Šta je novo?

Windows XP - Sound volume preko Maksimuma ???

Igoritza

Banned
Banovan
Učlanjen(a)
19.10.2007
Poena
229
dakle, ovako stoje stvari:

Imam neke uzasno meni bitne fajlove, dedine audio kasete koje je snimio 80ih sa detaljnim opisom odredjenih dogadjaja iz vremena drugog svetskog rata koji bi trebali da reshe neke za sada nepoznanice vezano za sve te dogadjaje, ovo napisah samo da skapirate koliko je bitno.

e sad, vec sam ih konvertovao najboljom mogucom metodom u wav fajlove, znaci nema loose kompresije, ali opet su uzasno tihi.

postoji li varijanta da se na Windows XP poveca maksimalni volume ?

imam kvalitetne nove slusalice, i 60+20+20 W 2.1 sistem, koji je uzasno glasan, i to nije problem u jacini samih zvucnika, problem je sto ja to jedino lepo mogu da cujem na slusalicama, a na njima mi treba samo malo preko 100% maksimuma

e sad - preko Media Plyer classic-a postoji Audio Switcher koji bez problema moze da poveca volume preko granice (ne znam kako to radi, da li shalje jacu struju u audio kartu ili kako vec) ali meni treba ukoliko postoji, neko opste resenje, koje na slican nacin kao sto to radi Audfio Switcher u MPC-u, da pojacam za ceo windows

na google nema nikakvo reshenje, a ocigledno moze da se uradi, ako to Audio Switcher moze.

pomagajte

Imaš u Sound Forge-u pojačavanje zvuka. Možeš da radiš normalizaciju ili samo da podigneš "volume" za određeni broj decibela.

povecaj volume wav fajlova u program za obradu audio fajlova

Imam neke uzasno meni bitne fajlove, dedine audio kasete koje je snimio 80ih sa detaljnim opisom odredjenih dogadjaja iz vremena drugog svetskog rata koji bi trebali da reshe neke za sada nepoznanice vezano za sve te dogadjaje, ovo napisah samo da skapirate koliko je bitno.

+1 za Sound Forge, mada sad verovatno postoji i nesto drugo.

Ako su ti snimci bitni, hoce li biti dostupni i obicnim smrtnicima?

snimci manje vise mogu da naprave haos u aktuelnoj situaciji poznavanja ww2 istorije, ko je na kog pucao, koliko je bilo zapravo militantnih grupa pored Partizana i cetnika i ko je zapravo bio sa kim, nego to nije tema sad.

dakle - moze li da se, tweakovanjem integrisanog zvuka, modifikacijom sistema, ili bilo kako - poveca maksimalni XP sound volume ? nije mi reshenje pojedinacan program, bilo sound edit software ili plejer, ne bih mogo sad da vam objasnim komplikovanost situacije i sta zelim da dobijem, znam za sound forge, ali mi treba nesto sto povecava maksimum zvuka sistema.

Asus Xonar DG. On ima integrisano pojacalo za slusalice. I generalno, zvuk je glasniji nego kada se koristi integrusa na ploci.

dakle, ovako stoje stvari:

e sad, vec sam ih konvertovao najboljom mogucom metodom u wav fajlove, znaci nema loose kompresije, ali opet su uzasno tihi.

postoji li varijanta da se na Windows XP poveca maksimalni volume ?

imam kvalitetne nove slusalice, i 60+20+20 W 2.1 sistem, koji je uzasno glasan, i to nije problem u jacini samih zvucnika, problem je sto ja to jedino lepo mogu da cujem na slusalicama, a na njima mi treba samo malo preko 100% maksimuma

e sad - preko Media Plyer classic-a postoji Audio Switcher koji bez problema moze da poveca volume preko granice (ne znam kako to radi, da li shalje jacu struju u audio kartu ili kako vec) ali meni treba ukoliko postoji, neko opste resenje, koje na slican nacin kao sto to radi Audfio Switcher u MPC-u, da pojacam za ceo windows

na google nema nikakvo reshenje, a ocigledno moze da se uradi, ako to Audio Switcher moze.

pomagajte

snimci manje vise mogu da naprave haos u aktuelnoj situaciji poznavanja ww2 istorije, ko je na kog pucao, koliko je bilo zapravo militantnih grupa pored Partizana i cetnika i ko je zapravo bio sa kim, nego to nije tema sad.

dakle - moze li da se, tweakovanjem integrisanog zvuka, modifikacijom sistema, ili bilo kako - poveca maksimalni XP sound volume ? nije mi reshenje pojedinacan program, bilo sound edit software ili plejer, ne bih mogo sad da vam objasnim komplikovanost situacije i sta zelim da dobijem, znam za sound forge, ali mi treba nesto sto povecava maksimum zvuka sistema.

Ne razumem zasto ti treba jaci zvuk za ceo Windows kad u playeru u kom slusas mozes da pojacas koliko ti treba.

Jesi li probao nesto poput ovoga sa slike?

sound.png

A ovo za militantne grupe je poznata stvar.

Evo ovde ti je problem. Kompresija nema nikakve veze jer je sama audio kaseta losija verovatno i od mp3 formata, a da si najbolje moguce konvertovao u wav ne bi imao ovaj problem. Ne kontam zasto ne bi za toliko malo povecao volume ili uradio normalizaciju u SF-u kad si to u startu trebao da uradis dok si snimao... mada ok, ne znamo celu pricu... Ako ti treba blago pojacanje probaj sa ekvilajzerima na plejeru... ili Control Panel/Hardware and Sound/Change System Sound/Playback Tab pa Properties na speakers/Enhacements i Enable za loudness equalization, virtual sound i bass boost...

Pozz

e hvala vam, sad je situacija jasnija. samo jhe trebalo malo vise truda sa vase strane :)

sacu da se igram sa svim ovime sto mi dadoste, valjda ce da bude nesto

ako te ne mrzi da se igras i da to sto finije ispeglas uradi mu "laichki mastering".. pretpostavljam da SF podrzava vst pluginove pa skini izotope ozone, izlecenu verziju naravno... pojacaj malo input ako je bas pretiho, pa na mastering compressor, release na "clipping" i spustaj slajder dok ne budes zadovoljan glasnocom.. imas tu i jos dosta alata pa ako te ne mrzi da provaljujes ti udri po fajn tjuningu :)

samo da pitam nesto - turboman - ovaj control panel za realtek, jel to sa Win7 ?

jer, ja kad kliknem double na narandzastu ikonu, izadje mi ovo, i NIGDE ne znam kako da udjem u taj prozor sto si ti linkovo:

RTJ4P.jpg

kako da otvorim prozor sa opcijama koji je turboman linkovao ?

prozor sa opcijama je vista/7 varijanta ...

elem, sad sam se smorio. boot-ovao sam Ubuntu, i proverio stanje tu - Linux ima volume - 150%. i cuje se daleko bolje nego na windows XP-u, a sad vidim da je volume cap smanjen na Vista/7

dakle, sta sam skapirao do sad - autori drajvera za realtek namerno smanjuju volume output max, ne bi li tako zastitili korisnika od unistavanja audio opreme. Linux je u stanju da pojaca output hardverski (da gurne jacu struju) a bilo koja verzija Windows-a to nema.

kakav smor, a bas sam hteo da nadjem reshenje za povecavanje max volume-a sistema ..

Ali preko 100 % dolazi valjda do degradacije zvucne slike ?

Naravno, sam realtek chip ima svoje ogranicenje, ne moze se od njega ocekivati nemoguce. Mislim nekako i moze uz hardwersko ostecene i klipovan i unisten zvuk. Ako zelis glasniju zvucnu karticu kupi neku drugu. Inace ja kao i drugi predlazem da ti lepo te fajlove proteras kroz neke audio editing programe i filtere i ocisti ih, digni volume i uzivaj. U suprotnom slucaju ako ne zelis da se zezas sa programima slusaj na zvucnicima pojacaj zvuk i to je to.

niste me razumeli - u Linux-u se na 130% maksimuma chuje dalko bolji zvuk, bez ikakvog krchanja, skrpianja i dima iz zvuchnika. samo je glasniji. a da bi potvrdio to, povezao sam zvuchnike na mini liniju, i zvuk zaista moze da se cuje mnogo lepse iako je maksimum.

e, moja ideja je bila da to uradim nekako u realtek/windows-u ali ne moze, oca da je ... eventualno ako neko zna da reprogramira realtek drajvere ? :p zapravo kapiram da je u pitanju jedna linija koda ..

@Igoritza
Trebas da odradis normalizaciju tih fajlova.
http://en.wikipedia.org/wiki/Audio_normalization
Ova prica oko degradacije kvaliteta snimka tebe u ovom slucaju ne tangira previse jer je to snimak govora, a ljudski govor je potpuno razumljiv ako imas frekvencije od 300 Hz do 3400 Hz ili tako nesto, ali uglavnom imaces sasvim razumljive snimke. Normalizaciju mozes da odradis pomocu vise programa. Sound forge i Gold Wave su prvi koji mi padaju na pamet, ali ih ima gomila.

uspeo sam da podesim sve, tako da sad manje vise cujem sve sto se kaze. hvala vam svima. a Kvu ce lepo nakon sto ja to sve popishem i zapisem, da mi uradi peglanje tih fajlova, znamo se mi od lane, samo se nije sam ponudio baraba :)

Nazad
Vrh Dno