Šta je novo?

Windows XP x64 Edition - official thread

okmijun

Čuven
Učlanjen(a)
08.09.2004
Poena
755
Moja oprema  
CPU & Cooler
i7-7940x
Matična ploča
Asus x299 ROG
RAM
128GB DDR4
GPU
Titan X Pascal 12GB
Ajmo da napravimo jedan dobar topic oko x64 OS (pre svega WIN, jer to 99.999% nas koristi). Ko je vec presao ili ko namerava.

Dakle, na sta preci, i zbog cega:
-XP x64
-VISTA RCkozna koji
-2003 x64

Koji programi od "vecih" (autodesk, adobe, sony...) imaju poznate i uocene bugove. Koje verzije koristiti?
Sta je sa kratkoletacima (winzip/rar, ISO alati, file komanderi....)?
Jel postoji mogucnost pokretanja 16bitnih programcica? i instalera naravno, jer masa aplikacija iz 2000/02 ima 16bitni instaler.
Kako stoji stvar sa periferijama, skeneri/ploteri/modemi/...itd.
Koje verzije CATALISTA/DETONATORA su najbolje?
Kako se ponasa nForce, kako intel? VIA.SIS?
Virtualni drivovi? IDE/SATA kanali? Programi za rezanje?
USB hubovi?
Neki spisak poznatog "nativnog" x64 softvera? POV-ray ne sumnjam da je vec izasao.....
.....
A kad izadje Windoes Glista, onda pravimo novi topik.

Ja sam do skora koristio Win XP x64 i mogu reci da nisam imao problema. Za sve uredjaje koje posedujem uspeo sam da nadjem drajvere. Skoro sav softver koji sam probao radi bez problema (obicno sistemski softver mora da bude optimizovan za 64bit OS. Kod igrica je vec malo veci problem jer neki naslovi nece da rade (npr. colin Mc Rally 2005). Neke kao npr. FarCry radi dosta bolje na ovom Os-u (i grafika je neuporedivo lepsa). 16bitni softver nije podrzan. Sto se tice Virtual drajvova imas Deamon tool x64. Od programa za rezanje radi Nero (drugi neki nisam probao)

Probao sam i vistu x64 beta 2 ali sam iamo problema sa drajverima, inace osim drajvera sve sto sam reo za XP x64 vazi i za Vistu

ja sam koristion x64 i dosta je brz... sada se radim na vistu i ona mi je veoma brza a takodje radi 90% stvari na istoj.... pitanje je zasta ti treba.... inace 64bitni software je reda 20% brzi od 32bitnog

@Bobiko

cekaj, kako mislis "grafika je neuporediva lepsa"? a ista igrica?

Jel postoji neki SP za x64? Nisam video nista na M$ sajtu.

Postoji 64-bitni patch za Far Cry koji donosi bolju grafiku.

16-bit ne rade na Win64, to mi je bio glavni turn off.
Vecina TV Tunera nema 64-bit driver, DScaler jos nema 64-bit verziju.
Brzi - nije. Najobicniji placebo efekat, meni se cinio sporiji, ali timing testovi su pokazali rezultate koji se ni 1% ne razlikuju.
Ono sto je brze jeste VMWare koji pokrece 64-bit guest OS.
A sta ima 64-bit? Sve sto je serversko, i otprilike samo to :D

Ali sve sto je 32bita od programa radi normalno?
Sta je sa .NET 2.0? i Dx9.0C? Jel postoji i to za x64?
I jel postoje neki "buildovi"? ili je svaki isti? Skino sam neki trial jos proletos.

Poslednja izmena:
.NET 1.1/2.0 imaju i 64-bit verzije, ali za 32-bit aplikacije mora da se koristi 32-bit ,NET.
Za DX9 stoji isto. DX10 ce izaci (ili vec postoji..) u obe verzije sigurno.

Sto se drivera tice, isti je tip drivera kao za XP64, razlika je sto za Vistu MORA biti signed verzija drivera. Znaci, ako nema Driver Signature, Vista ga ne koristi. Ovo moze da se zaobidje, ali samo per-boot, za sada.

Inace, za razliku od Viste, XP64 ne morate da ubedjujete da je kompjuter vas :D :D :D

Poslednja izmena:
E pa to je ok, jer kontam da ce ljudi sa slabijim 64bit masinama moci da koriste 64b programe bez obaveze da predju na vistu, aero i slicne jedace resursa. Za vistu ce MORATI da napisu stabilne drajvere, a sto se tice xp64 nekako mi se cini da ga vecina proizvodjaca hardvera gleda kao test platformu, zato i svuda neke silne bete.

Nemaju WDM driveri za graficku 64-bitni....................

a sta je sa ostalim softwerom, npr Autocad je sto mene licno zanima,
pa onda sve ostalo od kojekakvih mp3, dvd i ostalih playera pa do photoshopa, corela itd....
da li imaju 64bitne verzije?

Koliko sam ja provalio, a probo jos nisam, trebalo bi SVE sto ima cist 32bitni kod da radi ko sat, e sad ako negde ima nesto neku kvaku, onda nece (ili je nesto lose napisano, pa ga ovaj emulator za 32bita ne procita kako treba).
znaci, ACAD, PS, MAX....sve to bi trebalo da fercera bez problema.
sitne dzidza bidze isto tako

Mislio sam na wdm capture drivere za video in ...moja greska izvinjavam se.....

Treba napomenuti da se u x64-bitnom Windows-u 32-bitni programi koji se integrisu u shell (npr. WinRAR i Extract opcije koje dobijate desnim klikom) nece integrisati u shell, ali bi trebalo da rade kako treba... samo sto integracija nece raditi...

RE: Da li ima 64-bit verzija programa?
Sto se tice playera, j*** mi se, iskreno, to toliko malo opterecuje sistem, da mi stvarno nije bitno.
Photoshop i AutoCAD pogledaj na sajtu proizvodjacha.

Sav 32-bit softver koji koristi drivere nece raditi na 64-bit OS-u.

@Sword

to je smrt za pirateriju! (nemas extract u shellu)
mislim da ima i 64bita winRAR, nisam siguran
7zip? KGB?

To je samo bio jedan moj mali doprinos temi... I ne vazi samo za WinRAR naravno (Nisam ni znao da postoji 64-bitna verzija), vec i za ostale programe koji se integrisu na taj nacin...

16-bit ne rade na Win64, to mi je bio glavni turn off.
Ovo će biti popriličan problem za neke starije 32-bitne programe, koji bi inače regularno radili na x64, a imaju stariji InstallShield setup koji ima 16-bitni stub, koji proveri verziju Windowsa pa pušta ostatak setupa...

Ti 16-bit programi me ne brinu, uglavnom imaju update, ili ko ih ****.
Meni smeta sto ne mogu Norton Commander i edit.com da pokrenem, a to mi je najlakse za rad, zbog vida (plus je editor bas kako se meni svidja za razliku od VC++-a)

DScaler! Evo drivera koji omogucava da DScaler radi lepo u XP64, meni bitna stavka.
http://www.icosahedron.de/win64/DScaler.html

Eh, sada, samo jos da shvatim kako su ovi ****** iz M$-a toliko izdebilisali da ne mogu da debilski command prompt pametno Full Screen-ujem! (znaci Alt-Enter ne postiji za konzolne aplikacije!!!!!!). ******....

Hajde malo recnik da se sredi, da se ne bi nepotrebno brisali postovi.

Neni na X64 ne radi od ugrica koje sam probao Colin 2005 i Desperados 2.

x64 je meni bas fino radio, ali opet problem kompatibilnosti i drajvera me je naterao da se vratim na XP posebno sto mi AVR ISP programator ne radi...

Ortaku sam instalirao WinXP x64 i nikako da proradi dial-up konekcija. Instalirao sam nekoliko različitih drajvera za Connnexant modem i nijednom nije pokazivao u device menageru da uređaj ne radi. Sve izgleda Ok, ali kad probam da se konektujem prijavljuje grešku. Dobrodošao bi link za drajvere pod kojima će modem da proradi.

Nazad
Vrh Dno