Šta je novo?

Windows ne vidi ssd

el_patron

Slavan
Učlanjen(a)
22.08.2009
Poena
345
Moja oprema  
CPU & Cooler
Ryzen 5600 + Arctic Freezer 34 eSports
Matična ploča
MSI Tomahawk MAX
RAM
Kingston Fury Beast RGB 2x16GB
GPU
Sapphire 6650XT Nitro+
Storage
Kingston A2000/Transcend 230s/HDD 500GB
Zvuk
Microlab M660BT + Steel Series Arctis 7+ Wireless
PSU
Asus Rog Strix Gold 750w
Kućište
Be Quiet Pure Base 500FX
Monitor
BenQ Mobiuz EX2710S
Miš & tastatura
HyperX Pulsefire Dart Wireless+ HyperX Alloy Origins Red Linear
Mobilni telefon
iPhone 13 mini 128gb
Pametni uređaji
Xiaomi 3C
Pristup internetu
  1. Optički internet
Kako da nateram windows da vidi ssd? U biosu ga vidi, u windowsu ne. Probao da ga nadjem na disk mangament, imam samo dva koja sam imao i pre.

I kako je formatiran?
/Instaliraj za početak neki disk menadžer pa vidi da li ga on vidi u windows.
I da li ga BIOS vidi full, ili ga samo konstatuje?

Kako da nateram windows da vidi ssd? U biosu ga vidi, u windowsu ne. Probao da ga nadjem na disk mangament, imam samo dva koja sam imao i pre.
Ovakva pitanja bez dodatnih informacija i činjenica bi trebalo zabraniti na forumu, ili bar ignorisati.
Nema niko kristalnu kuglu da zna koji SSD je u pitanju, koji Win, kako je formatiran, da li je SSD radio pre ili si ga sad prvi put instalirao.

Resio sam problem, ocigledno da nisam bio najodmorniji i nisam mnogo razmisljao u vreme kada sam instalirao ssd i nakon toga postavio temu. Ne kazu dzaba, jutro je pametnije od noci. :)

Jos sam debil sinoc greskom formatirao drugi disk. :ROFLMAO: Srecom pa nije bilo nesto bitno na njemu.

Poslednja izmena:
Nit znamo model laptopa/kompijutera ssd-a niti nista ali ajde...bitno da je reseno kao mama kad ljubi dete da prodje rana.

Pa koliko sam ja razumeo, uopšte nije formatirao ssd, već jec je formatirao drugi ssd i nervirao se zašto se prvi ssd ne vidi u winu...

realno nebitno da li je disk formatiran ili ne, disk management mora da ga vidi, ako ga bios vidi

realno nebitno da li je disk formatiran ili ne, disk management mora da ga vidi, ako ga bios vidi
Nije u pitanju sistemski disk.
Po mom iskustvu formatiranje pre prve upotrebe je bitno, sto ovaj slučaj pokazuje.

a kako ga formatiras ako ga ne vidi?

Tako je, formatirao sam pogresan disk iz windowsa jer su slicnog kapaciteta i posle batalio, otisao da spavam. Kad sam ustao, setih se da mogu da ga formatiram iz biosa i nakon toga sam dobio opciju da kreiram novu particiju.

U pitanju je nov ssd koji nije sistemski. Windows 11

Ljudi, da ne otvaram novu temu imam sličan problem.
Pa, evo mene, neznalica stara.
Nov KC3000 512gb, hocu da bude sistemski
Ploča asrock b450m pro4 r2.0
Cpu ryzen 5 3600
Amd grafika
Ssd patriot burst
I jedan hdd
Zvučna u pcie slotu odmah iznad m2 slota, možda to ima veze?! Ne piše u manualu da m2ultra deli sa nekim linije.

Bocnuo sam ga upalio komp, ne vidi ga ni u biosu(aj to sam skontao da se cesto desava iz postova gore i citanja googla), al ga ne vidi ni windows onaj disk management.
Pokušao sam da izvadim i ssd patrioy i hdd i da pokrenem instalaciju ali ne vidi ga, pokusao sam i preko Shift+f10 da otvorim cmd da izlistam diskove, ni tamo se ne vidi.

Pokušavao sam i da čačkam po biosu, bezuspesno, jedino da vam uslikam sve stavke iz biosa.

Hvala unapred

Probao si da ubodes u jedan od SATA portova gde su ubodeni diskovi koji se vide? Raskaci jedan pa ubodi tu

Mislio sam da pricas o SATA SSDu, tek sad vidim da govoris o NVMe, zanemari post

Smeta muzička, ubodi je u 16x slot ispod grafičke.
Windows obavezno instalirati u UEFI modu.

BIOS u UEFI ili CSM modu ?

Smeta muzička, ubodi je u 16x slot ispod grafičke.
Windows obavezno instalirati u UEFI modu.
Ne moze jer je pcie, samo taj slot imam iznad za zvucnu. Ne bi smelo da smeta jer ne pise da dele linije.
BIOS u UEFI ili CSM modu ?
Bios je bio u CSM off.
Ima 2 varijante u csm ON
Csm ON pa stavis neka dva djavola na uefi only ili legacy only. Pokusao sam oba i ne vidi se u biosu NVMe. Pokusao sam i da pokrenem win install u modu csm on/uefi only, nije ga video tamo. Nisam probao csm on/legacy only da inst wind jer smatram da ne treba mi takav setup, zar ne?

Hajde da probam popodne.
Sta tacno treba u tom programu da uradim?
Da udjem u win preko starog ssda i da pokrenem program?

Imao ja slican problem sa Gigabyte Aorus 4gen..
Bios ga doduse video, ali samo je kontao da je uboden, a nista od podataka o disku nije prikazivao. Windows ga naravno nije video, a ni part menadzeri...
Problem sam resio reklamacijom proizvoda, bio je neispravan disk. Novi koji sam dobio je proradio na prvi ubod.
Ukoliko imas dva nvme slota, probaj drugi. Ukoliko nemas...
I proveri da nije iz nekog razloga disk nekompatibilan sa plocom/ stari bios... - uradi apdejt biosa. Ako posle ovoga bios ne vidi disk, ili je disk neispravan ili ploca. Ne vidim drugi/treci problem

Ne moze jer je pcie,
Pcie 1x može u 16x.
Jer si bar probao bez kartice?
Odgovor Asrock podrške sa drugog foruma sličan problem i ploča:
ASRock:
"The M.2 port recommended to install the drive is M.2 slot 1 , but make sure you have not devices connected to PCIe slot 4 and also your windows 10needs to be installed in EUFI mode otherwise the M.2 drive will not be detected by windows ."

Probaću večeras da izbacim zvučnu.
Kako da znam da li mi je uefi windows instaliran? Bio mi je bios na uefi pri instalaciji i drajvovi na gpt prebaceni.
Ako uspem praznog da ga vidim u win10 da li da ga nekako formatiram pa da onda idem normalno u instaliranje windowsa?
Windows butabilni flesh mi je namesten za gpt instalacije. Ako je to vazna info.

Braćo ja sam sve organe u kompu ispomerao, probao i dole i gore, i bez zvučne i default vrednosti biosa, i na kraju odustanem, reko daj da ga ubodem u slot gornji da vratim nek stoji tu dok ne smislim šta ću i ja vidim da je bolje stao na standoff onaj gde se šrafi i skontam da je u suštini bolje legao u slot i proradio je.
Elem kad ga vidi bios, otvori jednu stavu u sata podešavanjima koja se zove od prilike NVME configuration tako nešto, tu ga izlista i nema nekog specijalnog podešavanja.
Win instalacija ga je videla i instaliran je win10 na brzinu, sad mogu na miru da spavam.
Suma sumarum nisam ga dobro stavio 😂😂😂😂
Hvala svima i izvinite, pisaću na drugim temama oko daljeg iskustva.

Ja imam sličan problem uzeo sam pre neki dan sa KP nov Samsung 970 Evo Plus 500gb NVME da stavljam neke igre na njega ali ga ni windows ni bios ne prepoznaje sve sam živo pokušao čak sam stavio kod druga u komp i prepoznalo ga je u podešavanjima za nvme ali nije na bootable device a moja ploča je B350f Gaming Asus ROG

Pa ne može da bude prepoznat kao "Bootable device" ako nema operativni system na njemu. Ni neki BIOS-i ga ne prepoznaju ako nije formatiran. Na tvojoj ploči vidi da li je BIOS noviji a na toj drugoj ploči ga formatiraj u skladu sa tvojim Windowsima, MBR ili GPT sa NTFS.
Kod tebe u Windows pogledaj u Device Manager i Disk management-u.

Nazad
Vrh Dno