Šta je novo?

Windows XP preko Viste = izgubljena garancija?

Adanos

Slavan
Učlanjen(a)
30.03.2006
Poena
345
Naime imam jedan problem. Imam Toshibu x200-15k sa preinstaliranom Vistom koja me u poslednje vreme extremno nervira i zeleo bih staviti XP. Ako to uradim sam (isprsla verzija) da li to znaci da gubim garanciju? Moram li kupiti original XP i da mi ga u servisu instaliraju?
Hvala unapred.

Garancija bi trebala da ti vazi samo za hardver laptopa. Proveri u servisu ili u radnji gde si kupio laptop, ali ja tu ne vidim razlog zashto ti ne bi instalirao OS koji tebi odgovara. Ipak si ti kupio laptop da bi ga koristio u skladu sa svojim potrebama.
P.S. Za Toshibu ti garancija verovatno nece ni trebati, lichno sam video jednu koja je normalno radila posle pada na beton sa 1,5 metra :D

Slobodno istaliraj sta god hoces, garancija ti ostaje.

Garancija nema veze sa Os.
Ako ti je OEm Vista nemas pravo na downgrade jer nemas Sa (software assurance), ako si je kupio
za firmu koja je u OVS-u imas pravo na downgrade, ali ti treba instalacioni medij, koji je u tom slucaju oko 40$.

Hvala mnogo dobri ljudi :D

Ako ti je bitno da je OS legalan mozes da zahtevas da ti preinstaliraju originalni XP na laptop. Proizvodjeci i prodavci laptopa u svetu su prepuni tih zahteva i MS je skoro pojednostavio proceduruza prebacivanje sa Viste na XP

Garancija nema veze sa Os.
Ako ti je OEm Vista nemas pravo na downgrade jer nemas Sa (software assurance), ako si je kupio
za firmu koja je u OVS-u imas pravo na downgrade, ali ti treba instalacioni medij, koji je u tom slucaju oko 40$.

Ispravka. Ako imas Vistu Business, IMAS pravo na downgrade na Xp. Skeniras OEM nalepnicu , posaljes i Microsoft i oni ti kazu aktivacioni kljuc za Xp. Treba ti jos samo XP disk kit.

U poslednja dva dana sam imao gomilu tih pitanja na poslu, kontaktirao sam Microsoft i dobio ovakav odgovor. Izgleda da je po belom svetu tesko ubeditiraju zasto je Vista bolja od Xp-a, cim se zeli nazad Xp.

Nije u pitanju teško ubjeđivanje. Vistu Business kupuju ljudi kojima treba poslovni laptop, a oni nisu tolerantni kada njihovo sredstvo za rad, neće da radi kako treba. Pod ovim podrazumijevam razne nekompatibilnosti poslovnih aplikacija sa Vistom.
Ovo sa downgrade-om je tačno, HP to praktikuje već mjesecima. Kupiš laptop sa Vistom Business (svaki poslovni laptop dolazi sa njom), downgrade na XP, koristiš XP dokle hoćeš i onda vratiš Vistu (uz brisanje XP-a).

Vrh Dno