Šta je novo?

Windows vs. Linux

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.

virtual_m

Slavan
Učlanjen(a)
01.12.2007
Poena
309
U poslednje vrijeme je sve vise ljudi koji polako prelaze sa Windows-a na neku od Linux distribucija. Ja sam jedan od njih. Svako ima neki svoj razlog za to. Moj razlog je to sto mi se smucio Windows i sve sto ima veze sa Microsoft-om.

Koje je vase misljenje o ovim OS? Koji koristite? Koji preporucujete?..

U poslednje vrijeme je sve vise ljudi koji polako prelaze sa Windows-a na neku od Linux distribucija. Ja sam jedan od njih. Svako ima neki svoj razlog za to. Moj razlog je to sto mi se smucio Windows i sve sto ima veze sa Microsoft-om.

Koje je vase misljenje o ovim OS? Koji koristite? Koji preporucujete?..

Sto ti se tako smucio Windows?
Ja sam do sada koristio samo XP i na par drugih kompova radio u Visti. Ajde daj neke prednosti Linuxa mozda i ja predjem. Nikad ga nisam ni koristio ni video na delu.

redosled po meni :
1. svaka promena je osvezenje
2. shoutcast, http/ftp DL radi bolje/brze/lakse
3. security

ps. ja win koristim ISKLJUCIVO zbog mojih klijenata, retko neka igrica (ko je rek'o S.T.A.L.K.E.R. ?) za moju dusu...

Poslednja izmena:
U svakom slučaju probaj Linux, pa vidi sam da li ti se sviđa. Ja koristim Ubuntu.

Pogledao sam Ubuntu 6.10 (Live CD) i imao dosta problema (ochigledno mora da se inistalira). Na laptopu zvuk secka pa rastura, zaglavljuje se ceo OS na svakih 30sec pa se odglavi, programe otvara po 2min minimum. Na desktopu sve navedeno + zvuchnu uopshte ne prepoznaje. Za sada sam josh uvek osudjen na Windowz. Inache Ubuntu izgleda skoro kao XP, odmah sam se snashao, ali gore navedeno me strashno iritira.

Pogledao sam Ubuntu 6.10 (Live CD) i imao dosta problema (ochigledno mora da se inistalira). Na laptopu zvuk secka pa rastura, zaglavljuje se ceo OS na svakih 30sec pa se odglavi, programe otvara po 2min minimum. Na desktopu sve navedeno + zvuchnu uopshte ne prepoznaje. Za sada sam josh uvek osudjen na Windowz. Inache Ubuntu izgleda skoro kao XP, odmah sam se snashao, ali gore navedeno me strashno iritira.

Izasla je i nova verzija Ubuntua 7.10. A imao sam takve probleme sa live Os, ali kads e instalira to nestaje..

Znam da je izashao Ubuntu 7.10, naruchio sam besplatne diskove 😀
Ali ipak mi Ubuntu nije dao dovoljno dobar razlog da napustim Win platformu (ma koliko lame ona bila).

Svim zainteresovanima koji su u BG a imaju slab internet, mogu da narezem KUbuntu 7.10 32/64 bit.
Ima i dosta usera koji poseduju ogromne kolekcije raznih distribucija, pa...

Jos je pitanje gde mogu da nabavim Linux. Gde to uopste ima da se nabavi?

Skines ga sa interneta besplatno, na primer, najlaksa opcija.

Ja sam probao nekoliko distribucija, i opensuse 10.3 mi do sad najvise odgovara. Mandriva mi jedino prepoznala sav hardver, znaci 100%, ali je imala cudne bagove.
S ostalim distribucijama sam se malo vise zezao, ali nista nepodnosljivo...
Na ubuntu nisam mogao da se naviknem zbog gnome-a, a kubuntu me mrzelo da isprobavam. Itd...

Meni linux sve vise postaje navika, i to toliko da uopste ne ulazim u windows dok mi bas nesto ne zatreba a cemu ne postoji alternativa - da li odredjena igra, ili neki program.

Probaj sam, odvoji neko vreme da naucis osnovne stvari, pa ces vec videti...

Poslednja izmena:
Preko dail-up-a ga ne bih skinuo ni za godinu dana. Malo sam i ja pretrazivao sinoc i naucio poneku stvar o Linuxu, da je besplatan i da se moze skinuti sa interneta, ali kod mene ta opcija otpada zbog vec pomenutog dail-up-a.

Ovo moram da pitam. Jel postoje verzije koje se instaliraju i verzije koje se boot-uju sa CD-a (Live ili tako nesto)?

Jos je pitanje gde mogu da nabavim Linux. Gde to uopste ima da se nabavi?

P.S. Nemojte me odmah napasti kako to ne znam, stvarno nikad nisam imao dodira sa doticnim OS-om.

A mozes mozes i da narucis besplatne cd-ove Ubuntu-a 7.10 na

http://www.ubuntu.com/getubuntu

salju ih na kucnu adresu, naravno, besplatno. Ali da stignu ce trebati nekoliko nedelja.

Odatle sam i ja naruchio. Pre toga sam naruchio i 6.10 stiglo je za 3 nedelje 10cd-a skroz besplatno, ni postarina se ne placa. Stvarno fantastichno 😀

Ja sam ih narucio prije nedelju dana.. Vidjecemo za koliko ce sad stic..

Poslednja izmena:
I u zoru 31. decembra zazvonio je postar🙂.
Stigli CD-ovi..

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh Dno