Šta je novo?

Windows 7 Ultimate 64Bit - VS. - Windows XP 32Bit

miki81

Čuven
Učlanjen(a)
28.04.2003
Poena
620
Ovaj test sam uradio da bi uporedio koji od operativnih sistema radi bolje i brze.

Procesor: AMD 7750 X2 Black Edition @ 2,7Ghz
Ploca : Gigabyte Ma770-UD3
Mem : 3 GB KINGMAX
Graf : Ge-Force 9500GT 512 MB

Na masinu sam stavio dva hard diska od po 250 GB , na prvi sam instalirao Win7 Ultimate 64bit a na drugi Win Xp Prof 32bit. ( Cupao sam u zavisnosti od op. sistema )
Sa svim mogucim zadnjim drajverima za plocu i za graf, ( doduse bez zadnjih updateova za os)

Instalirao sam na oba sistema 3D Mark 2006 i startovao, ono sto sam prvo primetio da i CPU i graficka mnogo bolje rade na WIN XP ( test je uradjen po dva puta za redom )!!!!!

Win 7 Mark = 5652

Win XP Mark = 5807

Moze li mi neko objasniti zbog cega je XP prej**bao win7 !?!?!?

Poznato je da 3D Mark 06 baca vise poena u XP-u nego u 7-ici. Razlog? Verovatno zato sto mark 06 bolje radi na XP ili sta vec :smash:...

BTW ta dva OSa nisu za poredjenje, iz razloga sto je W7 64bitna a XP 32 bitni - instaliraj XP x64 / W7 x86 (32bit) pa onda radi poredjenje.

i da dodam, skoro ni jedna igra mi nije radila kako treba na Win 7 64bit ( doduse novije su htele bez problema tipa Crysis ) ali tipa Max Payne,Colin Mc Rae Rally 2 , Tomb Raider 2 ... se koci na prvom frejmu ili ih uopste ni ne startuje ( Compatibility Mod proban iako mi nije jasno sto su to ubacivali kada to ni ne radi )... Na gomili igrica mi je izbacivao neke sulude poruke tipa ovo nije win aplikacija itd...

Starije aplikacije i igre lose rade ili ne rade uopste na 64bit verziji windowsa 7. Zato kazem radis pogresno poredjenje: poredi XP 32bit i w7 32bit :smash:

Nece mi biti tesko da u narednih par dana pregazim sa win 7 32bit pa javljam :) :banana::happy:

A cemu to uporedjivanje ? :)

Compatibility mod sluzi samo da slaze program da je neki stariji OS, nikako da emulira taj OS, prakticno beskorisno.

Zaista je neverovatno šta se poredi. Takvim načinom bi mogla da se izvuče neka aplikacija pisana za Windows 98 i da se tvrdi kako se bolje ponaša sa 98 nego sa 7 koja čak neće ni da pokrene aplikaciju.

Sa velikom razlikom da je 3DMark06 i dalje aktuelna aplikacija (necemo o tome kolika je "korist" iste ;))

Ti samo nesto kritikujes :D Kao da se zoves Kritika ;)

Windows 7 64 bitni je namenjen za korišćenje sa više od 4 GB memorije i sa računarom koji poseduje više jezgara. Kad se tome doda program koji ima potrebu za tako nečim (alatke za dizajn, video) onda sva njegova prednost dolazi do izražaja.

Za stvari koje su slabije od toga (prastare igre pisane za xp) normalno je da neće dati i pokazati svoj maksimum

A cemu to uporedjivanje ? :)

Nemam pojma ni sam, lomio sam se da li da predjem sa XP-a na Win 7 pa i odatle zelja da isprobam sta i kako radi i kako se ponasaju oba sistema.

Za sada sam nezadovoljan sedmicom jer ne rade neke stare igre koje "planiram" definitivno bar ponovo da pokrenem za koju godinu ne bi li ublazio nostalgiju....

Starije aplikacije i igre lose rade ili ne rade uopste na 64bit verziji windowsa 7. Zato kazem radis pogresno poredjenje: poredi XP 32bit i w7 32bit :smash:

Ista prica ocena za win 7 32bit : 5681

A i win 7 32bit ( doduse ko zna kakva je ova verzija sto sam je skinuo ) nesto baguje sa ucitavanjem CDova... Svaki disk prvo 2 minuta vrti pa ga prepozna pa 10 minuta mu treba da ukapira sta ima na njemu... Uzas....

Mani se 3D Mraka bre, sta ce ti to? Neces da igras 3d mark, pobogu... testiraj neke novije igre, a ne namerno koristiti slabu tacku windowsa 7 tako sto ces koristiti matore igre za test.

Sto se ucitavanja diska tice, kod tebe nesto nije u redu, da l' je do kompatibilnosti optike sa sistemom ili koristis mnogo star i ostecen disk ja zaista ne znam, ali kod mene i na mnogim drugim masinama sve radi perfektno.

Pored svega (pogrešnog testa odnosno načina na koji s etestira) koristi se nelegalna, loša kopija Winodws 7.

Svaki komentar posle ovoga postaje suvišan

Ovde ce neki i za 5 godina da pricaju kako je XP bolji od tadasnjeg windowsa, kako baca vise nekih markova i ostale gluposti...
:S:

Pored svega (pogrešnog testa odnosno načina na koji s etestira) koristi se nelegalna, loša kopija Winodws 7.

Svaki komentar posle ovoga postaje suvišan

Kakva je to losa kopija? :D Kad su je pustali preko radia, lose je legla na kasetu? :)

Tako je bilo i kad se pojavio XP - dugo su jos "profesionalci" pricali da je bezveze i da je 98-ica jedina prava stvar.

Nemam pojma ni sam, lomio sam se da li da predjem sa XP-a na Win 7 pa i odatle zelja da isprobam sta i kako radi i kako se ponasaju oba sistema.

Za sada sam nezadovoljan sedmicom jer ne rade neke stare igre koje "planiram" definitivno bar ponovo da pokrenem za koju godinu ne bi li ublazio nostalgiju....

Dignes virtualnu masinu i XP u njoj i naigras se do mile volje :)

I ja sam imao sličnu dilemu jer sam veliki ljubitelj retro igara, emulatora i starih mašina, a na XP-u je najveći deo toga radio sjajno.
Čak i većina tvrdokornih naslova za DOS, radila je makar uz pomoć VDM sound-a ili Dos box-a, tako da sam na jednom mestu mogao da igram praktično sve od Wolfenstain-a do Crysis-a. :)
Kad sam prvi put instalirao win7 i to 64 bitni, dočekala me je prava pustoš.
Gomila igara, emulatora i drugih programa mi je odbijala poslušnost ili je radila loše i brže bolje sam batalio sve to i instalirao 32bit verziju, koja je za sada kakav takav kompromis, mada bi idealno bilo da na neku drugu particiju stavim XP i sa dual boot-om onda kombinujem po želji.
Ni za trenutak mi nije palo na pamet da se odreknem tolike igračke zaostavštine zbog jurnjave za najnovijim os-om.
Kome baš to treba ili želi samo najnovije igre onda u redu, mada su za tako nešto aktuelne konzole bolji izbor.
Mene će i dalje da oduševljavaju legendarni hitovi iz 90-ih ili prve polovine prošle dekade, pre nego najnoviji naslovi.
Upravo se spremam da obrnem ponovo Tomb Raider 1 (moja omiljena igra), a na red čekaju i tolike druge: Screamer 2, Wing Commander 3 i 4, Half Life, Syberia, Myst, Phantasmagoria, Longest Journey, a igra mi se i Far Cry 1 i Riddick, samo treba naći vremena za sve to. :)

Da ali virtuelna masina je poznata po tome sto ne moze da deli 3D jer graficku vidi kao VGA standard Card i odma u startu mozes da zaboravis 3D naslove....:wall:
Za sve ostalo tu je opcija accelerate 3d graphics

LM, 2011. godina ide uveliko, a i dalje se raspreda o 64 bita

DOSBox lepo radi na sedmici.
DirectDraw igre (odnosno one koje ne koriste 3D akceleraciju) lepo rade na XP-u u VirtualBox-u, samo treba instalirati "drajver" (VirtualBox Additions) unutar virtuelne mašine.
Za većinu igara iz perioda 2000.-2005. može se naći neki workaround, nezvanični patch ili tweak pomoću koga će raditi i na sedmici (tweakovi za Vistu pale i na sedmici).

Ja sam igrao Starcraft 2 u VMWare-u, i to sasvim komotno. (da, to i nije neka zahtevna igra ali o zahtevnim i ne pricamo ;))
Jedina stvar za kojom zalim u X64 svetu jeste edit.com i full screen text mode. Sve ostalo mi je svejedno.

joj ljudi kakav crni xp....u danasnje vreme kada imamo grafe koje rade u direcx 11 i cpu sa 4 jezgrica ljudi pricaju kako je xp bolji...XP je penzionersa direcx 9 toliko o njemu :D

I ja sam imao sličnu dilemu jer sam veliki ljubitelj retro igara, emulatora i starih mašina, a na XP-u je najveći deo toga radio sjajno.
Čak i većina tvrdokornih naslova za DOS, radila je makar uz pomoć VDM sound-a ili Dos box-a, tako da sam na jednom mestu mogao da igram praktično sve od Wolfenstain-a do Crysis-a. :)
Kad sam prvi put instalirao win7 i to 64 bitni, dočekala me je prava pustoš.
Gomila igara, emulatora i drugih programa mi je odbijala poslušnost ili je radila loše i brže bolje sam batalio sve to i instalirao 32bit verziju, koja je za sada kakav takav kompromis, mada bi idealno bilo da na neku drugu particiju stavim XP i sa dual boot-om onda kombinujem po želji.
Ni za trenutak mi nije palo na pamet da se odreknem tolike igračke zaostavštine zbog jurnjave za najnovijim os-om.
Kome baš to treba ili želi samo najnovije igre onda u redu, mada su za tako nešto aktuelne konzole bolji izbor.
Mene će i dalje da oduševljavaju legendarni hitovi iz 90-ih ili prve polovine prošle dekade, pre nego najnoviji naslovi.
Upravo se spremam da obrnem ponovo Tomb Raider 1 (moja omiljena igra), a na red čekaju i tolike druge: Screamer 2, Wing Commander 3 i 4, Half Life, Syberia, Myst, Phantasmagoria, Longest Journey, a igra mi se i Far Cry 1 i Riddick, samo treba naći vremena za sve to. :)

Ovo je moj covek !!! A mislio sam da sam sam i da sam poludeo sto sam ponovo izvukao TR1 i TR2 i obrisao prasinu sa kutijice :):smash::-devil-:

joj ljudi kakav crni xp....u danasnje vreme kada imamo grafe koje rade u direcx 11 i cpu sa 4 jezgrica ljudi pricaju kako je xp bolji...XP je penzionersa direcx 9 toliko o njemu :D

Neke od nas boli uvo i za DX7 ;) Za jezgra si potpuno u pravu doduse, XP mnogo gore manipulise njima.

Nazad
Vrh Dno