Šta je novo?

Windows x64 sistemi zamrzavaju

Seraph0301

Poštovan
Učlanjen(a)
08.01.2015
Poena
54
Pozdrav! Dakle imam problem sa windows 64 bitnim sistemima. Probao sam nekad ranije windows 7 x64 i pc bi ledio u random intervalima. Cak i u safe mode. Nakon toga sam flashovao bios na zadnju verziju i nedavno odlucio da probam ponovo sa win 8 x64. Desava se ista stvar. Zaledi na loginu, a safe mode traje nesto duze, iz task managera sve funkcionise ok, jedino cpu freq je 100% (ne usage). Provjeravao memoriju (vadio pa vracao stick po stick), radio memtest, mijenjao postavke u biosu, opet isto. Znaci ledi novo instaliran win, doduse 3 particije sa muzikom, sli

-kama nisu formatirani pri instalaciji ako to ima veze.

Konfiguracija je:
AMD phenom 9600 quad core
MA-MS56-S3
5gb rama ddr2 (1 od 2gb ostale po 1gb)
Sapphire radeon r9 270 oc dualx
Chieftec 500w
Wd HD 500gb

Sumnjam na procesor iako je 64 ready ili maticnu. Sva misljenja su dobrodosla. :)

Poslednja izmena:
Za pocetak podigni sistem sa live linux sa cd ili usb.
Ako radi tako onda nije do komponenti vec drajvera , virusa, eventualno do hard diska.
To CPU 100% zauzece mirise na neki svchost.exe bitcoin miner virus.
Skini malwarebytes pa procesljaj sistem (ako uspe da skenira do kraja) ako ne "zaledi" pre.

Poslednja izmena:
Uradio sam dual boot(drugi sistem je 32bit) bas zbog tog malware da bih mogao skenirati na miru bez ledenja, nasao je i pobrisao sam ali problem je i dalje tu. Linux 64 sam pokrenuo sa usb i radio je normalno ali nisam pokusao da ga instaliram, probacu kasnije, znaci ako podignem linux nije problem sa hardware-om? Da uradim potpuni format pri instalaciji windowsa? Hvala ti na brzom odgovoru!

Poslednja izmena:
Ne instaliras live linux vec direktno sa diska ili usb podignes sistem, to on sam odradi samo
u biosu namestis da ti prvo bootuje sa cd ili usb.
Znaci 32-bit sistem radi bez problema?
Ima li to CPU usage 100% na njemu?
Probaj windows 10.

Napisao sam malo nejasno. Linux sam uspio da pokrenem sa usb-a i to 64 bitnu verziju.
Sto se tice 32 bitnih sistema svi rade do sada (imao sam 7, 8 i sada 8.1).
Cpu ima normalan usage na 32 i na 64 s tim sto mu je maximum frequency uvijek 100% na 64 a nizi i varira na 32.

Ne radi ti power save opcije na 64-bit, radi ti procesor na 2.6ghz stalno?
Koje su temperature procesora?

Kako ti je ovo podeseno u windowsu?

Screenshot (16).png

Poslednja izmena:
Mijenjao sam power opcije na high performance na 64 i dalje je ledio.
Za temperaturu cu pokusati da provjerim jer brzo zaledi pa ne znam da li cu stici da instaliram aplikaciju.

Mijenjao sam power opcije na high performance na 64 i dalje je ledio.
Za temperaturu cu pokusati da provjerim jer brzo zaledi pa ne znam da li cu stici da instaliram aplikaciju.
Pa nemoj na high, zato ti procesor stalno radi na max, namesti na power saver.
Podesi i u biosu inace ti nece raditi.

Bio mi je na balanced po defaultu, pa sam prebacio na high. Mislim da sam prebacivao i na power saver, ali nisam siguran. Probacu ponovo.

U biosu imas u Advanced BIOS Features imas AMD K8 Cool&Quiet control stavi na auto ako je na disable.

Na auto je. Evo sad sam pokusao i sa win 7 64. Prvi put je zaledilo nakon instalacije pri prvom pokudaju podizanju sistema. Drugi put na loginu, uspio sam uci u safe modu, mozda nekih 5 minuta nakon cega je zaledio. Isto usage nizak freq visoka. Kada sam instalirao odspojio sam sve sto mi je prikljuceno na usb, jer sam procitao da i to moze praviti pronlem ali opet isto.

Da ti se procesor toliko greje ne bi uspeo da instaliras sistem.
Mislim da nije do frekfencije procesora, trebalo bi da radi i tako.
Nesto do harda ili drajvera mozda za chipset instalira pogresne i pregreje ga.
Probaj u biosu da oboris malo napone za NB i procesor.

Imas pivo od mene. :) Oborio sam voltazu procesora i usao sam u normal modu i sve je funkcionisalo dobro da bi nakon mozda pola sata zaledio, ne mogu da utvrdim da li je zbog opterecenja procesora ili zbog neceg drugog. Uglavnom sad bar imam sansu da se borim, nadam se da je moguce da u potpunosti uklonim problem. Instalirao sam drivere od graficke, pa cu vidjeti kako se dalje ponasa.

Zadnji put kada je zaledio bio mi je upaljen task manager i tako zaledjeno mi je ostalo 42% procesor usage i 24% rama. Nekada zaledi odmah a nekada zaledi a ja mogu da mrdam kursorom jos par sekundi dok ne zamrzne i on.

Skini AIDA64 pa pogledaj temperature.
Okaci i onu stranu overclock.

Screenshot (310).png

I CPU-Z da vidimo kolika je napon procesora.

ne ovo je sa 64 bita. Sada sam recimo bez ledjenja sigurno sat vremena, igrao WOT bez problema (doduse imao sam nize FPS nego kada igram na 32 bita i generalno mi se cini da su performanse gore)
A na 32 nikada ne zaledi.

Provjerio disk:

The hard disk status is PERFECT. Problematic or weak sectors were not found and there are no spin up or data transfer errors.
No actions needed.
temp:41

Instalirao drajvere, resetujem da testiram.

Edit: Nakon restarta, zamrznuo na startu kada sam otvorio chrome, nakon ponovnog dizanja sistema vidim da mi cpu skoci na 80% kada npr otvorim chrome. Mozda je vrijeme da se pomirim da nema nista od 64bita sa ovim procesorom.

Poslednja izmena:
Sta kaze event viewer? mora biti nekog traga?

Probaj ovo:
1.Vrati BIOS na default
2.Udji u safe mod i kucaj u search-u msconfig, otvori services i odcekiraj superfetch, restartuj komp
3.Idi u Start- Control Panel - Administrative tools - Diagnose your computer's memory problems, izaberi Restart now i cekaj da zavrsi, nakon restarta pokazace ti da li je nasao neki problem sa memorijom.
Javi kako je proslo :)

Probaj ovo:
1.Vrati BIOS na default
2.Udji u safe mod i kucaj u search-u msconfig, otvori services i odcekiraj superfetch, restartuj komp
3.Idi u Start- Control Panel - Administrative tools - Diagnose your computer's memory problems, izaberi Restart now i cekaj da zavrsi, nakon restarta pokazace ti da li je nasao neki problem sa memorijom.
Javi kako je proslo :)

1.Vracao nekad ranije, nije pomoglo.
2.Ugasio ga, nije pomoglo, ponovo sam ga upalio.
3.Radio vise memorijskih testova, nijedan ne prijavljuje error.

Trenutno imam najduzi period bez ledenja, procesor i kad je na 100% ne ledi. Ugasio sam indexing, i smanjio cpu multiplier i oslobodio prostor na particijima na kojim nije sistem. Igrao sam WOT, FPS je losiji nego na 32bit i ping mi takodje. Radio sam stres test sa Aidom cpuje bio na 100% opet bez ledenja. Skidam windows update da pokusam i sa njima.

Vuce kad zaledi javim ako sta nadjem u event logu.
Hvala vam na svim postovima do sada, saljite ako vam jos sta padne na pamet!

Poslednja izmena:
occt.jpg
Ostavio sam ga na infinite i otisao da se sisam. :D
Uporedo je radio instalaciju windows update.

OCCT bez errora, radio pola sata. Komp bez ledenja.

Predlozio sam ti ovo iz jednog razloga...ocekivao sam da se ne zaledi.
Slican slucaj sam video kod prijatelja, pisao sam vise puta o tome.
Isto se komp ledio nasumicno, nebitno surf, slusnje muzike, cak i na idle.

Samo kod njega je to bilo redje, 1-3 puta na dan
Kada ga ovako opteretis nekim testom on ne ledi.
.

Sve zivo smo probali, svez sistem, menjali memorije, graficku kartu...
Nista nije pomagalo, na kraju probamo sa jacim napajanjem i posle toga sve uredu radi i danas.

Ne bi trebalo da je napojna. Prije ovoga sam imao ASUS ENGT 430 1gb i napajanje LC POWER420h i isti su problemi bili kao i sada kada imam chieftec od 500w i r9 270.

Nista, sve radi kako sam uradio underclock i smanji voltazu. Sada umjesto 2.3 radi na 2.2 Ghz. Primjera radi GTA V savrseno. Hvala Vuce sto si me uputio u pravom smjeru.

Nazad
Vrh Dno