Šta je novo?

Windows XP 32-bit pitanje u vezi memorije

SaleAch

Slavan
Učlanjen(a)
03.07.2005
Poena
310
Pozdrav, hteo bih samo da pitam da li postoje neki problemi prilikom koriscenja XP SP3 32-bit i 4 GB memorije, mimo naravno ogranicenja u kolicini memorije kod 32-bitnih sistema?
Naime, da li ce sistem raditi stabilnije ako se na postojecih 2GB memorije doda jos 1GB, pa da ukupna kolicina bude 3GB sto sistem moze normalno da prepozna, ili ce sve raditi besprekorno i ako dodam jos jedan modul od 2GB, pa makar i nemao celu kolicinu memorije na raspolaganju? Da li ce memorijski kontroler moci da radi u dual channel rezimu bez obzira sto nije sva memorija adresirana?
Hvala!

Pozdrav, hteo bih samo da pitam da li postoje neki problemi prilikom koriscenja XP SP3 32-bit i 4 GB memorije, mimo naravno ogranicenja u kolicini memorije kod 32-bitnih sistema?
Naime, da li ce sistem raditi stabilnije ako se na postojecih 2GB memorije doda jos 1GB, pa da ukupna kolicina bude 3GB sto sistem moze normalno da prepozna, ili ce sve raditi besprekorno i ako dodam jos jedan modul od 2GB, pa makar i nemao celu kolicinu memorije na raspolaganju? Da li ce memorijski kontroler moci da radi u dual channel rezimu bez obzira sto nije sva memorija adresirana?
Hvala!
Nece biti problema, radice dual channel.

XP vidi do 3.75GB, radice u Dual Channel-u, a ostatak mozes da stavis u RAMDisk :type:

hvala forumasi na odgovorima, ovo sa ramdiskom cu malo da proucim...

Koliko si se igrao sam ovim? Koliko se dobija a koliko gubi ako bi se koristilo za neke svakodnevne aplikacije

Dusu dalo za Internet Temporary Files ili neke druge temp fajlove. Ja sam koristio jedno vreme za Premiere Cache, ali mi je ponestalo memorije, a i treba cekati da se sacuva image pre restarta ili gasenja, tako da sam batalio. Moze na XP-u da se koristi za swap file recimo.

Opera ima ugrađenu tu mogućost da se do 400MB kešira u memoriji a de se u potpunosti izbegne keširanje na HDD.

Šta bi se ovim dobilo u odnosnu na ugrađenu opciju u Operi?

Opera ima ugrađenu tu mogućost da se do 400MB kešira u memoriji a de se u potpunosti izbegne keširanje na HDD.

Šta bi se ovim dobilo u odnosnu na ugrađenu opciju u Operi?

Pa ako ti XP vidi 3.5GB, onda tih 400MB vadi iz njih, a ako podesis RAMDisk na ostalih 0.5GB, onda ti je ceo RAM slobodan za druge stvari... Ali, ionako je malo verovatno da ces na XP-u da iskoristis svu slobodnu memoriju, tako da nema potrebe da se zezas.

Ma na XP je jasno i logično odnosno ne na XP nego na svakom 32 bitnom sistemu koji ima 4GB memorije a nije hakerisano da vidi sve.

MIslio sam inače

Nazad
Vrh Dno