Šta je novo?

Windows 7 Ultimate ili Professional, FPP ili OEM, za firmu

vladabuba

Slavan
Učlanjen(a)
29.08.2009
Poena
330
Za firmu trebam da legalizujem racunar i da instaliram Windows 7. Racunar ce se koristiti za e-banking i knjgovodstvo, na njega ce mo se kaciti i preko RemoteDesktop-a opciono (onda ne moze HOME verzija?). Da li da kupim FPP Windows 7 ili ce i OEM da bude ok posto su cene: 150 EUR za OEM, 320EUR za FPP. Cene za FPP sam nasao na www.cet.rs sajtu a OEM pakovanja mogu da se nadju kod vecine prodavaca komponenti. Da li negde ima jeftinije kod nas da se kupi FPP? (sve zajedno sa racunom za kupovinu, pecatom firme, itd. za proveru u slucaju kada dodje inspekcija)
Da li ima smisla kupovati Professional verziju kada je Ultimate 10-20 EUR skuplja?
Da li mogu da aktiviram OEM na vec postojecem racunaru (na kome cu da formatiram prethodnu nelegalnu verziju Windows-a)? Sta ako nakon toga otkaze CPU ili maticna ploca, da li cu onda morati da bacim to OEM pakovanje i 150 EUR?:zgran: Takodje sta da radim sa Windows nalepnicom koja se lepi na kuciste, ako trebam da zamenim kuciste (negde je spomenuto na forumu da se ta nalepnica pokida prilikom skidanja) cak i u slucaju da kupim FPP?
Ima jos dva PC-a i jedan notebook u firmi ali oni su na Ubuntu Linux-u :D
Izvinite ako je negde vec bilo slicnih pitanja, nisam uspeo da nadjem pretragom.
Pozdrav

Poslednja izmena:
uzmi
6PC-00004 GGK-Win Pro 7 32-bit/x64 English Legalization OEM DVD Legalization 160,70 €

Da li ima smisla kupovati Professional verziju kada je Ultimate 10-20 EUR skuplja?
pogledaj http://en.wikipedia.org/wiki/Windows_7_editions

Da li mogu da aktiviram OEM na vec postojecem racunaru...
GGK tome služi.

Sta ako nakon toga otkaze CPU ili maticna ploca, da li cu onda morati da bacim to OEM pakovanje i 150 EUR?:zgran:
Teoretski, da.

Takodje sta da radim sa Windows nalepnicom koja se lepi na kuciste, ako trebam da zamenim kuciste (negde je spomenuto na forumu da se ta nalepnica pokida prilikom skidanja)...
Zavisi koliko si vešt.

Nalepnica se skida grejanjem fenom sa druge strane stranice, i samo polako, nekim tankim nožićem ili sličnom spravom

Za firmu trebam da legalizujem racunar i da instaliram Windows 7. Racunar ce se koristiti za e-banking i knjgovodstvo, na njega ce mo se kaciti i preko RemoteDesktop-a opciono (onda ne moze HOME verzija?). Da li da kupim FPP Windows 7 ili ce i OEM da bude ok posto su cene: 150 EUR za OEM, 320EUR za FPP. Cene za FPP sam nasao na www.cet.rs sajtu a OEM pakovanja mogu da se nadju kod vecine prodavaca komponenti. Da li negde ima jeftinije kod nas da se kupi FPP? (sve zajedno sa racunom za kupovinu, pecatom firme, itd. za proveru u slucaju kada dodje inspekcija)
Da li mogu da aktiviram OEM na vec postojecem racunaru (na kome cu da formatiram prethodnu nelegalnu verziju Windows-a)? Sta ako nakon toga otkaze CPU ili maticna ploca, da li cu onda morati da bacim to OEM pakovanje i 150 EUR?:zgran: Takodje sta da radim sa Windows nalepnicom koja se lepi na kuciste, ako trebam da zamenim kuciste (negde je spomenuto na forumu da se ta nalepnica pokida prilikom skidanja) cak i u slucaju da kupim FPP?
Ima jos dva PC-a i jedan notebook u firmi ali oni su na Ubuntu Linux-u :D
Izvinite ako je negde vec bilo slicnih pitanja, nisam uspeo da nadjem pretragom.
Pozdrav

U startu si krenuo ispravnim putem ( kupovina licenci), a zatim ides u off.( nozevi, cakije, itd)

GGK licencom legalizujes postojeci hardver i bacas ga sa promenom hardvera.
OEM kupujes uz nov racunar, i bacas je kupovinom novog hardvera.
FPP mozes da koristis do max 3 racnara, ali ne smeju da rade u isto vreme.
Kada budes menjao hardver, koristeci FPP , najnormalnije ces ga 3 puta registrovati.

Na koliko godina menjas hardver ?
Koliko dajes za njega?

Izracunaj sta ti je jeftinije. Kupiti FPP pa ga opet kupiti cetvrtom kupovinom novog hardvera ili GGk i ponovnom kupovinom,
uz svaki novi hardver.

Ako ti pc zaista radi samo to sto si napisao, zasto bi ga menjao cesto?

@borab: Šta se dešava sa OEM licencom koja je došla uz hardver koji je pod garancijom i koji se zameni u garantnom roku?

Dakle, kupim računar ili laptop, sa preinstaliranim Windows-om (OEM) ili sam ga instaliram (valjda to nema veze), a desi se da se zameni MB zbog neispravnosti u garantnom roku. Garancija mi daje za pravo da zamenim neispravan hardver. Da li to podrazumeva i kupovinu nove OEM licence i ko te troškove snosi?

S obzirom da ce se racunar koristiti za knjigovodstvo i e-banking (nezahtevne aplikacije) mozes razmisliti i o nekom polovnom XP-u ako su pare problem.Podrska Ms-a do 2014 a XP polovan (retail) mozes naci jeftno sada. Ako imas XP drajvere sto da ne? Win 7 Ultimate za e-banking i knjigovodstvo? To nije dobra ideja :)

Poslednja izmena:
Hvala na odgovorima, pokusacu da sazmem moja zapazanja.

uzmi
6PC-00004 GGK-Win Pro 7 32-bit/x64 English Legalization OEM DVD Legalization 160,70 €
GGK tome služi.

Hvala mislim da ova verzija odgovara mojim potrebama. FPP bi bio pozeljan jer mozda vec sledece godine bi se kupila bolja masina a ovo bi bila jedina Win instalacija u firmi. Nisam do kraja spomenuo ali pored osnovnih funkcija e-banking-a i knjigovodstvenih programa (koje ce ljudi koristiti jedan po jedan preko remote desktop-a, a kartica ce biti ukljucena u Gemalto citac), PC ce imati i sledece funkcije:

MSSQL Express baza sa podignutim IIS-om(ASP/ASP.NET), za interni softver za rad firme
Eclipse IDE+Java
VS2010 Express, interni softver firme

i jos softvera ali u open source/free varijanti da bi PC bio 'inspekcija' clean

FPP mozes da koristis do max 3 racnara, ali ne smeju da rade u isto vreme.
Kada budes menjao hardver, koristeci FPP , najnormalnije ces ga 3 puta registrovati.

Na koliko godina menjas hardver ?
Koliko dajes za njega?

Izracunaj sta ti je jeftinije. Kupiti FPP pa ga opet kupiti cetvrtom kupovinom novog hardvera ili GGk i ponovnom kupovinom,
uz svaki novi hardver.

Pozdrav hvala na savetu. Nisam znao za ogranicenje FPP na 3 koneskutivne instalacije :lupko: FPP mi je bio interesantan samo zbog toga sto mogu da menjam hardver po zelji. Naprimer mislio sam da mozda umesto quad core stavim six core CPU. A sledece godine zamenim MB i graficku karticu ili uzmem Intel SB platformu i da ne moram da brinem oko softvera.

S obzirom da ce se racunar koristiti za knjigovodstvo i e-banking (nezahtevne aplikacije) mozes razmisliti i o nekom polovnom XP-u ako su pare problem.Podrska Ms-a do 2014 a XP polovan (retail) mozes naci jeftno sada. Ako imas XP drajvere sto da ne? Win 7 Ultimate za e-banking i knjigovodstvo? To nije dobra ideja :)

Gde mogu da se kupe ti retail XP polovni racunari sa validnom licencom, naravno mora da postoji racun, COA nalepnica i sve ostalo sto trazi inspekcija?

Nalepnica se skida grejanjem fenom sa druge strane stranice, i samo polako, nekim tankim nožićem ili sličnom spravom

Hvala na savetu. Bilo bi ok da COA nalepnica moze da se nalepi na selotejp traku pa tek onda na kuciste, sto bi olaksalo skidanje ali verovatno nije legalno??:trust:

^^^ Ajd sam razmisli da li je legalno.

Gde mogu da se kupe ti retail XP polovni racunari sa validnom licencom, naravno mora da postoji racun, COA nalepnica i sve ostalo sto trazi inspekcija?
Nisam mislio na racunar vec na operativni sistem - dobijes ga na disku u originalnoj kutiji, nikakav OEM i sl pa instaliras sam na bilo koji racunar. Imas serijski broj na disku i na kutiji - sve sasvim legalno a ne bi te izaslo vise od 50-ak eur ako bi i toliko. Svakako bi od nekoga mogao da dobijes i validni racun ako ti je bas potreban. Pogledaj po malim oglasima, na poslu sam pa sada ne mogu da listam te strane :)

Poslednja izmena:
Ja sam kod mene zalepo COA nalepnice sa strane na kuciste i preko prelepio providnim selotejpom, jer su deca u lokalu cackla i odlepljivala to. Jedna je ostecena ali sreca vidi se ceo key i posle toga sam prelepio preko selotejp.Da li sme tako pojma nemam,ali morao sam da ne bi morao da kupujem ponovo zbog bahate dece..

Hvala na savetu. Bilo bi ok da COA nalepnica moze da se nalepi na selotejp traku pa tek onda na kuciste, sto bi olaksalo skidanje ali verovatno nije legalno??:trust:

Provereno uspeva, fenom sam odlepio jednu, a može da se zalepi i na selotejp traku, još bolje na krep traku, lakše će se skinuti

Pa to je isto kao da vozis ukraden auto pa ako te policija ne zaustavi i pita za saobracajnu sve je ok.

Nazad
Vrh Dno