Šta je novo?

Windows na SATA hard disku

H_Fusion

Slavan
Učlanjen(a)
28.05.2004
Poena
319
Konfiguracija je sledeca:
Epox 9NDA3
Primary master: Pioneer DVR-108
Secondary master: Maxtor DM9+ 80GB
SATA1: Maxtor DM10 200GB
SATA2: Maxtor DM10 200GB

Maxtor od 80GB je privremeno tu, Windows XP sam hteo da instaliram na prvi SATA disk. Instalacija je prosla bez problema (SP2 je instaliran naknadno, nije integrisan), ali kad se operativni sistem prvi put startovao, imao sam sta da vidim u My Computer-u - starog Maxtor-a je mount-ovao na C, Pioneer-a na D, a sistemski SATA disk kao E.

Problem je u tome sto sistem nece da se podigne ako izvadim starog Maxtor-a, ni ako stavim dodatni PATA hard disk (npr. da prekopiram neke podatke), pa cak ni ako ga zamenim drugim diskom.

Da li je ovo moguce razresiti bez ponovne instalacije Windows-a? Pretpostavljam da bi sve proslo u redu ako bi se tokom instalacije otkacio PATA disk, ali da li bi se javili problemi prilikom naknadnog prikljucenja? Da ne nece mozda Windows mount-ovati opticki drajv kao C, a sistemski SATA disk kao D? U tom slucaju bi ostali svi problemi.

Hvala.

Poslednja izmena:
Tako sam se i ja zeznuo, jer nisam iskljucio obican hard, znaci pre instaliranja samo iskljuci ata hard disk i nemoj da se brines za cd-rom, hard disk je uvek na prvom mestu.Pokusavao sam da menjam drive letter iz windowsa ali ne dozvoljava da se menja za boot or system volume, tako je reinstall bilo jedino resenje koje mi je pomoglo

OK, hvala, tako sam i mislio, iako sam se nadao da postoji bezbolnije resenje :)

Postoji ali je veoma pipavo:

Moras da prekopiras sistemske fajlove iz root-a prvog diska (znaci onog koji je win postavio kao C), da promenis mesto za pagefile.sys (ovo ce i windovz da uradi sam ako nadje drajv C), i da promenis letter trenutnom drajvu iz E: u C: pogledaj thread o ghostovanju sistema ovde ima deo o promeni slova disku....

Pa onda javi sta si uradio :)

I imam neke druge sitne probleme sa ovom plocom, ali posto je samo privremena dok ne stignu nF4-orke, necu da gubim vreme na zezanje sa Windows-om i update-om BIOS-a. Reinstalacija ce inace biti neophodna, jer nameravam da dva veca diska povezem u RAID1 na novoj ploci. Hvala na savetima u svakom slucaju.

Cisto ako nekog zanima, s vremena na vreme posle restarta racunara, narocito ako su menjani neki drajveri ili hardver, Windows jednostavno nece da se podigne, kao da nema boot sector-a na hard disku. Problem se moze resiti fixboot komandom iz recovery console-a sa instalacionog diska. Posle toga se Windows pravilno startuje, kao da se nista nije desilo.

Nazad
Vrh Dno