Šta je novo?

Windows XP Home vs. Windows XP Professional

sysninja

Čuven
Moderator
Učlanjen(a)
21.11.2005
Poena
750
Ovako.

Imam na laptopu originalni Windows XP Home. Zbog nekih mojih potreba treba da instaliram XP Professional.

"Kupio" sam "originalni" (recimo da je tako, u skladu sa forumskim pravilima) XP Professional i krenuo clean install. Bootujem ga sa cd-a i sve ok dok učita ono na početku instalacije kad mi se pojavi da ne može da pronađe nijedan hard disk na kompjuteru. Kapiram da je u instalaciji XP Home-a koji sam dobio uz laptop sadržan neki drajver za SATA1 hard, a da tog drajvera na XP Professional disku nema. Kako da prevaziđem ovaj problem?

Pozdrav. 😉

EDIT: Da li možda treba startovati instalaciju direktno iz Windowsa ili šta već da bi prepoznao disk?

EDIT2: Sad sam našao neki SATA drajver na utility disku koji sam dobio uz laptop, da ga ubacim u install preko nLite?

Poslednja izmena:
pa, pretrazis malo ovaj forum, bilo je mali milion pua price o tome

nemoj da pregazis Home, ostavi ga zbog legalnosti a Pro stavi na drugi particiju
valdja ces uspeti da je napravis

inace je lakse dati malo vise para prilikom kupovine laptopa i tako imati Pro umesto Home

Imam ja dve particije, ali neću da mi bespotrebno zauzimaju prostor dva OS-a.

A za kupovinu, veruj mi, da sam ja kupovao, kupio bih professional. Ovako sam dobio laptop, tako da nisam birao. 😉

Kao što sam i pretpostavio, staviću drajvere preko nLite. Hvala na pomoći.

Poslednja izmena:
Ako ne uspeš, probaj da nađeš u BIOS-u opciju za koju se ne sećam tačno kako se zove, ali je nešto tipa "Enable/Disable native SATA mode". Ne sećam se da li sam to uključio ili isključio, ali mi je na jednom laptopu omogućilo da instaliram XP professional.

Inace ako koristis racunar za kucu bez mreza sa domenima i ako ti ni jedan program ne zahteva eksplicitno XP professional postavlja se pitanje sta ce ti... Od kada sam kupio laptop na njemu je Isti XP Home i sto se stabilnosti tice ne moze da se poredi sa nijednim "legalnim" Windows XP Pro pa cak ni LEGALNIM koji nam je Microsoft dao ( doduse verovatno je hardware bio u pitanju i nesklad u istom )... takodje jede manje rama i cini mi se ima i brzi odziv...

sacuvaj ti taj win za svaki slucaj, jer pored toga sto je legalan, on je i optimizovan za laptop.
sacuvaj bar kao ghost, jer znam neke :d koji su se naknadno kajali.

Naravno da sam sačuvao ghost.

Instalirao sam Professional, sve je proteklo u najboljem redu.

Što se tiče opterećenosti memorije, meni za sada professional manje jede nego home kad sam ga instalirao, ne znam ni sam kako.

Hvala svima na pomoći, tema može da se zatvori sem ako nema neko nešto da doda. 🙂

verovatno zato sto Home ima vise aktivnih procesa (u ovom slucaju)

ili nisi sve instalirao 🙂

Recimo da sam sve instalirao, ne znam da li se tripujem, ali Professional mi mnogo bolje radi nego Home. Videćemo kada ga budem preopteretio sa nečim, ali za sada je ok. 😉

pozdrav

Na svakom laptopu sa preinstaliranim Windows-om dolazi i gomila pokrenutih servisa (procesa) (AV, touchpad, nekakav LAN wizard, grafika, backup...), kojih bude i preko 40.
Sa čistom instalacijom pokreću se samo osnovni Windows servisi (nisu čak ni oni svi potrebni) i bude ih manje od 20, tako da nije čudno da računar radi bolje.
To sve nema nikakve veze sa verzijom Windows-a Home/Pro, ali ima sa npr. update-ima - Windows sa instaliranim svim update-ima, patch-evima, hotfix-ovima radi neznatno sporije i pokreće se vidno sporije.

Nazad
Vrh Dno