Šta je novo?

Windows Server 2008 64bit vs XP SP3 32bit?

moca87

Slavan
Učlanjen(a)
07.01.2007
Poena
330
Moja oprema  
CPU & Cooler
AMD Ryzen 5 5600G & Noctua NH-U9S
Matična ploča
Gigabyte B450 I AORUS PRO WIFI
RAM
Kingston Renegade 2x16Gb 3600MHz
Storage
Corsair MP510 240Gb & WD RED 4Tb
PSU
FSP Hexa 350W
Kućište
HP 490 G2
Miš & tastatura
Xiaomi & Logitech K360 wireless
Imam instalirana oba sistema i zbog veoma povoljne cene RAM memorije, razmisljam da kupim 2x2GB i da predjem na 64bit OS.

Ne radim na racunaru skoro nista preterano zahtevno, za sada, 24/7 download, pogledam neki 1080p film i odigram po neku igru s'vremena na vreme.

Na Serveru 08 rade skoro svi programi koji mi trebaju, sam sistem izgleda i radi ok, za XP nema potrebe da nesto pricam.

Da li se isplati preci zbog 64bit-a, vise RAM-a i cisto radi reda DX10?

64bit OS ce moci da alocira 32bit-noj aplikaciji max 3GB RAM-a?

imao sam par dana vistu x64... masinu koristim za isto sto i ti |)
nazalost, sav sw je i dalje 32 bitan, a to je MS kriv, jer i ce i w7 imati svoju 32 bitnu verziju (whyyyyy), pa samim tim niko ne zuri sa 64bitnim verzijama...
codeci, playeri, plugini za browsere itd sve to ili ne postoji za 64bit ili je u nekoj experimentalnoj fazi, pa mu nesto fali itd itd... uglavnom fakticki te nateraju da instaliras sve zivo 32bitno, a onda je 64bitan os manje smislen..
sto se >2gb tice, nisam siguran kakva je situacija... prvo je potrebno da ti aplikacija to podrzava, imas onaj large adress aware koji je neophodno zadati linkeru i/ili memory manageru i to zavisi od programskog jezika.
Uglavnom ako ti aplikacija nije napravljena da adresira preko 2gb, neces je ni promenom os-a naterati (imamo taj problem na poslu cesto...)

vratio sam se na xp sp3, generalno performanse celog sistema me nisu bas odusevljavale i tona sitnica me je nervirala (vista |PP), pa sam probao w7 betu, ali mi se on bas krsio...

Poslednja izmena:
Ako ti komp sluzi za skidanje sa neta i gledanje filmova, nema nikakve potrebe da se zezas sa 64bitnim verzijama Windowsa.
Ukoliko planiras rendering i to u nekim bolesnim rezolucijama, onda je 64bit jedino resenje. Ovako drzi se ti XP32 i uzivaj....

Hvala na odgovorima.
Nemam nikakvih problema sa softwerom na Serveru, samo sam se pitao, da li ce biti osetno tih 4gb na brzinu sistema. Generalno poredim 64bit sa 4GB RAMa i 32bit sa 2GB RAMa.

meni je x64 vista bila sporija od 32bitnog xp-a... nevezano za ram...
a sad ja uopste ne vidim u cemu ti mislis da ti moze biti brzi x64, tj ne radis bas nista sto bi teralo taj ram?
ja imam 3.2gb sad pod xp-om i sasvim sam happy...

Mislim na sam odziv sistema.
Ali izgleda da cu pre uzeti 2x1GB neke brze memorije.
Barem znam koji cu sistem koristiti ako budem hteo da predjem, meni sve radi na ovom serveru osim TV karte, ali zrtvovao bih se, ionako ne gledam TV mnogo.

Koje su najbitnije razlike između 2003 i 2008 Win servera?

Vrh Dno