Šta je novo?

Windows 7 smrzavanje posle boot-a na cca sat vremena

majlo

Slavan
Učlanjen(a)
13.11.2007
Poena
330
Imam problem sa Windows 7-icom na dva racunara. Jedan je desktop koji ima originalni windows 7 starter 32 bitni i desava mu se da se po paljenju racunar upali i pojavi se desktop, kratko vreme - tipa 5-10 sekundi se moze nesto raditi i onda se racunar "smrzne", ali tako sto mis moze da se pomera po ekranu ali ne moze se "kliktati"(ne reaguje uopste na klik), a Num Lock, Scroll Lock i Caps Lock rade, ali ctrl+alt+del ne reaguje uopste. Racunar bude tako upucan nekad i po sat vremena i onda normalno proradi. Racunar se koristi u fotokopirnici i ima instaliran office, avast, panda usb vaccine, mbam, ACDSee, Foxit, Adobe reader i nekoliko cannon stampaca i jedan HP laser u boji 3700n, mozda je bitna i cinjenica da se kaci na adsl preko sagem usb modema(Fast 800) - cak sam i sumnjao na ovaj modem jer se skoro nikada ne moze racunar povezati na adsl iz prvog pokusaja, vec je to cesce slucaj da je potrebno 30-40 pokusaja za konektovanje. Drugo na sta sumnjam je neki servis ili driver, ali nemam predstavu koji bi mogao biti. Ceste greske koje se pojavljuju u Event viewer-u su :"Error: Service Control Manager [7000] - Pokretanje usluge „General Purpose USB Driver (e4ldr.sys)“ nije uspelo zbog sledeжe greљke: Nije moguжe pokrenuti uslugu zato љto je onemoguжena ili zato љto nema omoguжenih ureрaja koji su povezani sa njom." i " Error: Microsoft-Windows-SharedAccess_NAT [31004] - The DNS proxy agent was unable to allocate 0 bytes of memory. This may indicate that the system is low on virtual memory, or that the memory manager has encountered an internal error", a par puta se desila i ova greska: " Error: Service Control Manager [7031] - Usluga „Print Spooler“ se neoиekivano prekinula. To se dogodilo 1 puta. Za 60000 milisekundi biжe izvrљena sledeжa korekcija: Ponovo pokrenite uslugu."
Trenutno resavam problem tako sto vratim image kopiju instaliranog sistema, ali posle nekog vremena racunar opet ima problem pri startovanju.
Problem na drugom racunaru je isti, ali drugi racunar je laptop i na njemu je instaliran windows 7 64 bitni(home basic - cini mi se). Problem kod njega je sto nemam image sa instaliranim office-om i ostalim potrebnim programima. Kod njega je problem sa "smrzavanjem" poceo u skorije vreme. Sto se tice propratnog software-a sve je u principu isto kao na desktopu. Laptop je hp compaq persario(sad za tacnu oznaku modela nisam 100% siguran, mogu proveriti).
Interesuje me da li neko ima ideju sta bi mogao biti uzrok ovakvog ponasanja windows 7-ice? Postoji li neki jednostavan nacin da se ovo resi ili jedino moze da pomogne clean reinstal(koji ja ne bi radio zbog toga sto mi je cimanje da ponovo aktiviram office 2010 i ostale legalne programe)?
Svaki savet je dobro dosao.

Samo da dodam da u safe modu racunari rade sasvim normalno.

Ako u safe mod-u rade normalno pogledaj drajvere. Tj update-uj sve ako i dalje bude pravilo problem obriši sve i raskači sve sa usb-ova pa posle dodaj i instaliraj jedno po jedno da vidiš šta pravi problem.

Hvala na odgovoru. Pogledacu drivere, a sto se usb uredjaja tice, na laptopu je samo prikacen Transcend usb hdd StoreJet od 500GB(ne bi trebalo da pravi problem), a svi stampaci su povezani preko mreze pomocu U.S. Robotics switcha. Mozda mreza pravi neki problem? Obraticu paznju i na mrezne servise.U event viewer-u laptopa pojavljuje se pri paljenju sledeci warning: Your computer was not able to renew its address from the network(from DHCP Server) for the Network Card with network address .... The following error occurrred 0x79. Your computer will continue to try and obtain an addres on its own from the network address (DHCP) server.
Laptop je Persario CQ56 i na internet izlazi preko deljene konekcije sa desktopa(za desktop je zakacen adsl modem koji ima veze sa e4ldr.sys-deo njegovog drivera, mada noviji driver ni ne postoji za to sagem smece) .

U to se slabije razumem. Ali sigurno će se javiti neko verziraniji. :)

Od drivera nema nista sumnjivo, updateovao sam driver za chipset, grafiku, mozda jos da updateujem driver za mreznu karticu, ali sve to radi normalno. Problem nastaje bukvalno par sekundi po pojavljivanju desktopa i racunar bude u tom stanju dosta dugo, poslednji put kad sam merio cca 45 minuta. Ono sto se da primetiti je da kada se dodje misem na taskbar on se pretvori u onaj kruzic sto se vrti, a na desktopu je strelica, ako pre zapucavanja otvorim task manager on se u trenutku zapucavanja zamrzne i dva procesa dele po 50% zauzeca u trenutku zamrzavanja i to su services.exe(zato i sumnjam na neki servis) i drugi je sistemskineaktivniproces.exe, a ukupno zauzece procesora u trenutku "blokiranja" je cca 50%. Ono sto je jos interesantno je da je sat za to vreme smrznut i tek posle 45min ili sat vremena sve proradi kao da se nista nije desilo. Ja ne verujem da je tako "glup" windows 7 da dozvoljava nekom servisu da zamrzne sve ostale procese na racunaru. Ja sumnjam da se DHCP server na racunaru zaglupi i ne moze da dodeli ip adresu racunaru, ali opet ne bi smelo da se desi da racunar bude smrznut za to vreme. Svaka ideja kako bi se to sredilo je dobro dosla(naravno ako je to izvor ovog blokiranja). Na nekim forumima sam nalazio da ovo mogu i HP servisi da blokiraju ovako, ali videcu i to da istrazim danas.
Sad sam malo pustio przenje cpu-a da vidim dokle ce da se zagreje i senzori u everestu ocitavaju 96 stepeni, sto m ise cini previse, ali racunar i dalje normalno radi. A grejem ga nekih 20-30 minuta.

Na drugom računaru koji ti je 64bitni probaj da explorer.exe iskopiraš iz C:\Windows\SysWOW64 u C:\Windows\System32 folder tako da ga imaš na oba mesta možda pomogne

Hvala na predlogu, probacu.
Problem sam bio resio, ali je bilo vrlo kratkog veka, sto je jos cudnije. Ispravio sam neke greske koje je prijavljivao event viewer i laptop je radio normalno(taj sa windows-om 7 64 bit). Sumnjam da mu se nesto desava sa registrijem i da se on veoma brzo poveca i da to mozda pravi problem(ovo sumnjam zbog jedne greske koja je ukazivala na preveliki registry, koju sam ispravio tad). Interesuje me da li neko zna neki dobar program za optimizaciju i kompresovanje registry-a? Mada mozda nije problem ni do toga, ali polako mi nestaje ideja. Vec sam probao da brisem avast i stavim MS esentials ali to nije pomagalo(to sam radio na desktopu pa sam onda vracao image koji ima avast).
Druga najsumnjivija stvar mi je da je problem nekako do mreze izmedju ta dva racunara. Sve je to umrezeno preko jedno switcha, znaci ta dva racunara i 4 canon stampaca/skenera(fotokopir masine) i jos jedan hp stampac u boji i mislim jos neki stampac koji se cini mi se i ne koristi. A tu je i taj cuveni sagem modem koji pri svakom boot-u prijavljuje gore vec navedenu gresku.
Nesto me navodi da je moguce da je i problem hardware-ske prirode bas iz razloga sto na primer kad vratim image na desktopu u period posle instalacije i podesavanja(a tada je racunar radio normalno mesecima), sada to traje par dana i racunar ponovo pocne sa tim "smrzavanjem" posle boot-a.

Da tebi video karta ne pravi problem kada krene u 3d mod ?

Ne bi rekao da je video karta, na laptopu je integrisana intelova grafika, za koju sam update-ovao driver. Cak mislim da laptop i nema razlog da pokrece 3d mod, jer u principu on samo sluzi za otvaranje office i .pdf dokumenata, poneke slike i pustanje na stampanje, a ne koristi cak ni aero.
Bio je sad neki dan problem sa laptopom da se upucavao, otisao sam da pogledam i video da su oni neki virus pokrenuli sa usb-a, sam se pokrenuo, bar tako oni kazu(zaposleni u fotokopirnici) i to sam im ocistio, obrisao neki malware sto su "slucajno" instalirali i kad sam restartovao racunar normalno se palio. Na laptopu je instaliran panda usb vaccine da bi se obezbedio od automatskog pokretanja virusa, ali opet su tu zaposleni koji su u stanju svasta da pokrenu.
U nedelju sam isao da pogledam desktop kome je trebalo oko 20 minuta(to je taj period "zamrznutosti") da se "upali", odnosno normalno proradi. Ono sto se ispostavilo kad sam ja palio desktop da se racunar sasvim noramlno upalio za cca 1 minut, sto je ok vreme. Sredio neke sitnice, par puta ga restartovao i koji put ugasio za test i racunar se i dalje normalno palio.
Neobicno mi je sto mi oni kazu da im se racunar uvek pondeljkom normalno upali i normalno odmah radi ceo dan, a da im problem sa "smrzavanjem" uglavnom pocinje od utorka. Cak sam sumnjao da postoje neki taskovi koji se pokrecu radnim danima, ali nisam nista pronasao, a i cudno mi je to da racunar nekad radi lepo, a nekad pravi problem.
Evo nekoliko gresaka koje sada(kada radi, da kazemo normalno) laptop prijavljuje u Event Veiewer-u:
Usluga „WMPNetworkSvc“ nije se ispravno pokrenula jer je funkcija CoCreateInstance(CLSID_UPnPDeviceFinder) naiљla na greљku „0x80004005“. Proverite da li je usluga UPnPHost pokrenuta i da li je komponenta usluge UPnPHost operativnog sistema Windows ispravno instalirana.

Windows detected your registry file is still in use by other applications or services. The file will be unloaded now. The applications or services that hold your registry file may not function properly afterwards.

DETAIL -
6 user registry handles leaked from \Registry\User\S-1-5-21-1213652013-1408598629-2576078641-1001:
Process 1068 (\Device\HarddiskVolume2\Windows\System32\svchost.exe) has opened key \REGISTRY\USER\S-1-5-21-1213652013-1408598629-2576078641-1001\Software\Microsoft\Internet Explorer\Main
Process 1068 (\Device\HarddiskVolume2\Windows\System32\svchost.exe) has opened key \REGISTRY\USER\S-1-5-21-1213652013-1408598629-2576078641-1001\Software\Policies\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Internet Settings
Process 1068 (\Device\HarddiskVolume2\Windows\System32\svchost.exe) has opened key \REGISTRY\USER\S-1-5-21-1213652013-1408598629-2576078641-1001\Software
Process 1068 (\Device\HarddiskVolume2\Windows\System32\svchost.exe) has opened key \REGISTRY\USER\S-1-5-21-1213652013-1408598629-2576078641-1001\Software\Policies
Process 1068 (\Device\HarddiskVolume2\Windows\System32\svchost.exe) has opened key \REGISTRY\USER\S-1-5-21-1213652013-1408598629-2576078641-1001\Software\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Internet Settings
Process 1068 (\Device\HarddiskVolume2\Windows\System32\svchost.exe) has opened key \REGISTRY\USER\S-1-5-21-1213652013-1408598629-2576078641-1001\Software\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Internet Settings

The driver detected a controller error on \Device\Harddisk1\DR1.

Koliko sam proucio, za prvi problem bi mogao i da iskljucim taj ms servis, za ovaj drugi problem sam nasao da kazu da nije nista strasno i da nema neke opasnosti, ali nisam nasao kako da ga resim, a ovaj izvestaj o gresci se odnosi koliko razumem na usb uredjaj, pretpostavljam da je externi hdd u pitanju(to je nov hdd i on ne bi trebalo da ima gresaka, vec se to javlja ne znam iz kog tacno razloga).

Ima i jedan vrlo iritirajuci problem na laptopu, a to je da mi se cesto automatski pokrece instalacija za usb controller-e. Nekad se zavrsi uspesno, nekad neuspesno, ali usb-ovi rade normalno u svakom slucaju. Ovaj problem malo nervira, moram videti da ga resim. Update chipset drivera nije otklonio uzrok, a proverom za update svih drivera na intelovom sajtu nije pronadjen nijedan noviji driver. U pitanju je: Intel(R) ICH9 family usb universal host controller - 2936, pored ovoga 2936, pojavljuju se i drugi 2937, 2938 i jos neki(mislim da su u rasponu od 2934-293C). To cu jos probati da popravim najverovatnije uninstalacijom tih drivera pa ponovnom instalacijom, jer u svakom slucaju u device manager-u se vide ti "uredjaji" i pise da rade ispravno, a i sami usb-ovi rade normalno, ali ne znam razlog zasto se posle svakog boot-a pokusavaju ponovo instalirati.

Vrh Dno