Šta je novo?

Windows 7 upgrade

• Začetnik teme Začetnik teme Novim
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

Novim

Slavan
Učlanjen(a)
21.05.2008
Poena
319
Upgrade sa ranije verzije Sedmice (recimo 7000 na 7057) može da se uradi na dva načina:

I Da se, naravno, obriše raniji build (verzija) i uradi tzv. clean install.

II Ako na particiji gde je Sedmica ima slobodnih 16 Gb, onda se prvo pokrene ta stara Sedmica, pa kroz nju pokrene setup iz nove verzije sa DVD-ija i uradi upgrade na novu verziju (ume da potraje, obično duplo više vremena nego kad se instalira 7).

U prvom slučaju, ako neko ima dualboot XP i 7, 7 se može obrisati tako što se iz XP-a prosto formatizuje particija gde je 7. Onda se uradi clean install.

A ako se, iz ma kojeg razloga, želi ostaviti samo XP, može se iz XP-a formatizovati particija sa Sedmicom, a zaostatak (dualboot koji je na XP-u) može se skloniti ili instalacionim diskom XP-a, opcija Recovery, pa iz konzole fixmbr i fixboot, ili, ako to ne radi (a možda je i lakše) skine se (besplatni) EasyBCD, instalira na XP-u, pokrene, i u opciji Manage Bootloader čekira "Unistall the Vista Bootloader", pa se klikne na ikonu MBR. Nadalje će se XP startovati kao kad nije bilo dualboota i Sedmice.
(Iz ovako instaliranog EasyBCD programa može se kasnije vratiti dualboot, ako zatreba, iz nekog razloga).

Gnjavio sam se danas skoro 3 sata komplikovanim i malo upotrebljivim postovima na Netu kako bih sklonio s jedne kante Sedmicu i dualboot, pa zato pomišljam da ovo kratko uputstvo može nekome uštedeti vreme i živce. 🙂

Poslednja izmena:
II Ako na particiji gde je Sedmica ima slobodnih 16 Gb, onda se prvo pokrene ta stara Sedmica, pa kroz nju pokrene setup iz nove verzije sa DVD-ija i uradi upgrade na novu verziju (ume da potraje, obično duplo više vremena nego kad se instalira 7).

Meni je upgrade trajao 3 i po sata, ali sam veći deo vremena prespavao.

Meni je upgrade trajao 3 i po sata, ali sam veći deo vremena prespavao.

Ma da, možda je brže obrisati i instalirati na "obrijano". Par neophodnih programa ionako držim na jednom USB štapiću, pa ih posle instaliram brzo nazad. Jedino me nervira uvek iznovno budženje tastature (jer je engelska, pa ne ide prosto prijavljivanje srpske).

I taman sve podesiš, kad ono kroz nedelju-dve novi build, RC1 ili već šta. Doduše ova Sedmica 7057 obećava da će trajati do juna 2010. Jedini problem koji sam zapazio kod nje je da na jednoj mašini povremeno isključi / uključi sama dugme za zvuk (ali sam zvuk ne dira), što ranije verzije nisu radile.

pri tome, morao sam posle da reinstaliram ne samo eset ss ( to je odmah prijavio kao problem), vec i ms office 2003 :wall:

Da, da... meni je Eset blokirao konekciju i nisam mogao nikako da se konektujem dok ga nisam obrisao i ponovo instalirao, ali drugih problema nisam imao :trust:

Nazad
Vrh Dno