Šta je novo?

Windows XP istalacija - devojka ‘oce glavu da mi otkine

banisha

Čuven
Učlanjen(a)
28.01.2003
Poena
630
Elem, problem je nastao pri reinstalaciji Windows XP-a na njenom kompu.

Na hard disku postoje dve particije, pri tome je sitem bio na prvoj velicine oko 40GB, dok su na drugoj D, bili razni drugi podaci i ona je oko 120GB. Ideja je bila da se prva tj. C formatira i od nule instalira operativni sistem, a da se druga ne pipa i da na njoj ostanu svi podaci.
Kada mi je u dijalogu za instalaciju XP-a ponudjen izbor particije na koju zelim da instaliram operativni sistem, ja sam naravno odabrao particiju C i onda sam dobio upozorenje da ne mogu na istu particiju da instaliram 2 operatvna sistema. Naravno nisam to ni mislio, ali ja sam ocekivao neku opciju gde ce da mi ponudi da formatiram tu particiju. Posto me to nije pitao, vratio sam se par koraka unazad i napravio sledecu veoma GRUBU gresku. Obrisao sam C particiju i odmah od nje napravio novu i formatirao sam je u NTFS. Ali pri sledecem restartu desila se sledeca stvar. Particije su zamenile mesta, C je postala D and the other way around. Nastavio sam da instaliram sistem nadajuci se da je u pitanju neka greska, ali kada se instalacija zavrsila i dalje je zadrzano isto stanje tj. zamena particija.
I sada je stanje potpuno obrnuto. Veca particija je sa pod slovom C, a manja je D i na njoj je instaliran XP.
Probao sam sa integrisanim Windows-ovim drive mapperom da promenim redosled, ali je on je odbijao da to uradi. Za prvu particiju zato sto je primarna, a za drugu jer se odatle podize sistem.

Potrebno je da mi pomoc oko toga kako da vratim stanje na staro, tj da ponovo prva bude manja particija i da na njoj bude operativni sistem. Dolaze u obzir sva resenja i nije poterbno da sistem i posle vracanja stanja na staro radi, jer i onako planiram da ponovo sve instaliram.

Pomagajte ljudi, glava je u pitanju :)
Hvala

PS Jos jedno bonus pitanje. Kada instaliram sistem na particiju na kojoj vec postoji OS, kako da pozovem opciju za formatiranje pre instalacije?

Najlakse ti je da u partition magic-u pogledas sta si tacno napravio sa particijama. Koja je primary, koja je logical... Ako nemas pm, skini hiren's boot cd, srezi ga i koristi.
Partition Magic lepo radi za particionisanje do XP-a. Za vistu je druga prica :(

Mozes da iskoristis pm za brisanje i pravljenje novih particija. Mada to isto mozes da uradis i iz samog XP setupa. I onda instaliras system na manju particiju.

Bonus odgovor:
Nikako, XP setup ti to sam ponudi posto si izabrao gde zeils da ga instaliras.
Obicno javi da nema mesta ili da ima postojeci OS pa mora da uradi format. I trazi ti da pritisnes C da bi nastavio.
Ako ne daje onda sam udri format c: iz nekog programa ili sa flopija. Mada meni je to uvek radilo sa XpSP2

Mali tip:
XP ti uvek kaze velicinu particije! Pa ako se promeni slovi ili obrise ime (label) velicina particije je konstanta i trudi se da je zapamtis ;)

Posle pročitanih nekoliko loših iskustava sa programom Partition Magic (ne i mojih),

preporučio bih ti program Acronis Disk Director Suite.

Posle pročitanih nekoliko loših iskustava sa programom Partition Magic (ne i mojih),

preporučio bih ti program Acronis Disk Director Suite.

@banisha
dobitna kombinacija,
slican sam problem imao i sa ovim programom sam ga resio.
mada najlakse je da menjas devojku, glava je u pitanju :D .

Најбоље би ти било да тај хард лепо прикачиш на други комп и све податке пребациш на други хард затим га вратиш и све партиције исформатираш, инсталираш нови ХР... вратиш податке назад и помазиш девојку...
Јесте да је мало напорније али је најсигурније...

Најбоље би ти било да тај хард лепо прикачиш на други комп и све податке пребациш на други хард затим га вратиш и све партиције исформатираш, инсталираш нови ХР... вратиш податке назад и помазиш девојку...
Јесте да је мало напорније али је најсигурније...
Ja bih najradije primenio ovaj sistem,kao sto si vecj rekao,jeste cimavije,ali ovako znas sta si uradio i nema brige.

Ono što su napisala dvojica prethodnih članova je sporiji, ali i bezbedniji i pouzdaniji način.

...za one koji nisu sigurni sta rade...

Ovako bi zapravo trebalo (by the book):
Napravi backup ličnih podataka na drugi hard disk, instaliraj sve "od nule", ali izbegavaj bilo kakve dodatne menadžere za particije, jer ćeš kad tad ponovo poljubiti zid!
Butuj sa instalacionog CD i tokom instalacije prvo ukini sve particije, pa napravi željenu particiju za XP, instaliraj XP i onda iz XP Disk Management Console definiši ostale particije / logičke diskove po želji. Vrati backup sa drugog računara...
Čiča-miča...
:)

Poslednja izmena:
Svega ovoga ne bi bilo, da je banisha otisao u policiju ili da prevedem, da je imao hard sa slobodnih 120Gb. Posto to nije slucaj, banisha ce morati da se dovija na druge nacine. A i ne znam sta mu se desilo, banisha inace ne pravi ovakve greske, ali sada je shvatio da ne moze jednom rukom da vrsi instalaciju , a da drugom mazi devojcicu. Banisa jos uvek nije toliki profesionalac :p
Salu na stranu, zahvaljujem se svima na pomoci i odgovorima.

E sad, niko mi nije odgovorio da li je ovo sto se desilo normalno, tj. da li kada se izbrise prva particija i u istoj sesiji od nealocranog prostora napravi nova, instalacijska procedura XPa odmah drugu proglasava za primarnu, a novoj dodaje prvo sledece slobodno slovo. Jer ponavljam, ja sam sve to uradio u cugu, tj. izmedju brisanja i pravljenja nove particije nije bilo restarta. I naravno ocekivao sam da ne dodje ni do kakvih promena.

Sto se tice predlozenih resenja, Partition Magic sam koristio, doduse za drugu namenu, tako da sam sa njim koliko toliko upoznat. Acronis DDS nisam koristio, ali za sve postoji prvi put.:)
Da li pored Hirens Boota postoji jos neki slican skup alata koji bi mogao da se bootuje sa flash drivea, jerbo Asus M2N-E (doticna MB) podrzava boot sa "removable" uredjaja. I iz kojeg bi mogle da se rade operacije formata, i ostalih peripetija sa diskovima u slucaju da zakaze integrisano resenje "Malog mekanog" sto rece Tarot Milan :D
POzz

Poslednja izmena:
Kad na saksiji postoji rupa koja odlično vrši svoju jedinu funkciju, bušenjem novih rupa rizikuješ da se dno saksije raspadne.
Brljotine Magičnog sa ispremeštanim redosledom particija su više pravilo, a ređe izuzetak...
Za ozbiljne stvari (temelj na kom će sve da počiva) ne bi trebalo koristiti polulegalne "profi" alate koje je neko pre vas krpio i prepravljao... posebno ako već postoji pravo profi rešenje u kutiji koju smo dobili.
PS
Al' u tom slučaju možda ne bismo ni imali o čemu da divanimo...
:)

E sad, niko mi nije odgovorio da li je ovo sto se desilo normalno, tj. da li kada se izbrise prva particija i u istoj sesiji od nealocranog prostora napravi nova, instalacijska procedura XPa odmah drugu proglasava za primarnu, a novoj dodaje prvo sledece slobodno slovo.

Da ako imas vise primarnih particija. Ako se dobro secam XP podrzava do 4 primarne particije (nek me neko ispravi ako gresim). Ali ako imas samo jednu onda ona druga ostaje logical extended (ne menja je u primarnu) ali joj menja slovo.
Zato ti i kazem da se fukusiras na velicinu same particije ;)

Ali ako ces se vec zezati sa clean instalacijom, mozes da probas par stvari. Napravis 3 primarne, par logickih particija, pa ih brises iz setupa i javis nam rezultat :D

A zasto sada ne instaliras ponovo XP na onu manju particiju na koju si prvobitno i hteo da instaliras? Nakon instalacije samo obrises windows,program files i documents and settings sa ove vece particije jer su od windowsa koji ti ne treba i izmenis boot.ini fajl tako da ne daje izbor za dva operativna sistema i to je to.

@IgorHW

Zato sto je sistem na manjoj :d
Da ponovim jos jednom i malo razjasnim situaciju jer sam mozda u prvom postu bio malo konfuzan, sta cete pisao sam u uplasen, u afektu :p

Stanje pre bilo kakvog pipanja:
C: (40GB) instaliran XP
D: (120GB) podaci
Stanje posle moje instalacijske "intervencije":
C: (120GB) podaci
D: (40GB) instaliran XP (koji se btw ponasa malo cudno, valjda mu smeta sto nije na C-u)

Dakle doslo je do proste zamene slova particija. Iako je na fizicki daljem delu hard diska, veca particija sada je C, a manja koja je na pocetku diska je D.

@CoR

Tacno stanje particija ne znam (koja je primarna, koja logical), to cu da utvrdim kada ponovo odem da sredim komp, sto ce biti u nedelju (trenutno sam pobegao iz BGa, da budem izvan domasaja :D)

@Kvaka 22

Ali ako drugog resenja nema, moracemo da busimo tu rupu, pa makar rizikovali i petunije i muskatle ;)

Pozdrav

U svakom sluchaju pochni da gledash ponudu super lepkova na domacem trzishtu,jer glava ti sve vishe dobija tendenciju odvajanja od tela :d

Pogresno sam razumeo, ja sam mislio da je problem u tome sto si instalirao windows na pogresnu particiju. Tebi je znaci problem samo to sto su slova zamenjena, a to nije razlog da ti se windows cudno ponasa a bogami ni razlog za secenje/otkidanje glave :)

@banisha

To sto se C sada zove D i obrnuto, nema veze, bitno je da joj nisi "sredio" podatke sa vece particije (onda bi imala razlog da ti otkine glavu :d ). Ne bi smelo da win radi sporije samo zato sto je na particiji koja se zove D: :d , onda bi meni win trebao raditi 4x sporije zato sto je na particiji F. :d

@marko NS

Lako je tebi da kazes nema veze...
I ja takodje imam 3 sistema na drugom kompu, instaliranih na particijama C, D i E, i svi rade perfektno, ali kada se npr. ne pojavi ikonica za My Documents u My Computer i kada se jedan bezvezni program zaglavi tokom podizanja, nema sanse da se objasni da to nije do toga i eto za mene belaja :)
Btw, do cega moze da bude da nema ikonice za MyDocumens u MyComputer-u?

PS Ovo je poslednji put da instaliram sistem, od sad samo kupujem masine sa preinstaliranijm OSom :)

Tebi je znaci problem samo to sto su slova zamenjena, a to nije razlog da ti se windows cudno ponasa a bogami ni razlog za secenje/otkidanje glave :)

Izgleda da mu ne znaš devojku...:-devil-:
Doduše ne znam je ni ja, ali sam imao prilike da "detaljnije" upoznam par takvih i ako je njegova od tih veruj mu, glava mu je u VELIKOJ opasnosti...:smack:
Tu je jedino pitanje koja glava, ali svejedno, šta će ti jedna bez druge...:d

@BANISHA
idi u control panel/administrative tools/computer managment/disk managment
klikni desno dugme na particiju i rokni change drive letter and paths

E sad, posto je ipak windows u pitanju, radi ovo na sopstvenu odgovrnost ;)

Pa ne moze tako da menja letter sistemske particije...

Poslednja izmena:
Ja mislim da ne moze nikako da promeni a da mu win radi normalno, tj moze, al da se cacka sa ini fajlovima i samim boot-om sto naravno ne ume.
Najbolja varijanta ti je da nadjes ortaka sa malo vecim hdd-om, odes do njega i backupujes sve bitne fajlove kod ortaka, formatiras i ubijes sve particije, napravis ih o5 ovog puta kako treba i zavrsis instalaciju, kasnije naravno vrnes podatke od ortaka.

Pa ne moze tako da menja letter sistemske particije...

iz samog win-a ne moze
ali pomocu acronic disk director-a moze,
licno sam probao na licnoj kozi :D .

EDIT: sad vidoh "pa ne moze TAKO da se....."

Poslednja izmena:
Verovatno je prilikom prvog instaliranja windowsa neko napravio gresku i napravio dve primarne particije, umesto primarnu i extended. Brisanjem prve primarne particije druga primarna particija postaje C.
U particionoj tabeli u MBR-u postoji mesto za max. 4 particije. Predpostavljam da je situacija bila ovakva:
1. C - 40GB, primarna, butabilna
2. D - 120GB, primarna
3. ---
4. ---
pose brisanja C:
1. c - 120 GB, primarna
2. ---
3. ---
4. ---

posle instalacije XP-a
1. C - 120 GB, primarna
2. D - 40 GB, primarna, butabilna
3. ---
4. ---

Posto se u tabeli se nalaze samo "pokazivaci" na fizicke sektore odakle particija pocinje i koliko je dugacka, zamena C i D ne znaci da su podaci premesteni na disku.

Kada pravite paarticije onda treba voditi malo racuna u rasporedu i tipu particija. Moj predlog je da imate jednu primarnu i jednu extended pa da na toj extended napravite jednu ili vise logickih particija:
[PRIM][EXT[LOG1][LOG2]]
PRIM ce biti c
LOG1 ce biti d
LOG2 ce biti e

A zbog cega je greska ako su obe particije primarne?

Slovne oznake diskova se nalaze u windows registry-u (HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\MountedDevices) tako da tvoja prica o zameni slova zbog brisanja particije ne pije vodu, osim u slucaju da je mogao iz samog windowsa da obrise particiju na kojoj je windows a to je nemoguce.

Prijatelju nemoj da se mucis odvoji 3 sata i uradi onako kako ti je rekao
Jovandeka i ima devojka da te prosto obozava.
Znam kako ti je i ja sam svojoj zaj..o slicno. I mogu ti reci vise te vole. A usput im das bombon da cuclaju dok gledaju podizanje, mislim sistema. :)

Sutra je trenutak istine.
Ili ce mi zivot biti cvece, ili mene vise biti nece... :d
I naravno pisem sta je tacno bilo sa particijama i sa glavom :)

Poslednja izmena:
E sad, niko mi nije odgovorio da li je ovo sto se desilo normalno, tj. da li kada se izbrise prva particija i u istoj sesiji od nealocranog prostora napravi nova, instalacijska procedura XPa odmah drugu proglasava za primarnu, a novoj dodaje prvo sledece slobodno slovo. Jer ponavljam, ja sam sve to uradio u cugu, tj. izmedju brisanja i pravljenja nove particije nije bilo restarta. I naravno ocekivao sam da ne dodje ni do kakvih promena.POzz

evo da i ja kazem par reci iz svog iskustva... u vise navrata sam bio suocen sa istim problemom. jednom na svojoj, vise puta na tudjim masinama...

krenimo redom... u principu, MS savetuje da bi bilo dobro da se pri svakoj novoj instalaciji potpuno obrise particija C, a da se onda ponovo oformi i da se na nju instalira win. neko se pak oslanja samo na formatiranje iste i novu instalaciju. no to sada nije tema...

nakon sto sam prvi put imao problem obratio sam se MS-u. njihov odgovor i moje iskustvo u narednim problematicnim situacijama se slazu - sve particije na hardu treba proglasiti za primarne i tada se ovakav problem sigurno nece javiti. naravno, moze ih biti max. 4, ali ce retko ko i imati potrebu za vise na jednom hardu.

koliko sam shvatio pojedine ucesnike ovog thread-a, ovo se dijametralno razlikuje od njihovih zakljucaka. po meni, proglasavanje vise particija za primarne nikako ne moze biti ni pogresno, ni lose.

mogao bih jos dodati da je najbolja kombinacija > poseban hard za C: od recimo 40-80 GB i instalaciju OS i tada sigurno ovakvih problema nema.

za tvoj problem i situaciju u kojoj si ovo je najrazumnije resenje:

Jovandeka je napisao(la):
Најбоље би ти било да тај хард лепо прикачиш на други комп и све податке пребациш на други хард затим га вратиш и све партиције исформатираш, инсталираш нови ХР...

s tim sto sve particije treba ukinuti jos na toj drugoj masini. radi ustede vremena, na toj drugoj masini mozes odmah kroz Disk Management Console formirati nove particije za taj hard po zelji, na jednu od njih (drugu, trecu...) odmah vratiti sve podatke kako ne bi kasnije gubio vreme (milsim na onih 120GB) i onda vratiti hard na svoju masinu i instalirati XP.

Poslednja izmena:
Verovatno je prilikom prvog instaliranja windowsa neko napravio gresku i napravio dve primarne particije, umesto primarnu i extended. Brisanjem prve primarne particije druga primarna particija postaje C.
U particionoj tabeli u MBR-u postoji mesto za max. 4 particije. Predpostavljam da je situacija bila ovakva:
1. C - 40GB, primarna, butabilna
2. D - 120GB, primarna
3. ---
4. ---
pose brisanja C:
1. c - 120 GB, primarna
2. ---
3. ---
4. ---

posle instalacije XP-a
1. C - 120 GB, primarna
2. D - 40 GB, primarna, butabilna
3. ---
4. ---

Skoro potpuno si bio u pravu osim sto posle instalacije XP-a, D je bila logicka i aktivna (mada ne znam kako je moguce da je XP bio instaliran na logicku, a ne na primarnu particiju, mora da je i to moguce :trust: ).
Elem, problem sam resio na sledeci nacin:
1. Startovao sam Partition Magic sa Hirens Boot-a.
2. Prvo sam konvertovao manju particiju (pod slovom D) iz logicke u primarnu.
3. Zatim sam postavio da manja particija bude "active", tj vratio sam joj prvobitni status (kao sto je bilo pre instalacije).
4. Prethodni korak je proizveo da veca particija postane "Hidden", tako da sam samo uradio "Unhide partition". Lupio apply i molio boga da podaci na vecoj particiji ostanu netaknuti da ne moram da radim neki recovery.
5. Ubacio instalacioni CD XP-a, i meniju izbora particije video sam da se stvar vratila u normalu, tj. da je prvo isla manja C, a zatim veca D particija. Takodje tu sam video da je veca particija poprilicno zauzeta sto me je uverilo da su podaci na vecoj particiji i dalje prisutni (nisam bio siguran da nisam slucajno nesto zeznuo sa onim "unhide partition"), tako da sam malo odahnuo. Instalirao XP do kraja i uverio se da su svi podaci na vecoj particiji (sada D, kao sto i treba da bude) "zivi i zdravi".
6. Misija uspesna: reputacija sacuvana i glava ocuvana :D

PS Jos jednom, hvala svima na pomoci.

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno