zelislav je napisao(la):
Dame i gospodo,
Imam "sitan" problem, imam programe koji imaju neke osnovne fontove.
Kada zelim da pisem na srpski pismo nekome, desi mi se da umesto recimo slova "dj"
dobijem kockicu, crticu ili slicno. Program koji koristim namesten mu je font, ali windows
ne prepoznaje font programa Central Europe, tako da se i dalje umesto srpskih
slova, dobiju kockice ili crtice. Cuo sam da je resenje negde u podesavanju
windows-a, medjutim ja to nisam nasao iako sam bar pedeset puta pokusavao ponovo i ponovo da
nadjem to podesavanje.
Da li neko zna kako da se podesi, sta i gde u windows-u da konacno imam normalno predstavljene
reci u tekstu.
Unapred hvala.🙁
Nisi baš najjasnije opisao problem ali nazire se šta bi moglo biti. Takođe ne piše koji operativni sistem imaš. Predpostavimo da je Win98. Za početak probaj ovo:
Idi na "Start" > "Settings" > "Control Panel"
pa kada ti otvori prozor Control pannela klikni na ikonicu "Add/Remove Programs" a u prozoru koji ti otvori nakon toga klikni na jezičak "Windows Setup"
Tamo u padajućem meniju pronađi opciju "Multilanguage support", i markiraj je (klikni jedanput mišem na nju da je zaplaviš) a potom klikni na jezičak "Details" u novootvorenom prozoru otkriži "Central European" i "Cyrilic" i potvrdi na "OK" koliko puta bude bilo potrebno.
Ako ti bude tražio (a hoće) da mu ubaciš "Windows 98 CD-Rom" (ili koji windows već imaš) ti to i uradi, ili preko Browse opcije pronađi "windows 98" (ili koji već imaš) instalacioni direktorijum na tvom disku (ako ga imaš na disku) (oni koji instalirju Windows obično ga stave u "C:\INSTALL\WIN98\") Potvrdi sa "Ok" sve šta treba i kada sistem zatraži da se restartuje, restartuj ga.
Kada se sistem podigne ponovo idi na "Start" > "Settings" > "Control Panel" i tamo pronađi ikonicu "Keyboard" i u novootvorenom prozoru pritisni na jezičak "Language", kada ti se otvori njegov prozor pritisni na jezičak "Add" to će ti otvoriti prozorčić u kojem ima jedan padajući meni, otvori taj padajući meni i u njemu izaberi "Serbian" i klikni na "OK". Zatim to isto ponovi za "Croatian" (ukoliko nemaš instaliran Serbian latin - a najverovatnije da nemaš). Ako slučajno imaš instaliranu podršku za Serbian language onda ćeš odabrati "serbian-latin" i "Serbian cyrilic".
U prozoru "Keyboard Properties" , (koji ti je još ostao otvoren) na dnu otkriži opciju "Enable indicator on task bar" i potvrdi sa "OK" Na taskbaru će se pojaviti plava ikonica. Kada klikneš na nju otvoriće ti se meni koji će ti omogućiti da biraš između nekoliko jezičkih podrški - u tvom slučaju "English", "Serbian cirilic", "Croatian" (za latinicu).
Da bi kucao latinična slova čćžđš klikni na Croatina.i to je to. Sa napomenom da kada god hoćeš da kucaš latinična slova u tekst editoru proveri da li je Croatian jezička podrška aktivna, jer ako nije, nećeš moći kucati naša latinična slova.
Ako ovo ne rešava tvoj problem, tj. ako već imaš instalirane podrške za ove jezike a ipak ne možeš da kucaš latinična slova čćžđš, onda javi pa da vidimo dalje u čemu je problem.hrkk type;