Šta je novo?

Windows 7: Kako otkucati znake u naziv foldera ili fajla

dr. Troy

Poštovan
Učlanjen(a)
01.08.2016
Poena
59
Pozdrav dragi moji forumaši.

Molim Vas da mi napišete kako da prevarim OS Windows 7 tj. da znakove koje sam označio u screenshoot-u, mogu da pišem u nazivu foldera i fajla.

W5aIWIC.png

Kao što vidite na screenshoot-u, pokušao sam da otkucam neke znakove ali mi je Windows 7 odbio da to uradim.

Šta je potrebno da uradim kako bih u preimenovanju fajla ili foldera stajali znakovi označeni u priloženom screenshoot-u.

Dragi nas dr. Christian Troy,

nismo u mogucnosti da vam izadjemo u susret. Znaci sa slike, koje vam Windows ne dozvoljava da koristite pri imenovanju fajla ili foldera su zabranjeni sa dobrim razlogom. Vidite, naziv fajlta ili foldera u formi jedne recenice ili nekoliko slova je tu samo zbog komfora krajnjeg korisnika. Taj fajl je u fajl sistemu (nacin organizacije svih fajlova i foldera na disku) predstavljen odredjenom putanjom a ta putanja koristi navedene znake. Ukoliko bi vam Windows dozvolio da koristite te znake u nazivu fajla, vi bi biste zbunili fajl sistem i on ne bi mogao da odredi gde se taj fajl nalazi. Posto ga je on vec kreirao na odredjenoj lokaciji pre nego sto ste ga imenovali. Ubacivanjem pomenutih znakova u naziv fajla bi promenilo putanju koja pokazuje na lokaciju fajla i samim tim fajl sistem ne bi mogao da mu pristupi, sto dalje znaci da operativni sistem ne moze da mu pristupi, sto konacno znaci da mu vi ne mozete pristupiti iz pretrazivaca.

Vise o tome na engleskom jeziku: https://msdn.microsoft.com/en-us/library/windows/desktop/aa365247(v=vs.85).aspx

Poslednja izmena:
Koliko je meni poznato, ti znaci su rezervisani za funkcije Windowsa i ne mogu se koristiti u imenu fajla.

@G@W
Mnogo Vam hvala na odgovoru.
Vašim detaljnim objašnjenjem ste mi pomogli da dopunim znanje iz sfere operativnog sistema.

Kada sam download-ovao fajl sa interneta a koji je sadržao neki od znakova koje ne mogu kucajući na tastaturi da otkucam, pomislio sam da postoji hak kako da rešim navedeni problem.

Nazad
Vrh Dno