Šta je novo?

Windows DAW software

pshnd

Banned
Banovan
Učlanjen(a)
09.01.2011
Poena
335
Pronasao sam nekoliko tema, ali su sve bile ili jako matore ili vezane za jedan softver. Ako sam slucajno propustio nesto, u napred se izvinjavam. :)

Pa kao sto rekoh, Windows DAW software ili ti Digital Audio Workstation.
Iskustva, preporuke, hobi, pro? Moze i neka preporuka za dobar VSTi usput. ;)

Licno vec godinama koristil FL Studio (igram se sa njim jos od FL3 :d ) i za moje potrebe je savrsen. Posto se elektronskom muzikom bavim cisto iz hobija (aktivno tek od 2008) i to prvo u Electro Industrial vodama, gde kvalitet produkcije nije jedan od bitnijih faktora, a od ove godine sam krenuo u neki kvazi Trens pravac. Samim tim nisam neki zahtevan korisnik ali vidim da ga sve vise koriste i profesionalci.
Trenutno sam na FL Studio 10 i uz njega od VST-a primarno koristim reFX: Nexus 2.2 i NI: Kontakt 5.
:)

Što se tiče onog što postoji od DAW softvera, sigurno i sam znaš za sve to a tu je i guglanje. Što se tiše preporuke, postoji fraza "dobar je onaj kojeg znaš da koristiš". Sa time se slažem. Svi veliki imaju sličnu funkcionalnost, razlika je u detaljima koji nekome mogu biti bitni u toj meri da se za neki opredeli. Saradnja sa drugima u smislu razmene programskih fajlova bez oslanjanja na katkad nepouzdani OMF, može biti odlučujući faktor u izboru.

Zašto ne nastaviš da koristiš FL Studio?

Nabrojaću ti najčešće korišćene DAW na PC platformi, za stvaranje/snimanje muzike. Od firme Stenberg, Cubase i Nuendo (oba jako raširena kod nas), od Cakewalk-a tu je Sonar, od Avid-a (Digidesign-a) Pro Tools, od PreSonus-a Studio One, od Ableton-a Live. Izvesnu popularnost ima i Cockos-ov Reaper. Pišem ti sa sve firmama kako bi ti u traganju stvari bile jasnije. Pro Tools koristi RTAS standard umesto rasirenog VST pa ti treba neki wrapper kako bi u njemu koristio VSTi i VST efekte.

Dobar je Nexus. Propellerhead-ov Reason bi mogao da isprobaš, radi i sa nekim host progarmom poput Neunda ali i kao zaseban tj. standalone. Ima u njemu više sintisajzera i efekata za njih. Pogledaj još sintove koje potpisuje Rob Papen, Dmitry Sches-ov Diversion itd.

Ne znam kako radiš (sviraš, snimaš, komponuješ, ukucavaš note, koristiš loopove...) a pogledaj i gomile biblioteka semplova i loopova, vidim da Kontakt već koristiš, za njega ima baš dosta.

Najbitnije u svemu ti je muzička ideja i aranžman. Ostalo su samo prateće tehnikalije koje svako, dovoljno obučen, može da uradi. Ne opterećuj se efektima, miksovanjem i masteringom, to ćeš nadam se savladati ili će to neko drugi uraditi za tebe.

Do sada sam pored FLa isprobao jos Ableton i Reaper, ali nisam se bas najbolje snasao.
Sto se tice samog nacina rada pokusavam sve sto jednostavnije. Sve radim preko VSTova (cistim slaganjem paterna ili snimanjem odsviranog preko midi klavijature) i ranije sam snimao vokal sa dodatim efektima preka Guitar Rig-a, a sad se vise oslanjam na kratke semplove.

iskreno za takvu muziku gde nemaš mnogo snimanja i gde je dosta toga po kvantizaciji mislim da stvarno nemaš potrebe da prelaziš na nešto drugo i samim tim iskomplikuješ sebi život.. potraži samo neke kvalitetne vst instrumente i vozi.. alat ko alat, svaki može da mixa i završi posao :) a FL je dosta napredovao vremenom

^ +1
Svi mi volimo da probamo nešto novo a i mislimo da će nam znatno poboljšati rezultat rada i to je sve u redu ali znaj da u većini slučajeva (možda usled manje zahtevnog rada tvoj nije takav) nije lako u potpunosti preći na neki novi DAW. Probaj, šaraj, pa sam odluči... Mislim da bi ti daleko više značilo igranje sa Reason-om i raznoraznim soft sintovima nego sa nekim novim DAW-om.

Jedno pitanjce, hteo bih da sam radim efekte pa i neku muziku u pozadini, ne mnogo komplikovanu da budu u pratnji nekim video fajlovima koje bih pokusao da radim u after effectsu... Nemam iskustva ni sa jednim ni sa drugim ali imam volje i ne mnogo para. Mislio sam da probam da ucim ableton. Idem li u dobrom pravcu? I nisam bas siguran u domenu autorskih prava, ako recimo napravim veliku distorziju na sampleovima moze li to da prodje a da nemam posle problema sto sam koristio semplove? Napominjem da sam "broke" i da pokusavam da se izvucem iz ovog stanja tako sto cu probati nesto novo. Neki savet? Hvala.

Koliko se sećam, nikakva izmena copyright materijala ne dolazi u obzir.

Što se tiče toga da kreneš u komponovanje muzike, naravno da možeš ali ako ne nameravaš da se time ozbiljno baviš, bolje nemoj. Zašto? Pa, mislim da je još složenije nego da kreneš da se baviš 3D animacijom u stilu "eto, pomalo, ništa ozbiljno"...ako nije ozbiljno onda i izgleda neozbiljno.

Hoću da kažem da se može varati, raditi sa prečicama (u slučaju muzike sa loop-ovima), tek tako nabacati neke muzičke fraze ali će bez ozbiljnog angažmana i najvažnije od svega znanja (NE onog znanja da znaš gde treba da klikneš), rezultat biti takav da krajnji korisnik i nesvesno oseti da tu nešto ne valja. Tako srozavaš i video koji ćeš da napraviš.

Nađeš negde muziku koja ti se sviđa i ko te pita, bar za početak. Posle kupuješ. Još bolje, nađi nekog ko se time bavi pa radite zajedno, ti video, on muziku, za početak radite besplatno. Obojica pošetnici, nije važno, radite i učite, svako svoje. Najbolje je kad postoji ekipa pa s ezna šta ko radi. Teško da može jedan čovek sve a da bude dobro.

Nazad
Vrh Dno