Šta je novo?

Windows prijavljuje dva procesora

• Začetnik teme Začetnik teme gadafi
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

gadafi

Čuven
Učlanjen(a)
29.09.2005
Poena
755
Cudna stvar se desava (bar je meni cudno)
Procesor je P4 3.2GHz LGA775, a ploca ASUS P5LD2-Deluxe (945 chipset)
Windows XP SP2 prijavljuje postojanje dva procesora. U Task Manageru mogu da biram na kom procesoru ce da se izvrsava neki proces. Za CPU Usage History postoje dva susedna grafika za "oba" procesora.

Napravio sam neko test programce koje nesto izracunava.
Kada je izbrano da se izvrsava na oba procesora ili na samo jednom, vreme rada je 15 sec.
Ako startujem dva takva programa, jedan izvrsavam na jednom procesoru, a drugi na drugom onda oba zavrse za ukupno 18 sec.
Ako oba programa izvrsavam na istom procesoru onda ukupno rade 30 sec.
Isti program na Celeronu 1GHz se izvrsava 20 sec.
Kao da se kod mene procesor podelio na dva koji rade paralelno?
Da li neko zna o cemu se radi? Da nisam ukljucio neku opciju?

Pozdrav

Poslednja izmena:
Hyper threading procesori se u task manageru vide kao dva procesora , tako da je sve u redu.

Ako ti bas smeta mozes u bios da disable-ujes pa da vidis samo jedan.

Aman jer ja to dobro citam :bottle:

Intel ima Hyper Threading i on sluzi da se jedan procesor (fizicki) u windows sistemu vidi kao dva i naravno ponasa kao dva procesora.

A64 nema HT i vidi se u win-u kao jedan procesor.

Toliko o tome.

gadafi da ti se vidi procesor kao fizicki dva razlicita procesora (a to mora da pocne od bios-a pa na dalje) onda bi to bio bug,a onda bi se u windows-u vide cetiri procesora (imam dual na serveru i vide se 4 komada,a u plocu su naravno ubodena 2 procesora).....

Poslednja izmena:
Procitao sam silvergliderov link i, uz malo srece, naucio jos po nesto o HT. Znao sam ja i ranije nesto o tome, ali nisam znao da se ovako manifestuje. Ovo mi je masina na poslu, a kod kuce sam uvek imao i imam AMD (ako se ne racuna 8088).
Moram da priznam da sam malo razocaran ovim HT procesorima. Ispada da se HT procesor na 3.2 GHz ponasa kao da je na 1.6, za single threaded aplikacije. Ocekivao sam da SVAKI program radi BAR 3.2 puta brze nego na Celeronu 1 GHz. Ocigledno nije ni priblizno tako 🙁

Pozdrav

ma prodaj nekoj budali i reci mu da ima dva procesora u jednom kompu 😀 ako te bash tolko nervira 😀

animaN je napisao(la):
ma prodaj nekoj budali i reci mu da ima dva procesora u jednom kompu 😀 ako te bash tolko nervira 😀

Ne mogu da prodam nesto sto nije moje. Ne nervira me mnogo, jer ga nisam ja ni kupio. Kako stvari stoje, i kad bih imao neogranicen budzet, ne bih ovo kupio.

Nazad
Vrh Dno