Šta je novo?

Windows legalizacija

Rochester987

Poštovan
Učlanjen(a)
31.12.2014
Poena
60
Pozdrav ljudi.
Zbog potencijalne inspekcije moram srediti racunare u jednoj firmi. Firma ima 10-ak racunara gde na 2-3 ima OEM Windows 7 Home, a na ostalim nelegalan Windows 7 Proffesional i Ultimate. E sad pitanja.
1. Pretpostavljam da nadogradnjom na Windows 10 cak iako pise da je legalan ako nemam nalepnicu na racunaru i dokaz o kupovini tih Windows 7-ica sa kojih bi upgrade-ovao da je to sve i dalje nelegalno?
2. http://www.microsoft.com/scg/ponuda/ponuda.aspx - Ovde sam video da mogu da iznajmim licence za 5 i vise racunara na 3 godine. Da li to znaci da mogu da ih iznajmim za ove vec postojece sa nelegalnim Windowsom i Office-om ili bih morao opet da reinstaliram Windows? Koje resenje preporucujete?
3. Posto naravno ima nelegalno instaliranog softvera, a inspekcija koristi za pretragu neki softver koji rovari po registry-ju (http://www.poreskauprava.gov.rs/sr/o-nama/softver/softver.html), koji je najbolji nacin da ocistim registry kad izbrisem softver, CCleaner ili imate neku preporuku tako da ovaj njihov ne moze to vise da vidi?
4. Ako bih zamenio Microsoft Office necim, sta preporucujete: Open Office, Libre Office, kombinaciju sa jos necim? Konkretno trenutno koriste Word, Excell, PowerPoint i Outlook.
5. Ima li neka firma koja se bavi ovim, to jest proverava sta je sve nelegalno i nudi resenje ili gde bih vec mogao da se obratim ako budem imao dodatna pitanja?

Hvala

Za uninstall software-a, Revo Uninstaller, briše sve, čak i iz registry, ne ostane praktično ništa ako se namesti na Agressive mode. Poslednij Libre Office je vrlo kompatibilan sa MS Office.
Antivirusi se najbolje brišu uz pomoć njihovih programa za to, svaki ima neki svoj Uninstaller. Ne zaboravi na Disk Cleanup ako ima windows.old i tako to.

Poslednja izmena od urednika:
Drzavi i Microsoftu je bitan racun,samo je racun dokaz da si za softver(intelektualnu svojinu) platio. Kada platis licence,ne moras da reinstaliras taj nelegalni win,moze da ostane. Iznajmljivanje softvera se radi na 3 godvibplaca se na 3 godisnje rate, sto je najkorektnija varijanta za firme.
Office 365 nije skup,placa se mesecno iznajmljivanje. Pogledaj na MS sajtu. Postoje firme koje se bave prodajom Ms proizvoda,licenciranjem i legalizacijom softvera.
Ako inspekcija izvrsi proveru i pronadje nelegalan softver obicno daju rok od par dana da legalizujes(kupis) sav zateceni nelegalan soft. Tako da je bolje da na vreme sam sve resis i legalizujes.

ja sam legalan office uzeo preko edu maila i moze da ide na 5 razlicitih racunara
ako imate 2 edu maila, eto office

verujem da nece praviti problem zbog toga, posto je to ipak legalan nacin za dobijanje office

ja sam legalan office uzeo preko edu maila i moze da ide na 5 razlicitih racunara
ako imate 2 edu maila, eto office

verujem da nece praviti problem zbog toga, posto je to ipak legalan nacin za dobijanje office

Na sta tacno mislis kad kazes edu mail-a? Sumnjam da je tako dobijena licenca legalna za biznis korisnike, ali hocu da proverim. :)

Moracu onda da vidim sa koliko para raspolazu pa da zovem neke firme da vidim sta sa tim moze da se uradi, makar da legalizujem Windows, a za Office da ih prebacim na Libre Office.

Hvala na odgovorima.

ako imate zaposlene na fakultetima ili saradjujete sa nekim, imate verovatno neki mail @nesto.edu.rs recimo

Poresku inspekciju zanimaju prvo računi, pa tek onda nalepnica.

Sent from my Nexus 6P using Tapatalk

Ustvari, zanima ih račun, nalepnica bez računa i ne baš

Skoro su gospoda bili i kod mene, ušli i odmah fleš u komp, ni dobar dan...a ja u fazonu, polako bre...kakvo guranje fleša, prvo izveštaj da nije zaražen raznoraznim sranjima, e onda možete da gurate svoje s Ranja u kompove...oni se zgledaše, u fazonu, vidi ovu budalu...Naravno, zanima ih račun, samo račun i ništa više, ili neki ugovor da radiš sa nekim čiji je taj softwer, pa ti je taj to ustupio na korišćenje (što nema logike)
U zavisnosti kakvi su ti računari, isplativo rešenje ti može biti da kupiš nove sa već preinstaliranim windwosom, a to ti je malo skuplje od GGK licenci, al opet imaš nove računare.
Opet, to iznajmljivanje je ok stvar, ali na long term košta ako ne i više nego kupovina licence (pravno rečeno, ne kupuješ licencu nego pravo da je koristiš), tako da što se toga tiče, digitron u ruke i lagano.
Naravno, uvek postoji opcija da ti se baš u tom periodu između njihovog izlaska na teren i donošenja rešenja neki kompjuter pokvari, pa da moraš da ga menjaš kompletnog, jer eto, ne može da se popravi ;)

Nazad
Vrh Dno