnogo slabije od onog njegovog (ja imam neko kinesko od 500w, što znači da nije realnih). Ali bukvalno, problemi su počeli da se javljaju nekoliko dana pošto je ta 6850 ubačena kod njega u komp. Pre toga je imao Radeon 5670 i sve je ferceralo kako treba. Evo, već nekoliko dana mu je isključena optika i pali se bez problema...

3DMark Batch Render Test

Skinuo sam ovaj test program pa ćemo videti....

Nazad
Vrh Dno