Šta je novo?

Windows nece da se podigne

nemanja123

Čuven
Učlanjen(a)
28.10.2007
Poena
665
Znaci kompjuter krene da se pali, rade ventilatori svi (i na kucistu i na CPU-u, graficka je pasivno hladjena), ali ne daje sliku na ekran. Znaci lampica monitora se samo pali-gasi. Nije ni do kabla niti monitora, jer sam probao drugi kabl i drugi monitor, a i da kabl ne valja pisalo bi mi "chekc signal cable" (kao sto se desava kada izvucem kabl).

Grafika (da l' konektor ili sama)... sistem eliminacije.

Stavio sam je u drugi slot i opet nista. Probao sam i onaj DVI to VGA kabl i opet ista stvar.
Jel mislis da je graficka otisla? Ili bi moglo da bude i nesto drugo?
Ne znam kako bi to mogao da proverim sobzirom da nemam drugu PCI graficku...

P.S. Skoro sam uzeo taj polovan kompjuter i nisam imao vremena da ga testiram. Samo sam ga upalio i video da radi. Danas ga upalio i on je radio 2 minuta i onda se pojavio na sekund BSOD i ugasio se. Malo mu pricvrstio kablove, i on se opet upalio. Ostavio sam ga upaljenog, i kad sam dosao vidim da nema slike na ekranu. I od tad ne mogu da ga upalim...

Zaboravio sam da kazem da mi je tad kada se pojavio BSOD i kad sam ponovo dizao sistem pojavila poruka Cmos checksum error load default. A i dok se palio javila su se dva duza zvuka (1-2 sekunde) jedan za drugim u razmaku od 1-2 sekunde.

Je l' PCI ili PCI-e grafiku? Čisto da utvrdimo starost računara. :)

Nego, pošto je već polovan računar, cenim da ga je prodavac svesno neispravnog prodao. Al' to sad nije problem, već nepostojanje slike na ekranu monitora.

Opet, moraš ići sistemom eliminacije, a to je da probaš grafiku u drugom računaru. Ako ni tu ne radi, onda je do nje. Ako radi, onda je do matične ploče ili samih PCI(e) slotova. Kad se utvrdi problem, onda idemo dalje.

PS: Možda je i problem do memorije, nije isključeno. Vidi koji je proizvođač BIOS-a te ploče, izguglaj BIOS Beep Codes (ti zvuci koje si čuo) i po njima ćeš znati u čemu je problem ili deo problema. Ako imaš više ram stick-ova, izvadi jedan, vidi je l' radi komp... pa ponovi to dok ne provališ da l' neki pravi problem. Sa svakim vađenjem memorije, odradi navedeni clear cmos.

Poslednja izmena:
Hvala puno na odgovorima.

@Jericho
Kako se to radi? I cemu to tacno sluzi?

Probali su mi ovi u pcklinici graficku i ona radi. Rekose mi da proverim ram i bilo je do njega :)
Povadio sam sva 2 stapa i ostavio samo onaj u prvom slotu i kompo nije hteo da se pali. Kad sam ga zamenio sa dvojkom i posle trojkom oba puta se palio. Mislio sam da ne valja taj jedan stap, ali rekoh ajd' da proverim. Kad ono i on radi :) Jedino sto mi pada na pamet je da nesto nije bilo dobro nalegla (mada sam ih jos juce lepo pritisnuo - nisam ih vadio pa opet gurao). Izgleda je to vadjenje pomoglo.

Ne znam da li je PCI ili PCI-e. Star je kompjuter. Graficka je Zotac GT 9400, a maticna Asus M2N-SLI. Evo upravo instaliram nov sistem.

Hvala puno na odgovorima.

@Jericho
Kako se to radi? I cemu to tacno sluzi?

Ako je bilo do memorije, onda nema potrebe bilo sta da diras. Inace, prebaci se dzamper pored baterije na pinove na kojima inace ne stoji, pa se zatim vrati. A sluzi da BIOS vrati na fabricke, default vrednosti.

Vrh Dno