Šta je novo?

Windows 8 downgrade

yooyo

Čuven
VIP član
Učlanjen(a)
28.06.2005
Poena
730
Moja oprema  
Pristup internetu
  1. Optički internet
Zvanicno ovako:
http://www.microsoft.com/oem/en/licensing/sblicensing/Pages/downgrade_rights.aspx#fbid=lLJZiDzDedH

1. To downgrade Microsoft Windows or Windows Server software, customers must:

1.1. Purchase a PC preinstalled with Windows or Windows Server software.
1.2. Accept the End User Software License Terms.
1.3. Perform the downgrade or authorize a third party to perform it on their behalf.

2. The downgrade process
Follow these steps to downgrade to a previous version of Windows or Windows Server software:

2.1. Obtain genuine Windows media and a corresponding product key for the version of Windows that is eligible for downgrade.
The media should come from a prior legally licensed version from the OEM or Retail channels.
End users who are licensed separately through Microsoft Volume Licensing (VL) may provide their VL media and key to a system builder to facilitate the downgrade on their own systems.
2.2. Insert the downgrade-eligible version of Windows media in the CD drive and follow the installation instructions.
2.3. Type the product key.
2.4. If the software was previously activated, you will not be able to activate it online. In this case, the appropriate local Activation Support phone number will be displayed. Call the number and explain the circumstances. When it is determined that the end user has an eligible Windows license, the customer service representative will provide a single-use activation code to activate the software. Please note that Microsoft does not provide a full product key in this scenario.
2.5. Activate the software.

Ukratko.. planiram da kupim novi laptop koji se prodaje samo sa Win8 ili Win8 pro. Zelim downgrade na Win7. Microsoft kaze da imam prava na to, ali je procedura veoma komplikovana.

Da li neko moze da pojasni stavku 2.1.? Od koga da nabavim Windows7 media i product key koji prethodno nije iskoriscen? Da kupim ili da trazim od OEM-a proizvodjaca? Downgrade bi trebalo da bude besplatan pod uslovom da su zadovoljeni uslovi za downgrade (npr. OEM Win8 PRO).
Da li mogu da koristim bilo koji Win7 medij i da trazim od OEM-a nekorisceni Win7 kljuc za aktivaciju?

Koliko se secam jedini uslov jeste da je Win disk za downgrade originalan. U svakom slucaju moras zvati MS ofis za aktivaciju, pa ih pozovi i pre nego sto se upustis u sve to i proveri.

Brate mili , ja se ubih da dodjem do win 8 , jer mi se veoma dopao, a ti ga neces:d.
Win 7 sam koristio 2,5 godine ,probao win 8 i dopao mi se jos vise ( osim Metroa, ali to se moze zaobici).
Bas me interesuje zasto ti smeta win 8 kad je zivahniji u radu i nudi jos neke lepe stvari.
Pitanje: sta ne mozes sa win 8 a mozes sa win 7? Meni bas odgovor i ne treba, odgovori samom sebi;).
Pozdrav

Nije ovo tema za to. Probao sam i ne odgovara mi.

Moras da nabavis originalni OEM disk sa instalacijom W7. Disk mora biti sa istom edicijom Windowsa (pro - pro).

E sad, posto nisam radio downgrade sa W8 na W7 ali jesam sa Viste na XP, treba ti i kljuc kojim ces da pokrenes instalaciju (odgovarajuci za originalni W7 pro disk) pa ces pri aktivaciji pozvati M$ i uraditi zamenu kljuca i aktivaciju, uz obavezno slanje fotke nalepnice W8.

Moras da nabavis originalni OEM disk sa instalacijom W7. Disk mora biti sa istom edicijom Windowsa (pro - pro).

E sad, posto nisam radio downgrade sa W8 na W7 ali jesam sa Viste na XP, treba ti i kljuc kojim ces da pokrenes instalaciju (odgovarajuci za originalni W7 pro disk) pa ces pri aktivaciji pozvati M$ i uraditi zamenu kljuca i aktivaciju, uz obavezno slanje fotke nalepnice W8.

Ok.. ako je dozvoljen downgrade kako da to izvedem bez dodatnih troskova? Da li treba da kupim W7-pro? Da li bi OEM proizvodjac trebao da dostavi taj disk ili je dovoljno da dostavi OEM kljuc a ja mogu da skinem pirata samo za potrebe instalacije. Sprava koju planiram da kupim nema CD/DVD drive, tako da mi instalcioni medij ne znaci nista.

Ti nabavljas instalaciju, s tim sto ne moze biti pirat (mada mi je jedan operater MS rekao da moze, dok je drugi energicno demantovao). Naravno da nista ne kupujes, koji je smisao downgrade-a ako kupis jos jednu licencu?! Ceo dan prodje, a ti nisi zvao MS podrsku, ccc.

Sve instalacije Windows-a instaliraju bilo koju verziju, a u zavisnosti od product key koji imaš. Dakle ako imaš key za Pro, instaliraće ti Pro itd. Nema posebnih medija za posebne verzije.

Zvacu ih kad izadjem iz guzve. Za sada se samo raspitujem oko potencijalnih problema. Npr.. stavicu pirata da vidim da li ce uopste da radi jer proizvodjac daje podrsku samo za win8. Ako radi onda cu da se cimam oko legalizacije.

Ti nabavljas instalaciju, s tim sto ne moze biti pirat (mada mi je jedan operater MS rekao da moze, dok je drugi energicno demantovao). Naravno da nista ne kupujes, koji je smisao downgrade-a ako kupis jos jednu licencu?! Ceo dan prodje, a ti nisi zvao MS podrsku, ccc.

Taj "pirat" je isto ono sto oni prodaju. Piratski je sistem za aktivaciju windowsa a ne windows fajlovi na imidzu diska...

Bar je taj prvi operator neki okej lik pa je posteno rekao, taj drugi je neki bot koji verovatno misli da ce izgubiti posao ako ga neko cuje da ljudima daje savete koje ukljucuju "piratski" disk...

To jeste, mada postoje razni ISO pirati - najcesci je "obican" ISO sa aktivatorom, medjutim, moze se naci i vec aktiviran Win. Ovaj prvi je verovatno moguce iskoristiti, a realno je i da ce odbiti da rade sa ovom drugom verzijom, zbog politike "preduzeca" :D

Ako znas nekog ko ima W7 originalan, uz\mes od njega disk i njegov product key i sa njime instaliras OS. Pripremis mail sa slikom nalepnice W8, pozoves MS support, oni ti daju mail, ukucas ga, posaljes, onda ti oni daju kljuc za registraciju. Tako je bilo uvek kod downgradea, verovatno je i sa W8 isti slucaj.

U sustini, nije bitan CD/DVD jer ne njemu nije nastampan serial. Zbunjuje me to sto, prilikom instalacije, treba unesem serial za win7 koji nije iskoriscen (aktiviran), samo sto se nadam da ce proizvodjac da dostavi taj serial.
Postavlja se i pitanje legalnosti takvog windowsa jer na uredjaju stoji nalepnica win8 a na uredjaju je win7. U racunu stoji win8. Kako poreski inispektori gledaju na to?

Nisi pratio fabulu radnje dobro, treba ti OEM disk i kljuc da bi instalirao, Windows se ne aktivira jos par dana posle instalacije. Kada se izinstaliras, pozoves M$ da ti aktiviraju windows i eventualno zamene kljuc, da ne bi ucinio drugaru medvedju uslugu zahvalnosti i aktivirao mu OEM na jos jednom hardveru. OEM Disk ti treba zbog legalnosti jer kao sto rekoh mora ista edicija, ne mozes da menjas, i treba ti zbog paketa kljuceva. Svaka verzija/edicija W7 ili XP ima svoj paket kljuceva (obicno Xyz oznaka na nalepnici).

Proizvodjac ti nece dostaviti serial za W7, osim ako nekom ludom srecom nemas dual recovery pa mozes da vratis W7 i W8 sa istog diska. Ukoliko instaliras OEM W7 preko OEM W8 MS kaze da je to legalno i nemaju sta inspektori dalje tu da pitaju.

Poslednja izmena:
OK.. hvala na pojasnjenju.

Nisi pratio fabulu radnje dobro, treba ti OEM disk i kljuc da bi instalirao, Windows se ne aktivira jos par dana posle instalacije. Kada se izinstaliras, pozoves M$ da ti aktiviraju windows i eventualno zamene kljuc, da ne bi ucinio drugaru medvedju uslugu zahvalnosti i aktivirao mu OEM na jos jednom hardveru. OEM Disk ti treba zbog legalnosti jer kao sto rekoh mora ista edicija, ne mozes da menjas, i treba ti zbog paketa kljuceva. Svaka verzija/edicija W7 ili XP ima svoj paket kljuceva (obicno Xyz oznaka na nalepnici).

Proizvodjac ti nece dostaviti serial za W7, osim ako nekom ludom srecom nemas dual recovery pa mozes da vratis W7 i W8 sa istog diska. Ukoliko instaliras OEM W7 preko OEM W8 MS kaze da je to legalno i nemaju sta inspektori dalje tu da pitaju.

Ne vidim kako bi mogao drugaru da ucini medvedju uslugu. Taj kljuc se moze aktivirati 1+n puta, gde n oznaca broj downgrade aktivacija. Prvi racunar koji je aktiviran sa tim kljucem ce i dalje moci da se aktivira sa istim bez ikakvih problema. Ja sam svoj kljuc nekoliko puta unosio kod downgrade opcije na drugim racunarima, i nikad nisam imao problema sa reinstalacijom windowsa na PC-ju gde je prvo bio aktiviran taj kljuc.

@yooyo
U uputstvu za downgrade koje si naveo nigde ne pise da mora da bude kljuc koji pre toga nije aktiviran. Pise da mora da bude kljuc od windowsa koji je kupljen uz OEM hardware ili retail, a u tacki 2.4 pise da AKO je product key vec aktiviran, da neces moci online da ga aktiviras, vec telefonom.

Pricam o AKTIVACIJI, ne o INSTALACIJI. OEM Windows moze da se aktivira dva puta na izmenjenom hardveru automatski, posle toga moras da zoves M$ da ti ga "rucno" aktiviraju. Isti slucaj je i sa FPP W7 npr od 300+ EUR.

Poslednja izmena:
Pricam o AKTIVACIJI, ne o INSTALACIJI. OEM Windows moze da se aktivira dva puta na izmenjenom hardveru automatski, posle toga moras da zoves M$ da ti ga "rucno" aktiviraju. Isti slucaj je i sa FPP W7 npr od 300+ EUR.

Ja nigde ne vidim da sam spomenuo instalaciju, tako da ne vidim cemu to naglasavanje.

Nazad
Vrh Dno