Šta je novo?

Windows 8 sam gasi hard diskove?

ScaRFacE[RGF]

Čuven
Učlanjen(a)
20.11.2004
Poena
619
Laptop iz potpisa (Core i5, 4GB RAM-a, WD500GB, Radeon 5650), a doslo mu je vreme za reinstalaciju, pa rekoh daj da probam osmicu. Instalacija prodje u najboljem mogucem redu. Instaliram sve drajvere, kad posle par minuta totalna blokada i krece spin up-down ciklus HDD-a, rekoh nije valjda gotov. Resetujem komp, posle par minuta opet. Prikljucim USB hard, Kingston neki, stavim da se kopira nesto povece, posle min opet krece spin up-down ali na externom ?? Nemoguce da je i on riknuo. Uzmem USB Toshibu 250GB i ona pocinje da trokira. Reinstaliram Win7, sve radi kao podmazano. Vratio bih se na osmicu ali ne smem da rizikujem da ostetim neki hdd, svidja mi se posto je osmica malo brza nego Win7. Zna li neko u cemu je fora sa nasumicnim gasenjem hard diskova??

Slično kao u 7mici ali malo dublje. Control Pannel / Power Options izabereš plan pa u Advance Power Settings namestiš posle koliko vremena želiš da se diskovi ugase. Kad stigneš do nule pojavi se "Never" ako tako želiš. Isto tako ide za sve ostalo. Sejvuješ plan i to je to. Nije ništa strašno i ako se ukoči HDD za momenat dok se Spin Up ne završi. Možeš i da napraviš neki svoj ili da prepraviš neki drugi pa ako ti zatreba baš velika štednja struje s'obzirom da je to Lapatapa pa da promeniš "On the Fly" kad ideš negde daleko od struje za punjenje.

Problem je u tome sto sam iskljucio gasenje hard diskova u power options, to je prvo sto sam uradio cim sam video taj problem. I samo gasenje hard diskova je delovalo isuvise "agresivno" ako me razumete, toliko da mi je eksterni hard disk delovao da je totalno crkao, cak cak cak cak cak. Evo oba ta HDD-a rade vec nekoliko sati bez problema.

Jedan od razloga zašto ne volim laptopove i Brend mašine, uvek nešto "posebno" na njima. Ako bi našao prave drajvere verovatno nebi imalo toliko problema sa tim. Jesili išao do pune "dubine" u Power planu ? I ja sam na konvencionalnom PCu morao da isključijem na samom kraju, tj u Advenced. Ako možeš da isključiš u BIOSU sve Power saving opcije i ostaviš samo winu da se brine o tome. vole da se "sudaraju" razne opcije.

Sve je pogaseno i u BIOS-u, ostavljeno je samo da procesor sam smanjuje ili povecava takt po potrebi. Isao sam i u advanced power plan options, i stavio sam i na maximum performance ali opet isto. Sve radi fenomenalno u sedmici, nijedan problem nisam nikada imao, nego htedoh da isprobam osmicu, a instalacija sedmice je bila zrela za reinstall. A sto se drajvera tice, imas chipset, grafiku, wlan, bluetooth, lan i "intel management itd". Sve u svemu, za sad cu izbegavati osmicu dok je ne isprobam na svom desktopu

Podešavanja su na istom mestu kao i na sedmici - u svim planovima se hardovi gase ako nema pristupa 20 minuta. BIOS ne isključuje hardove - bar ja još nisam video.

Gde ima ACPI recimo reguliše power states za sve buseve pa tako utiče i na to. Kod novijih AMDa C1e reguliše power states procesora , a sa tim vuče i buseve. Najbezbednije je jednostavno isključiti sve to dok se ne pronađe greška ili prava nameštanja u sistemu.

Pokusao ponovo sa instalacijom osmice i posle instalacije drajvera, opet se isto desava, pokusavao sa razlicitim verzijama drajvera. Sve vezano za power management sam pogasio, ali opet isto. Za sada, osmicu zaobilazim u sirokom luku. Hvala u svakom slucaju

Nebi trebalo da bude neki problem na desktopu.

Verovatno si u pravu, ali posto nisam ni blizu svog desktopa, niti cu biti u narednih mesec dana, nisam u mogucnosti da na njemu isprobam. Iskreno, ne verujem da bih ista dobio stavljanjem osmice na masinu iz potpisa, so obzirom da je ovo 6-ta godina od kako sam taj komp kupio, jednostavno ga je vreme pregazilo iako se jos uvek kako tako drzi. Pre neki dan je i prijatelj instalirao Win8 na svoj Lenovo IdeaPad Y580, i isti problem ima (legalno kupljena 8-ca), upravo mi je javio. Najgore od svega sto to nema bas neke veze sa power managementom, jer bi po pravilu Windows gasio HDD, isao u sleep i tome slicno samo u situacijama kada je racunar potpuno neaktivan, a ne kao kod njega, u sred gledanja filma, zastane ili se zaglupi potpuno i onda pocinje spin up-down. Iskreno, strah me je da ce izazvati neki mehanicki kvar na hard disku, tako da ce se i on vratiti na proverenu sedmicu.

Pa da, to je najgore po diskove, pali,gasi. Problem sa laptopovima je što imaju agresivnu power saving politiku i 8mica ukapirala da je laptop pa pokušava na silu da spase bateriju. Na jednom Aceru sam savim lepo i lako instalirao 8micu i nije bilo takvih zezanja. Uglavnom uskoro izlazi dopuna za 8micu a i Win RT bi trebalo da radi i na drugim mašinama, možda je i bolje da sačekaš to. I 7mica je u početku imala istih takvih problema ali sada kada je ispeglana je mnogo bolje. Pre neki dan sam imao problema sa HP laptopom i XP, sve dok nisam skinuo XP specijalno za njega sa HP sajta.

ACPI je kontrolisan od strane operativnog sistema - ako sve radi kako treba, neće sam gasiti uređaje. Ja bih pre proverio drajvere i firmware za laptop.

Drajveri su najnoviji koje sam uspeo da pronadjem. E sad, nelogicno mi je da se na dva razlicita racunara iste stvari dogadjaju. Necu se vise ni baviti osmicom u nekom narednom periodu, do SP1 verovatno.

ACPI e implementiran u BIOSu, u windowsu su samo drajveri za njega, on kontroliše "power states" za procesor a time i na sve IO buseve u sistemu.

ACPI requires that once an OSPM-compatible operating system has activated ACPI on a computer, it then takes over and has exclusive control of all aspects of power management and device configuration. The OSPM implementation must expose an ACPI-compatible environment to device drivers, which exposes certain system, device and processor states. Operativni sistem ima punu kontrolu nad ACPI sistemom - to o čemu ti pričaš je nekad bilo.

Vrh Dno