Šta je novo?

Windows XP Trial verzija

• Začetnik teme Začetnik teme Srga
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

Srga

Čuven
Učlanjen(a)
12.04.2002
Poena
620
I sami znate kako je tesko prodati fizickom licu racunar - a kamoli jos ubediti ga da uzme legalan OS za kucnu upotrebu.
Malo mi je glupo kad prodam nekome racunar sa FreeDOS-om, dodje serviser da isporuci racunar - klinci ga na ulazu jos docekuju - da bi videli neku crticu koja blinka na ekranu a nigde kursora, igrica, zanimljivih programcica 😉
Zao mi dece, majke mi :d

Sto se tice firmi - tu nema pogovora - svakom ide OEM varijanta na isporuceni racunar ali...

Pre par dana dospe mi u ruke varijanta Windowsa za americko trziste koja je kao "trial" i operativna je 30 dana.

Ima fora da se takva instalacija posle patch-uje da bi radila dodatnih tri meseca ( i tako u krug) ali to sad uopste nije vazno i nije tema ove price ( a ni foruma).

Da li postoji nesto slicno za nase trziste i da li je ovakav vid prodaje (uz ovakvu trial verziju) legalan?

Zanimaju me vasa misljenja i iskustva da li ovo "pije vodu".

P.S.
Mrzi me da zovem MS Call centar - osecam se kao najveci pirat u SCG kad pocnem da im postavljam ovakva pitanja 😀

Mislim da je Jugodata prodavala racunare sa trial verzijom XP-a kada neko ne zeli da kupi original OS (mislim da ih jos uvek prodaje). Znaci posle nekog odredjenog vremena prilikom dizanja windowsa trazi te da aktiviras proizvod i ne mozes da udjes u windows.
Takodje na jednoj od particija na hard disku postoji image c particije i jedan .bat file koji kada startujes gazi c particiju i dobijas masinu u prvobitnom stanju, sa novim trial periodom. Jedini problem sto se tom prilikom gube svi podaci koje ste imali na c particiji pa se desavalo da neki korisnici ostanu bez vaznih podataka.
Gomila ljudi nije ni znalo da imaju trial verziju ili ako im je i objasnjeno nisu ukapirali kako to funkcionise.

Nazalost, sa pravne strane ovo je potpuno legalno, ali...

Po meni je bolje prodavati masinu bez operativnog sistema nego ovako neku varijantu.

Pa zar nije svaki windows koji je lagalan na pocetku ne aktiviran, tj imas 30 dana da ga aktiviras?

Poslednja izmena:
Ma imam ga i ja.
To su sad skoro sve prodavnice racunara pocele da rade.
Samo sam hteo da proverim koliko je to zaista "legalno".

Sto se tice trial verzije - mene zanima samo da ja kao prodavac budem cist - jer mi stvarno ne trebaju neprijatnosti sa te strane, a sta ce kupac posle da radi sa masinom to je njegov "problem".
Ionako ima milion "komsija" koji ce im instalirati Windows za pola sendvica :d

Ja ispred firme vise nemam takav luksuz da mogu da se "igram".

Srga je napisao(la):
Ma imam ga i ja.
To su sad skoro sve prodavnice racunara pocele da rade.
Samo sam hteo da proverim koliko je to zaista "legalno".

Pa gde ste nabavili WinXP Trial bas me interesuje ?

jovan_jocic je napisao(la):
Pa zar nije svaki windows koji je lagalan na pocetku ne aktiviran, tj imas 30 dana da ga aktiviras?
Ako imas odgovarajuci serial (corporate verzija?), ne moras da aktiviras Win.

Da li postoji nesto slicno za nase trziste i da li je ovakav vid prodaje (uz ovakvu trial verziju) legalan? Da. Drugarica je kupila racunar u Comtrade-u i dobila Win XP trial. Nazvala je MS call centar (011330 55 00 www.microsoft.co.yu) i izdiktirala brojeve, a ljubazni operateri su posle par sekundi provere rekli aktivacioni kod.
Pozdrav

Poslednja izmena:
Svaki, ali bash svaki original WinXP trazi aktivaciju proizvoda koja moze da traje do 30 dana. Josh nisam spazio mogucnost patch-ovanja zarad josh 60 dana...

Neka me ispravi neko ako gresim - na nasem trzistu (sumnjam i sire) ne postoji TRIAL verzija Windows-a XP...

Ja sam na konfiguraciji kupljenoj kod PC Centra dobio Win2k trial.

Nazad
Vrh Dno